Mahkemeden 'Hiçbir Şey Yapmamışlarsada Birşeyler Yapmışlardır' Kararı

Mahkemeden 'Hiçbir Şey Yapmamışlarsada Birşeyler Yapmışlardır' Kararı

Iğdır 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi, “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü yapmak” iddiasıyla açılan davada beraat verdiği 13 kişi hakkında bu kez “örgüt propagandası” yaptıklarını ileri sürerek, soruşturma için dosyayı savcıya gönderdi.

Iğdır'da 13 kişi hakkında "Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü" yapmak iddiasıyla açılan davadan 2 kişi ceza alırken, 11 kişi ise beraat etti. Iğdır 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi hakimi beraat verdiği dosyada kişilerin “2911 Sayılı Kanunu ihlal etmemişlerse bile örgüt propagandası yaptıklarını” ileri sürerek, 13 kişi hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmasına karar verdi.

13 Kişi Hakkında Dava Açıldı

HDP ve DBP'liler, 20 Temmuz 2015 tarihinde Urfa'nın Suruç ilçesinde Kobanê'ye yardım götürmek üzere toplanan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyelerine yönelik yapılan DAİŞ saldırısını protesto etmek için basın açıklaması yaptı. Açıklamadan kısa bir süre sonra aralarında Halkaların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP),  sendika yöneticileri ve belediye meclis üyelerinin de bulunduğu 13 kişi hakkında "Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü yapmak" iddiasıyla dava açıldı.

Önce beraat sonra ‘suç’

Iğdır 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan ve yaklaşık 5 yıl süren davanın sonunda o dönem DBP İl Eşbaşkanlığı görevinde bulunan Murat Yerlikaya ve SES Şube yöneticisi Hidayet Akay'a 1 yıl 3'er ay hapis cezası verilerken, diğer 11 kişi ise beraat etti. Kararın gerekçesini açıklayan mahkeme, “her ne kadar kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşünden beraat verilmişse de kişilerin örgüt propagandası yaptıklarını”, her biri hakkında “propaganda” suçu işledikleri yönünde Iğdır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Böylelikle kararın istinafta kesinleşmesinden sonra Cumhuriyet Savcılığı tekrar 13 kişi hakkında soruşturma başlatmış olacak.

Beraatten Yeniden Yargılanmaya

Aynı dosyada bulunan ve hakkında beraat kararı verilen Avukat Şaziye Önder, "Dava açılırken kolluk birimleri ve savcılık gerekli araştırmayı yapar, iddianame ile birlikte savcı suç tanımı yapar ve ilgili ceza maddelerini belirterek dava açar. Yerel mahkeme sanki 'Hiçbir şey yapmamışlarsa da mutlaka bir şey yapmışlardır' düşüncesiyle beraat kararı verdiği dosyada yeniden farklı bir suç tanımı yaparak savcılığa suç duyurusunda bulunacak. Bu karara karşı istinaf başvurusunda bulunduk. İstinaf kararı bozmazsa beraat ettiğimiz bir dosyada bu kez savcılık örgüt propagandası yönünden bir araştırma yapacak. Savcılık takipsizlik kararı vermemesi durumunda ağır cezada propaganda yaptığımız iddiasıyla beraatla sonuçlanan bir dosyada yeniden yargılanacağız” dedi.

(Kaynak: Mezopotamya Ajansı22)

Haber Tahir Kavri

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri