Araştırmacılar, zararlı plastiklerin yerini almak için bitki bazlı, püskürtülen gıda sargısı geliştiriyor

Rutgers ve Harvard'dan araştırmacılar, gıda ambalajlarında petrol katkılı plastik ürünlerin yerini alabilecek bitki bazlı, püskürtmeli bir kaplama geliştirdiler. Odaklanmış döner jet eğirme adı verilen süreç, polisakkarit/biyopolimer bazlı liflerden oluşan bir malzemenin gıdalara püskürtülmesinden oluşur. Shrink sargıya çok benzeyen malzeme, ürünün şekline ve boyutuna uygundur ve nakliye sırasında onu morarmaya karşı koruyacak kadar sağlamdır.

Lifler, bozulmaya ve listeria ve E. coli gibi patojenik mikroorganizmalara karşı koruma sağlayan kekik yağı, nisin ve sitrik asit gibi doğal olarak oluşan antimikrobiyal maddeler içerir. Testte, kaplama avokadoların raf ömrünü yüzde 50 uzatabildi. Kaplama, suyla kolayca durulanabilir ve üç gün içinde toprakta parçalanabilir, bu da petrol bazlı plastik kapların ve sargının kullanımıyla ilgili çevresel endişeleri neredeyse ortadan kaldırır.

Araştırmacıların makalesi Nature Food dergisinde yayınlandı.

Rutgers Nanobilim ve İleri Malzeme Araştırma Merkezi direktörü Philip Demokritou, "Plastiklere karşı değilim" dedi. "Orada atmaya devam ettiğimiz petrol bazlı plastiklere karşıyım çünkü bunların sadece küçük bir kısmı geri dönüştürülebilir.

"Geçtiğimiz 50 ila 60 yıl içinde, Plastik Çağı boyunca, çevremize 6 milyar metrik ton plastik atık yerleştirdik. Orada yavaş yavaş bozuluyorlar. Ve bu küçük parçalar, içtiğimiz suya dönüşüyor, yediğimiz yemek ve soluduğumuz hava."

Araştırma Harvard-Nanyang Teknoloji Üniversitesi / Singapur Sürdürülebilir Nanoteknoloji Girişimi tarafından finanse edildi. Teknolojinin ticarileştirilmesinden söz edilmedi ama şüphesiz nihai hedef bu.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.