İnternet Arşivi, dijital kitapları ödünç verme hakkı konusunda yayıncılarla savaşıyor

Bir grup kitap yayıncısı ile İnternet Arşivi arasındaki iki yıllık bir dava, her iki tarafın da bir New York mahkemesinden bir özet karar istemesinden sonra bu ay kızıştı. Hukuki savaş, İnternet Arşivi'nin kaderini belirleyebilir ve ABD kütüphanelerinin kitapları nasıl ödünç verdiğini etkileyebilir.

İnternet Arşivi'nin dijital kredi programı üzerinden açılan dava, her iki taraf da Manhattan mahkemesinde özet karar talep ettiğinden yeni bir aşamaya giriyor. İnternet Arşivi, kitap satın almanın ve taramanın, pek çok kütüphanenin yaptığı gibi, onları belirli sınırlar içinde ödünç verme hakkı verdiğini iddia eder. Davacılar, taktiğin sadece korsanlık için bir cephe olduğunu savunuyorlar.

İnternet Arşivi ve işbirliği yapan kütüphaneler, kullanıcıların Arşivin satın aldığı ve taradığı kitapların dijital sürümlerini kontrol etmelerini sağlamak için Kontrollü Dijital Ödünç Verme (CDL) kullanır ve İlk Satış doktrinini çağrıştırır.

Hachette Book Group, Penguin Random House, HarperCollins Publishers ve John Wiley & Sons yayıncılarını temsil eden bir grup, kütüphanelerin e-kitapları ödünç vermek için lisans ücreti ödemesi gerektiğini söylüyor. Yayıncılar ayrıca İnternet Arşivinde ücretsiz olarak bulunan birçok belgeye ve diğer materyale de dikkat çekiyor.

İnternet Arşivi, DRM aracılığıyla bir seferde her kitabın yalnızca bir kopyasını ödünç vermesini sağlıyor, ancak 2020'de Covid karantinaları sırasında okula gitmeyen öğrencilere yardımcı olmak için bu kuralı geçici olarak gevşetti. Bu, ilk davayı başlattı.

Özet hüküm talep edildiğinden beri bazıları İnternet Arşivi'ni destekleyen açıklamalar yaptı. Bu hafta, EFF ve Yazarlar Birliği, İnternet Arşivi'nin başka bir yerde kolayca erişilemeyen çok değerli bilgiler içerdiğini iddia ederek mahkemeden CDL'yi yasal olarak onaylamasını isteyen Amicus özetlerini sundu.

İnternet Arşivi, e-kitaplara ve diğer belgelere ek olarak, artık çevrimiçi olmayan web sitelerinin ve web sitelerinin eski sürümlerinin tarihsel bir yedeği olan Wayback Machine'i içerir. Wikipedia'nın kaynaklarının önemli bir kısmı da İnternet Arşivinden kaynaklanmaktadır.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri
15 Nis 2024 2:18 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri