Samsung, verilerinizi tamirhanelerden gizleyen akıllı telefon özelliğini test ediyor

Samsung, Güney Kore'de "onarım modu" adı verilen yeni bir özelliği deniyor. Adından da anlaşılacağı gibi, verilerinizi meraklı onarım teknisyenlerinden koruyan onarımlar için telefonunuzu aldığınızda açabileceğiniz özel bir ayardır.

Şimdi Samsung bunu işaret ettiğine göre, tüm hassas verileriyle birlikte telefonlarımızı bir kağıt üzerinde şifre ile tamir atölyelerine teslim ettiğimizi söylemek garip geliyor. Çoğu küçük onarım, telefonun kilidinin açılmasını gerektirmez, ancak telefonunuzla ilgili önemli bilgileriniz varsa, özellikle de iş için kullanıyorsanız önemli bir güvenlik riski oluşturanlar.

Onarım teknisyenlerinin müşterilerin telefonlarına (veya ondan önceki bilgisayarlarına) erişimlerini kötüye kullandıkları ve yakalandıkları belgelenmiş birçok örnek olmuştur. 2016 yılında, Apple'ın en büyük onarım müteahhitlerinden biri olan Pegatron'un iki çalışanı, telefonunda bir üniversite öğrencisinin müstehcen görüntülerini buldu ve bunları Facebook hesabında yayınladı. Apple'a 5 milyon dolarlık dava açtı ve sonunda Pegatron tarafından ödenen multi milyon dolarlık bir meblağ için özel olarak yerleşti. Apple daha sonra "kapsamlı bir soruşturma" yürüttü.

Samsung'un onarım modu, benzer durumların yaşanmasını önlemek içindir. Modda, telefon boş bir tuval haline gelir: fotoğraflarınız, mesajlarınız ve hesaplarınızın tümü kaybolur ve yalnızca varsayılan uygulamalar görünür durumda kalır. Teknisyenlerin, kameranın başarılı bir şekilde tamir edilip edilmediğini görmek için fotoğraf çekme gibi tüm normal telefon işlevlerini denemesine olanak tanır, ancak bunları yalıtılmış bir ortamda tutar. Ars Technica, modun farklı bir sürücü bölümü içinde yeni, geçici bir kullanıcı hesabı oluşturarak çalıştığını tahmin ediyor.

Samsung, S21 serisinin Güney Kore versiyonu için gelecek bir güncellemeye onarım modunun ekleneceğini ve daha fazla cihazın izleneceğini söyledi. Özellik geldiğinde bunu Ayarlar > Pil ve Cihaz Bakımı > Onarım Modu'nda bulabilirsin. Bu, telefonu yeniden başlatacak ve sizi şifre gerektirmeyen boş hesaba götürecektir. Devre dışı bırakmak için telefonunuzu yeniden başlatmanız, her zamanki gibi kilidini açmanız yeterlidir ve normale dönecektir.

Kulağa ne kadar faydalı geldiği göz önüne alındığında, onarım modunun daha fazla cihazda standart bir özellik haline geldiğini görmek isteriz. Muhtemelen varsayılan bir Android özelliği haline gelebilir, ancak bunun olabilmesi için Samsung'un testi bitirmesi ve yeni S22 serisi için olduğu kadar uluslararası olarak da piyasaya sürmesi gerekiyor. Bunun ne zaman olacağına dair bir bilgi yok, ama umarım çok uzak olmayan bir gelecekte.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri