Şap hastalığı sıkıntı yaratıyor Hayatın İçinden

Şap hastalığı sıkıntı yaratıyor

Hayatın İçinden

Iğdırlılar şap hastalığından muzdarip.

Tahir Kavri/Iğdır

Bazı büyükbaş hayvanlarda görülen şap hastalığı, (Halkın ifadesiyle ‘Dabak’ hastalığı) Iğdır’da sıkıntı ve sorunlar yarattı.

Hastalık sebebiyle belediyenin hayvan (mal) meydanını kapatması, soruna çözüm getirmedi aksine sıkıntının daha büyümesine sebep oldu.

Meydanın kapanması, hayvan satışlarını cadde ve sokaklara hatta köylere kadar taşıdı.

Kasapların halka sattığı ve vatandaşların bazılarının ihtiyacı için kestiği hayvanlar meydan yerine köylerden ve cadde sokaklardan temin ediliyor.

Aydınlık’ın görüştüğü yurttaşlar, hastalığın yayılmasını önleyecek çare ve tedbirler alınmasını istiyor.

‘Bu hastalığı giderecek olan serum-aşıdır’ diyen Iğdırlılar, hasta hayvanlara aşı yapılmasını ve hastalığın sağlıklı hayvanlara bulaşmasının önlenmesini istiyor.

Bir vatandaş ise tepkisini şöyle dile getiriyor, ‘Sıkıntı ve hastalığın yaygınlaşmasının önüne geçilememesinin sebebi aşı yokluğu imiş deniyor. Bu konuda yetiştirici Aşı dernek bir veteriner Aşı yoktur, Aşı yapılan hayvan ölür tezini savunmaktadır. İlimizde Tarım müdürlüğü ve Veterinerlik vardır. Allah aşkına bunlar ne iş yaparlar!. Neden görevleri gereği bu hastalığın önüne geçmez halka hastalıklı et yedirir hatta ilkten önlem almayıp yayılmasına seyirci kalırlar. Görülen o ki, bu tutum ve gidişle hayvan pazarımız bir süre daha açılmayacak, açılmayacağı için de kimse hayvanını pazara getirip satamayacak ve kasaplarda et kesemeyeceği için halkımız et ihtiyacını karşılayamayacaktır. Bu durumda, eti diğer illerden alır hale geleceğiz’ sözleriyle dile getirdi.

Bir başka vatandaş ise, ‘suçlu ararsak; ne meydanını kapayan belediye ne hayvan bulup kesemeyen kasap ne kendisiyle ilgilenen Tarım-Veterinerlik bulamayacağı için hayvanı telef olan satıcı-üretici vatandaş nede et ihtiyacını gideremeyen halkımızdır. Hangi devirdeyiz.. Eğer doğru ise Ne demek aşı yoktur. Temin etmek bu kadar zor mu? Aslında zor değil ihmal ve umursamamazlıktır. Ve de sorumluluk getiren bir olaydır. Buna da görevi ihmal derler. Asıl suçlu ve günahkâr Tarım müdürlüğü ve Veterinerliktir. Ve de il yöneticilerimizdir’ dedi.

Haber Tahir Kavri

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri
15 Nis 2024 2:18 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri