DC Başsavcısı Cambridge Analytica skandalı nedeniyle Mark Zuckerberg'e dava açtı

Facebook tarihinin en büyük skandalının ortaya çıkmasından bu yana yıllar geçti: Cambridge Analytica. Ancak etkileri bugün hala hissediliyor. Washington DC'nin başsavcısı Karl A. Racine, olayla ilgili olarak Meta patronu Mark Zuckerberg'e dava açarak CEO'yu olanlardan sorumlu tuttu.

Bir hatırlatma olarak, 50 milyon Facebook kullanıcısının profili, veri analitiği şirketi Cambridge Analytica tarafından izinsiz olarak toplandı . Donald Trump'ın başkanlığı kazanmasına yardımcı olmak amacıyla 2016 seçim yarışı sırasında ABD seçmenleri üzerinde profiller oluşturmak ve onları kişiselleştirilmiş siyasi reklamlarla hedeflemek için kullanıldı.

Racine'in davası, Zuckerberg'in Cambridge Analytica olayına yol açan başarısızlıklara kişisel olarak karıştığını ve "politikalarının, Facebook'un haksız davranışının boyutu hakkında kullanıcıları yanlış yönlendirmek için çok yıllı bir çabayı mümkün kıldığını" iddia ediyor. Skandalın, Zuckerberg'in Facebook'u üçüncü taraf geliştiricilere açmayı istemesinin bir sonucu olduğunu ve veri sızıntısı risklerinin farkında olduğunu da ekliyor.

Racine, "Bu dava sadece garantili değil, aynı zamanda gerekli" dedi. "Tüketicileri yanıltmak, verilerini ifşa etmek ve yasaları ihlal etmek, yalnızca bu güveni ihlal eden şirketler için değil, aynı zamanda şirket yöneticileri için de sonuçlar doğurur."

Racine daha önce veri uygulamaları nedeniyle 2018'de Facebook'a dava açmıştı. Bu dava hala devam ediyor, ancak Washington Post , Başsavcı'nın Zuckerberg'i sanık olarak ekleme girişiminin, Racine'in onu davaya eklemek için çok uzun süre beklediği bildirildiği için Mart ayında reddedildiğini bildirdi .

Racine'nin ofisi, yeni davanın, çalışanlarının Cambridge Analytica davası sırasındaki davaya kadar erişimi olmayan yüz binlerce sayfalık belgeye dayandığını söyledi, WP yazıyor.

Temmuz 2019'da Facebook, kullanıcıların gizliliğini ihlal ettiği için Federal Ticaret Komisyonu ile 5 milyar dolarlık bir anlaşmaya vardı. Şirketin bileğine bir tokat gibi gelen şey, hisse senedi fiyatının neredeyse %2 artmasıyla sonuçlandı ve Facebook'un o zamanki piyasa değerine 10 milyar doları aştı.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri