Iğdır'da tezek yakma geleneği devam ediyor. Yaz ayından itibaren kurutulan ve hazırlanan tezekler kış aylarında sobalarda ve ekmek pişirici tandırlarda kullanılıyor.
Ekonomik geliri hayvancılık olan Iğdır'da vatandaşlar kış mevsiminde ısınmak için sobalarda ve ekmek pişirmek için tandırda tezek kullanılmaya devam ediliyorlar.Hayvan dışkılarından elde edilen tezek, Doğu’da 'kokar yakıt' olarak adlandırılmaktadır.
Eskiden günümüze kadar gelen bir yakıt geleneğini de oluşturan tezek üreticileri tarafından ihtiyaç sahiplerine satılarak kazanç elde edilmektedir. Satıcılar bazı araçlarla, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılan tezek, doğalgaz gelmeden kömür ve odun bulamayanlar için başlıca ısınma aracı oluyordu.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.