Savunma Bakanlığı, 22 milyar dolarlık Ordu/Microsoft HoloLens anlaşmasının vergi mükelleflerinin parasını boşa harcayabileceği konusunda uyardı

Microsoft'un ABD Ordusuna HoloLens teknolojisine dayalı 121.500 Entegre Görsel Büyütme Sistemi (IVAS) artırılmış gerçeklik gözlüğü tedarik etme anlaşması, Savunma Bakanlığı gözetim ajansına göre 22 milyar dolarlık vergi mükellefi parası israfı olabilir.

 

2018'de Microsoft, IVAS gözlüklerini prototiplemeye başladı ve Ordu tarafından 100.000 birim için 480 milyon dolarlık bir sözleşme ile ödüllendirildi. Geçen yıl Nisan ayında Microsoft , on yıl içinde 22 milyar dolarlık bir anlaşmayla askerler için son versiyonu inşa etme sözleşmesini kazandı .

 

Sistem, yüksek çözünürlüklü gece, termal ve asker kaynaklı sensörleri bir baş üstü ekranda birleştirir. Askeri şube, ayrıca, gerçeğe benzer bir karma gerçeklik eğitim ortamı sağlamak için artırılmış gerçeklik ve makine öğreniminden yararlanıyor.

Projenin başının belaya girebileceğine dair işaretler, AR gözlüklerinin piyasaya sürülmesi 2021 mali yılından Eylül 2022'ye ertelendiğinde birkaç ay sonra geldi, ancak Ordu anlaşmaya tamamen bağlı kaldığını söyledi .

 

Yine de ABD Savunma Bakanlığı'nın Genel Müfettişlik Ofisi (OIG) Ordunun coşkusunu paylaşmıyor, pek çok askerin cihazlarla ilgili sorunları olduğu hiçbir şey yok. Bir denetim raporunda ( The Reg aracılığıyla) "Kullanıcı tarafından kabul edilmeden IVAS'ı satın almak, askerlerin kullanmak istemeyebilecekleri veya kullanmak istemeyebilecekleri bir sistem oluşturmak için vergi mükelleflerinin fonlarında 21.88 milyar dolara kadar israfa neden olabilir" diye yazdı .

 

Raporda, askerlerden IVAS'a hem olumlu hem de olumsuz kullanıcı kabulü olduğu belirtiliyor. İçeriğin çoğu düzeltilmiş olsa da, hiçbir zaman çok fazla ayrıntıya girmedi. OIG, "Eğer askerler IVAS'ı sevmiyorlarsa ve bunun görevi yerine getirmeyi büyük ölçüde geliştirdiğini görmüyorlarsa, askerler onu kullanmayacaklardır" diye bitiriyor.

Ordunun satın alma, lojistik ve teknolojiden sorumlu sekreter yardımcısı Douglas Bush, 21.8 milyar dolarlık rakamın ordunun IVAS'a harcayacağının iki katı olacağını ve olası en kötü fiyatlandırma yapısında bir sözleşme tavanını temsil ettiğini söyleyerek rapora yanıt verdi.

 

Bush, askerlerin AR sistemine yönelik duygularını söylemek için henüz çok erken olduğunu ve gece görüş gözlüklerinin 1970'lerde piyasaya sürüldüğünde çoğunun hoşlanmadığını, ancak cihazların artık ordu tarafından yaygın olarak kullanıldığını kaydetti. Ayrıca geri bildirimin öznel olduğunu ve yorgunluk ve test edilen teknolojiye aşinalık gibi faktörlerden etkilendiğini söyledi.

 

Sonuç olarak, OIG, Ordunun, 22 milyar dolarlık vergi mükellefi parası harcamadan önce askerlerin IVAS teknolojisini kullanmak istemelerini sağlaması gerektiğini savunuyor ki bu oldukça mantıklı geliyor.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri