Android 11 ve Android 12: Farklar Nelerdir?

Ne yazık ki, Android, Android 8'in Oreo veya Android 5'in Lollipop olarak adlandırıldığını göreceğiniz eski adlandırma kurallarından uzaklaştı. Google artık Android sürümlerini lezzetli tatlılar olarak adlandırmasa da işletim sistemini güncellemeye ve yeni sürümlerle karşımıza çıkmaya devam ediyor.

Android 10, bir tatlıyla eşleştirilmeyen ilk işletim sistemiydi, ardından Android 11 ve şimdi de Google'ın en yeni Android işletim sistemi olan Android 12 geliyor. Android 11 ve Android 12 arasında tam olarak ne kadar değişti? Tüm ayrıntılara gireceğiz ve hangi sürümün en üstte olduğunu bulacağız.

Android 11 ve 12 Arasındaki Temel Farklar Nelerdir?

Bir bakışta, Android 12 sizin için daha özelleştirilebilir ve kişiselleştirilmiştir ve performans ve gizliliğe Android 11'den daha fazla odaklanır. Apple'ın en son iOS sürümlerinde kişiselleştirme araçlarına aşinaysanız, Google'ın denediği şey bu gibi görünüyor. en son Android sürümünde taklit etmek için.

Google'ın Material You olarak adlandırdığı yeniden tasarlanmış kullanıcı arayüzü, en kolay fark edilen değişikliklerden biri olsa da, yüzeyin altında çok şey oluyor. Pil ömrü, gizlilik ve güvenlik ile diğer performans özelliklerinde iyileştirmeler yapıldı. Şimdi, ayrıntılara girelim!

Harika Bir Yeni Kullanıcı Arayüzü: Malzeme Siz

Material You, Android kullanıcılarının yıllardır özlem duyduğu güncellemedir. Bu kullanıcı arayüzü yenilemesiyle, nihayet widget'ları özelleştirebilir ve seçtiğiniz uygulama simgelerini istediğiniz gibi görünecek şekilde değiştirebilirsiniz, böylece telefonunuzu daha çok kendiniz gibi hissettirebilirsiniz.

Ardından, telefonunuz için her yerde göreceğiniz benzersiz bir renk paleti ayarlayabilirsiniz. Duvar kağıdınızı değiştirirseniz, renk paletinizi de değiştirmek isteyip istemediğinizi görmeniz istenir. Bu, bildirim simgelerinizin, parlaklığın, telefon düğmelerinin ve telefonunuzun ayarlarındaki belirli yerlerin rengini değiştirir.

Ana ekranınıza ekleyebileceğiniz yeni bir konuşma widget'ı da var. Bu widget, size en yakın kişileri ana ekranınızda ön planda tutmanıza olanak tanır. Bu belirli kişiler için metinleri, cevapsız aramaları, doğum günlerini ve daha fazlasını düzgün bir widget biçiminde görüntüler.

Google, bazı harika erişilebilirlik özellikleri de ekledi! İhtiyacı olan herkes için, ekran içeriğinin geri kalanındaki bağlamı kaybetmeden ekranınızın herhangi bir bölümünü büyütme olanağına sahipsiniz. Ayrıca ekranınızı ekstra loş hale getirebilir, işleri daha net hale getirmek için kalın metin kullanabilir ve hatta cihazınızdaki tüm renkleri gri tonlamalı olarak ayarlayabilirsiniz.

Android 11 vs 12: Güvenlik ve Gizlilik

Google, Android işletim sistemi içinde kullanıcı gizliliğine çok önem verir. Android 11 güvenli olmasına rağmen, Android 12, anlaşılması ve kullanılması kolay özelliklerle gizliliği daha da zorlar.

En dikkate değer gizlilik değişikliklerinden biri, kameranız veya mikrofonunuz kullanımdayken görünen bir göstergedir. Bu, çoğu kişi için büyük bir endişe kaynağı oldu, hatta bazı insanlar her ihtimale karşı kameranın üzerine küçük bir yapışkan not bile koyuyor.

Ancak durum çubuğunuzdaki bu göstergeyle, birisinin sizi dinleyip dinlemediğini veya izniniz olmadan sizi izleyip izlemediğini asla merak etmenize gerek kalmayacak. Görüntülü aramaların artmasıyla birlikte, göstergelerin kaybolduğunu görerek kameranızın ve mikrofonunuzun sohbetle resmi olarak bağlantısının kesildiğini bilmek de kullanışlıdır.

Android 11 ile bir uygulamaya konum izinleri vermeyi veya vermemeyi seçebilirsiniz. Tek seçeneklerin bunlardı. Ancak Android 12 ile, bir uygulamaya tam konumunuzu mu yoksa yaklaşık konumunuzu mu vermek istediğinize karar verebilirsiniz. Google Haritalar gibi bazı uygulamalar kesin bir konum gerektirse de, diğer çoğu uygulama yaklaşık bir konumla mükemmel şekilde çalışabilir.

Google ayrıca, kullanıcıların zaman içinde izinlerin ne zaman kullanıldığını görmelerini de kolaylaştırdı. Uygulamaların 24 saatlik bir süre içinde konumunuzu, mikrofonunuzu veya kameranızı ne sıklıkta kullandığını görmek için Gizlilik Panonuza bakabilirsiniz.

Son olarak, Android 12, Private Compute Core adlı güvenli bir mobil ortam sunar. Private Compute Core'da işlenen tüm kişisel bilgileriniz, Google veya başka bir uygulama veya hizmetle paylaşılmadan önce sizden açık izin alınmasını gerektirir. Android 12, gizlilik konusunda büyük bir gelişmedir.

Android 11 vs 12: Pil Ömrü

Android 12'nin temel sistem hizmetlerini işleme biçimindeki küçük bir değişiklik nedeniyle, CPU daha az talep görecek ve daha uzun bir toplam pil ömrü ile sonuçlanacaktır . Özellikle mobil oyunlarda, performansa dayalı oyun modu veya pil ömrünü tercih eden bir oyun modu arasında seçim yapma seçeneğiniz vardır. Performansı seçerseniz daha zengin bir oyun deneyimi yaşarsınız, ancak pilinizi daha hızlı tüketirsiniz; veya pil ömrünü tercih ettiğinizde oyun o kadar harika görünmeyecek veya hissettirmeyecektir.

Android 11 vs 12: Performans

Android 12 ile ilgili her şey çok daha kullanıcı dostu hissettiriyor. Güncellenmiş kullanıcı arayüzü ile Android'in kullanımı daha da keyifli ve alternatif bir işletim sisteminden Android 12'ye geçmek hiç bu kadar kolay olmamıştı. Google, tüm önemli verilerinizi herhangi bir telefondan (hatta bir iPhone) bir telefon aracılığıyla aktarabileceğinizi belirtiyor. kablo veya paylaşılan bir Wi-Fi bağlantısı.

Ayrıca, Android 12'ye yükselttikten sonra hareketlerinizin ve el kol hareketlerinizin daha akıcı olduğunu fark edeceksiniz. Değiştirdiğiniz Materyalden ayrı olarak, hızlı bir bakışla okunması daha kolay bir bildirim çubuğu göreceksiniz ve neleri açtığınızı görün arka planda.

Android 12'nin Diğer Önemli Özellikleri

Android 12'nin en havalı özelliklerinden biri, kayan bir ekran görüntüsü yakalama yeteneğidir. Kulağa tam olarak bu geliyor. Uzun bir makalenin veya bir metin zincirinin birden çok ekran görüntüsünü almanız gerekiyorsa, bunu artık tek bir görüntü ile yapabilirsiniz. Ekran görüntüsünü almaya başladığınızda, istediğiniz kadar yakalamak için kaydırma olanağına sahip olacaksınız.

Pano özelliği için de bir güncelleme yapıldı. Artık metin, bağlantı veya resim gibi bir şeyi kopyaladığınızda, genellikle yazdığınız bir yere dokunduğunuzda kopyalanan içeriği göreceksiniz. Örneğin, bir arkadaşınıza göndermek için birinin telefon numarasını kopyalarsanız, arkadaşınıza mesaj göndermek için klavyenizin üzerinde o telefon numarasının açıldığını görürsünüz.

Android 12, Android 11'den Daha İyi mi?

Kısacası, evet. Nadiren Android işletim sisteminin öncekinden daha iyi olmayan yeni bir sürümü vardır. Android 12 farklı değil.

Performans yükseltmeleri, pil ömrü ve kullanımındaki değişiklikler ve çoğu insanın hemen fark etmediği diğer sahne arkası güncellemeleri gibi kullanıcıların beklediği güncellemeler ve değişiklikler vardır.

Ancak Android 12, önceki sistemlerden daha benzersiz bir şey getirdi: kişiselleştirilmiş, özelleştirilebilir bir kullanıcı arayüzü. Bu özellik, birçok Android kullanıcısı için oyunun kurallarını değiştirir.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri
15 Nis 2024 2:18 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri