Petrolde rekor artış

Petrol maliyetleri, Suudi Arabistan'da petrol sahasına düzenlenen saldırının küresel talebini yaklaşık yüzde 5 azaltmasının ardından gün içinde rekor artış gerçekleştirerek varil başına 71 doların üzerine yükseldi. ABD saldırıyı İran'ın düzenlediğini iddia etti.

Londra'da Brent petrolü vadeli sözleşmeleri, Pazartesi günkü fantastik başlangıcında, açılışın hemen ardından saniyeler içinde 12 dolar atladı ve bu yükseliş, sözleşmenin 1988'de operasyon görmeye başlamasından bu yana dolar bazında en büyük güniçi çoğalışı işaret ediyor. Maliyetler daha sonra, bu ilk yüzde 20'lik çoğalışın yarısını geri verdi, ancak hali hazırda 3 seneyi aşkın zamanın en büyük çoğalışını göstermiş vaziyette.

Credit Suisse Group AG enerji analisti Saul Kavonic, "Petrol piyasasında bu denli bir talep aksaklığı ve böylesine bir maliyet tepkisi görmedik," dedi ve "Politik tehlike primi petrol piyasası gündemine geri döndü" değerlendirmesinde bulundu.

Nymex piyasasında, Batı Teksas petrolü WTI vadelileri, hareketin büyüklüğünün piyasa açılışını geciktirmesinden dolayı takribî iki dakika dondu. Sözleşme Singapur saati ile 11:37'de yüzde 9 yukarıyadaydı.

Petroldeki bu üzgün hareket finans piyasalarında sarsıntı yarattı. Altın, yen ve Amerika Birleşik Devletleri Hazine senetleri gibi tehlikesiz liman varlıkları, hamlelerden kaynaklanan jeopolitik evhamlardan dolayı çoğalan arz ile eforlu yükseldi. Aralarında Norveç kronu ve Kanada dolarının da bulunduğu emtia ile ilişkili para üniteleri de kıymet kazandı. Amerika Birleşik Devletleri benzin vadeli sözleşmeleri takribî yüzde 13 yükseldi.

Suudi Arabistan'da devlete ait petrol üreticisi Saudi Aramco Cumartesi günü, silahlı insansız hava vasıtalarının SİHA Abqaiq'deki dünyanın en büyük petrol harekâta kuruluşuna ve Krallık'ın Khurais'teki ikinci en büyük petrol sahasına ataklar tertip etmesinin ardından yapımının günlük 5.7 milyon varillik kısmını kaybetti.

Bu ölçü, petrol piyasaları için en büyük yapım kaybını işaret ediyor ve Saddam Hüseyin'in Kuveyt'i işgal ettiği Ağustos 1990'da Irak ve Kuveyt'teki yapım kayıplarını da aşmış gidişatta. Beynelmilel Enerji Ajansı'na IEA göre, bu aksaklık ayrıca, 1979'daki İslam Devrimi sırasında İran'ın yapımında görülen kaybın da üzerinde.

Singapur'da enerji danışmanlık işletmeyi Energy Aspects Ltd. analistlerinden Virendra Chauhan, "Tarihsel olarak piyasaya çiğ petrol akışının tutarlı bir kaynağı olarak görülen Suudi altyapısının hamlelere olan kırılganlığı, piyasanın uğraşması gerekecek yeni bir paradigma" dedi ve "Şu anda, çiğ petrol akışının ne zaman başlayacağı öğrenilmiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri
15 Nis 2024 2:18 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri