ABD Senatosu, Çin ile ilişkiler kötüleştikçe yerli yarı iletken üretimini artırmak için CHIPS Yasasını onayladı

ABD Senatosu, yerli yarı iletken üretim endüstrisine yeni fabrikaların inşasına yönelik sübvansiyonlar şeklinde 52 milyar dolarlık bir destek sağlayan CHIPS Yasasını kabul etti. Uzun vadeli hedef, özellikle Çin ile kötüleşen ilişkiler ışığında Tayvan'a olan bağımlılığı azaltmak ve mevcut çip kıtlığının ve gelecekteki olası en kötü etkilerine karşı hafifletmektir.

Senato dün, 52 milyar doları çip üreticilerine yönelik sübvansiyonlara ayrılacak olan 280 milyar dolarlık Chips and Science Act'ın kabulü için 64-33 oyu kullandı. Ayrıca 24 milyar dolar değerinde olduğu tahmin edilen çip fabrikaları için bir yatırım vergisi kredisi de olacak. Teşvikler, gelecekte Çin'de faaliyet gösteren veya Çin'de ya da düşmanca olmayan diğer ülkelerde faaliyet göstermek isteyen şirketler için bazı kısıtlamalar getiriyor.

Temsilciler Meclisi, tasarıyı bugün daha sonra oylamayı planlıyor. Kabul edilirse, beklendiği gibi, Başkan Biden önümüzdeki hafta başlarında yasaya dönüştürmeli.

CHIPS Yasası, bilindiği gibi, pandeminin kilitlenmesi ve talepteki büyük artışın neden olduğu çip kriziyle ortaya çıktı. Aşırı hava koşulları, lojistik sorunlar ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, halihazırda benzeri görülmemiş bir durumu daha da kötüleştirdi.

Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer yaptığı açıklamada, "Senato CHIPS tasarısında ilerliyoruz." Dedi. "Ulusal yarı iletken çip kıtlığını hedef alacak, Amerikalı tüketiciler için maliyetleri düşürecek ve bilimsel inovasyonu ve işleri artıracak."

Her politikacı tasarıyı desteklemiyor. Vermont Senatörü Bernie Sanders şunları söyledi: "Bu vergi mükelleflerinden aslan payını alması muhtemel en büyük beş yarı iletken şirket, Intel, Texas Instruments, Micron Technology, Global Foundries ve Samsung, geçen yıl 70 milyar dolar kar elde etti. Öyle mi? bu şirketlerin gerçekten kurumsal refaha ihtiyacı var gibi mi?" Intel, eylemin sesli bir destekçisi oldu ve hatta gecikmeler nedeniyle Ohio fabrikasının temel atma törenini erteledi.

Hareketin arkasındaki bir diğer önemli faktör, ABD'nin çipleri için Tayvan'a güvenmesidir. Ticaret Bakanı Gina Raimondo daha önce ABD'nin ülkenin çip üretim endüstrisinden kopması durumunda, ABD'nin derin ve acil bir durgunlukla karşı karşıya kalacağını söylemişti.

Böyle bir kabus senaryosu mümkün olabilir. Çin, anakara ile "yeniden birleştirilmesi" gereken ayrılıkçı bir eyalet olduğunu söylediği Tayvan'a karşı askeri güç kullanmaktan çekinmeyeceğini uzun zamandır söylüyor. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret etmeyi planladığına dair haberler, Çin'in seyahatin devam etmesi halinde "sert ve kararlı önlemler" tehdidinde bulunmasına yol açtı.

Reuters'e göre, Washington'daki Çin Büyükelçiliği, Çin'in "Soğuk Savaş ve sıfır toplamlı oyun zihniyetine yerleştiğini ve Çin ve Çin'deki tüm sektörlerden insanların ortak arzusuna ters düştüğünü" söylediği tasarıya "kesinlikle karşı çıktığını" söyledi. ABD, değiş tokuşları ve işbirliğini güçlendirecek."

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri
15 Nis 2024 2:18 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri