Bugün ilk cemre düştü!

Bugün ilk cemre düştü!

Sıradaki cemre ne zaman nereye düşecek. Bahar mevsiminin müjdesini veren cemre düşmesinin ilki bugün gerçekleşti. İlk cemre bugün havaya düştü.

Bahar aylarının ve havaların giderek ısınacağının müjdesini veren cemre düşmesinin ilki 19-20 Şubat arasında yani bugün gerçekleşti. İkinci ve üçüncü cemre birer hafta arayla düşecek. 

Cemrelerin ikincisi 26-27 Şubat'ta suya, üçüncü cemre ise 5-6 Mart'ta toprağa düşecek. 

Bugün cemrenin suya düşmesi sosyal medyanın da gündemine oturdu. İlk sırasına cemre düşmesi yerleşti. 

Peki ama kor ateş anlamına gelen cemre düşmesi nedir, nasıl olur?

CEMRE DÜŞMESİ NEDİR: Halk arasında ise sıcaklığın artması olarak bilinir. Cemrenin ilkbahar başlamadan hemen önce 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa sırasıyla düştüğüne inanılır. Bu düşen cemreler sayesinde hava, su ve toprak ısınır.

CEMRE HAKKINDA: Anadolu'da yaygın olarak kullanılan geleneksel halk takviminde yıl, ”kasım günleri” ve ”Hızır günleri” olarak kış ve yaz diye ikiye bölünüyor. Kasım günleri, miladi takvime göre 8 Kasım'da başlıyor ve 179 gün sonra 5 Mayıs'ta sona eriyor. Kasım günleri, 4 yılda bir şubat ayı 29 çektiği zaman 180 gün oluyor. Hızır günleri ise 6 Mayıs'ta başlıyor ve 7 Kasım'a kadar 186 gün sürüyor. Cemrelerin düşmesi, Kasım günlerinden Hızır günlerine, başka bir ifadeyle kıştan bahara geçişin sembolleri olarak gösteriliyor.

Haber Tahir Kavri

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri
15 Nis 2024 2:18 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri