Gökbilimciler, "kara dul" ikili sisteminde kahverengi cüce arkadaşını yutan nötron yıldızını keşfettiler

İnsan sonsuza kadar yıldızlara baktı. Bu gök cisimleri çıplak gözle bile büyüleyicidir. Bununla birlikte, gözlemdeki gelişmeler uzayı daha da ilgi çekici hale getirdi. Gökbilimciler sıklıkla mevcut bilgimizin sınırlarını zorlayan astral bedenler bulurlar. İkili (muhtemelen üçlü) bir sistemin yakın tarihli bir bulgusu, evrenimizdeki nesnelerin nasıl çalıştığı hakkında hala öğrenecek çok şeyimiz olduğunu gösteriyor.

Palomar Gözlemevi'ndeki Caltech'in Zwicky Geçici Tesisi'ndeki (ZTF) bilim adamları garip bir çift yıldız keşfettiler . ZTF J1406+1222 olarak adlandırılan "kara dul" yıldız sistemidir. Çarşamba günü, gökbilimciler Nature akademik dergisinde bulguları hakkında bir makale yayınladılar . ZTF J1406+1222'yi benzersiz yapan birkaç şey vardır.

İlk olarak, burada neyle uğraştığımızı bilmek yardımcı olur. Kara dullar , pulsar olarak da bilinen ölü bir nötron yıldızının hidrojen açısından zengin bir yıldızın - bu durumda bir kahverengi cüce - etrafında döndüğü nadir bir ikili yıldız sistemi sınıfıdır. Zamanla pulsar, kendisinden malzeme çekerek ve onu yüksek yoğunluklu gama radyasyonu ile patlatarak yoldaşını yok eder (aşağıda NASA animasyonu).

Bunu garip yapan şeylerden biri, pulsarın çok, çok hızlı hareket etmesidir. Bu, kara dul sistemlerinde tipik bir davranış olsa da, bu, bir saatten biraz fazla olan bir yörünge periyoduyla rekoru kırıyor - 62 dakika. Bir önceki rekor, sadece 75 dakika süren bir güneş günü ile PSR J1653-0158 idi. Diğer kara dul sistemleri, sekiz ila dokuz saat arasında daha fazladır ve bu hala oldukça hızlıdır.

Araştırmanın baş yazarı Kevin Burdge, "Bu 62 dakikalık yörünge dikkat çekici çünkü yıldızların nasıl bu kadar dar bir yörüngeye girebildiklerini anlamıyoruz" diyor. "Pulsarın yoldaşını kesme süreci aslında onları birbirinden ayırmalı. Bu, mümkün olduğunu düşündüğümüz sınırları zorluyor."

Kara dullar çok nadirdir. İlk olarak 1980'lerde keşfedildiler ve o zamandan beri gökbilimciler sadece birkaç düzine başka buldular. Bu, şimdiye kadar gözlemlediğimiz en yakın olanı, onu benzersiz kılan başka bir şey.

Son olarak, garipliği tamamlayan üçüncü bir yıldız, ikili sisteme yerçekimsel olarak bağlı görünüyor ve onu üçlü bir sistem yapıyor. Bu üçüncü yıldız, "havalı alt cüceler" adı verilen bir sınıftadır. Bu nesnelerin kütlesi veya metalleri çok azdır ve esas olarak hidrojen ve helyumdan oluşur.

Bu üçüncü gövdeyle ilgili garip olan şey, teorik olarak ZTF J1406+1222'ye bağlı olmamasıdır. Çiftten yaklaşık 600 AU uzaklıktadır (bir AU, Dünya ile güneşimiz arasındaki mesafedir) ve düşük kütlesi, neredeyse herhangi bir yıldız olayının onu yörüngeden çıkarması gerektiği anlamına gelir. Teknik olarak, ZTF J1406+1222'nin pulsarının oluştuğu andaki süpernova, onu sistemin yerçekimsel tutuşundan dışarı fırlatmış olmalıydı.

ZTF J1406+1222 yeni bir kara dul gibi görünse de bilim adamları, sonuçlarının henüz doğrulanmadığına dikkat ediyor.

Burdge, "Verilerimiz bir kara dul ikili dosyasına baktığımızı gösteriyor, ancak bu tamamen yeni bir şey olabilir." Dedi.

Ekip, NASA'nın Chandra X-ray Gözlemevi'nin bulgularını doğrulamasını bekliyor.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri
15 Nis 2024 2:18 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri