Rusya, ticaret kısıtlamalarının etkisini azaltmak için CPU'lar da dahil olmak üzere kaçak teknoloji ithalatına göz yumuyor

Eşi görülmemiş miktarda ticaret kısıtlamasıyla karşı karşıya kalan Rusya, şimdi tüketici teknolojisi ürünleri ve arabalar gibi şaibeli mal ithalatını yasallaştırmaya çalışıyor. Rusya'da faaliyetlerini durduran bir şirket tarafından yapılan her şey, telefonlardan araba gibi yüksek biletli ürünlere kadar adil bir oyundur.

Rus-Ukrayna Savaşı'nın başlamasından bu yana, birçok şirket, bu savaşın başlaması için ülkeye uygulanan ticaret kısıtlamalarına ve ekonomik yaptırımlara uymanın bir yolu olarak Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldı . Sosyal medya platformları Rus devlet medyasının hesaplarını engelledi , Apple perakende mağazalarında ürün satışlarını durdurdu ve oyun yayıncıları ve akış şirketleri , sadece birkaçını saymak gerekirse, Rus vatandaşlarının hizmetlerine erişimini kapattı .

Daha da önemlisi, Intel ve AMD gibi yonga üreticileri Rusya'ya endüstriyel satışları durdurdu, ancak bunun altyapı ihtiyaçlarının çoğu için Asya'ya dayanan bir ülke üzerinde herhangi bir etkisi olup olmayacağı hemen belli değildi. Geçen ay, Biden yönetiminin Çinli teknoloji şirketlerini Rusya'ya karşı ihracat kontrollerine yardım etmeye çağırdığı bildirildi. Görünüşe göre bu çabalar, yerel yetkililerin karşı koymaya çabaladığı birkaç kayda değer etkiye sahip oldu.

Ticaret kısıtlamalarının bir başka etkisi de, Rusya'nın yaptırımları atlatmanın bir yolu olarak dijital korsanlığı yasallaştırmayı düşünmesidir.

Birincisi, Rusya'nın yerel olarak cips üretme planlarını hızla takip etmesi. Kulağa ne kadar iddialı gelse de, burada yalnızca 28 nm'lik bir işlem düğümünde üretilmiş, kendi içinde yetiştirilmiş silikon hayallerinden bahsediyoruz. Referans olarak, Çin'in SMIC'si, önümüzdeki yıllar için 7 nm'yi gözetlerken, 14 nm FinFET ve 12 nm düğümler için deneme üretim çalışmaları yürütüyor . Çin'in son iki yılda bulabildiği hemen hemen tüm eski litografi makinelerini satın aldığını göz önünde bulundurursanız, planlar da oldukça olanaksız .

Ticaret kısıtlamalarının bir başka etkisi de, Rusya'nın yaptırımları atlatmanın bir yolu olarak dijital korsanlığı yasallaştırmayı düşünmesidir. Rus haber kaynağı CNews'in ( Tom's Hardware tarafından tespit edilen) bir raporu , ülkenin fiziksel mallara benzer bir muamele uygulayacağını iddia ediyor. Özellikle Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, üretici izin vermese bile bazı yabancı teknoloji ürünlerinin "paralel ithalatına" izin verecek.

Listede 50 ürün kategorisi ve çoğu ülkede satışına ara vermiş 200'ün üzerinde marka yer alıyor. Akıllı telefonlar, tabletler, dizüstü bilgisayarlar, akıllı TV'ler, oyun konsolları, ev aletleri, arabalar ve hatta tüm bu ürünler için yedek parçalardan her şeyi kapsar. Beklediğiniz gibi, Asus, DJI, Gorenje, Honor, Oppo, Xiaomi, ZTE, Toshiba ve diğerleri gibi ülkede halen faaliyet gösteren hiçbir şirketi etkilemiyor.

Bunun anlamı, Rus yetkililerin artık gayri resmi olarak ithal edilen mallara ve fikri mülkiyet hırsızlığına göz yumacağıdır. Ancak, bu tekliflere ek bir garanti bulunmadığından, Rus tüketiciler için her şey güllük gülistanlık değildir.

İthalatçılara gelince, mobil cihaz getirenlerin, üzerlerine Rus yapımı yazılım yüklemelerini gerektiren bir yasaya uymaları gerekebilir.

Genel olarak, hareket, uluslararası telif hakkı yasasını izleyen önceki politikaların tamamen tersine çevrildiğini gösteriyor. Rusya'nın talep gören yabancı mal kıtlığını önlemesine yardımcı olup olmayacağı henüz belli değil.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri
15 Nis 2024 2:18 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri