Türkiye, Suriye saldırılarını askıya alacak, Mike Pence açıkladı

Gelişme, Ankara'da Sayın Pence ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmeleri izledi.

Tüm askeri harekatlar beş gün boyunca durdurulacak ve ABD, Türkiye'nin sınırda "güvenli bölge" olarak adlandırdıklarından Kürt liderliğindeki birliklerin "düzenli olarak geri çekilmesini" kolaylaştıracak.

Türkiye geçen hafta saldırısını başlattı.

Amacı sınırdan bir Kürt milisinin - Suriye Demokratik Güçlerinin (Suriye Demokratik Güçleri) - terör örgütü olarak görmesini geri almaktı.

Türkiye, bölgede iki milyona kadar Suriyeli mülteciyi yeniden yerleştirmeyi umuyordu, ancak eleştirmenler, yerel Kürt nüfusunun etnik temizliğini tetikleyebilecek korkuları uyandırdı.

Sınır ötesi taarruz ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD güçlerini sınır bölgesinden çıkardığını açıklamasının ardından ABD’de ve uluslararası alanda eleştirilen bir karar aldı.

Suriye Demokratik Güçleri Suriye’deki İslam Devleti (İslam Devleti) grubuna karşı ABD’nin yanında savaştı ve kuvvetleri muhtemel bir Türk işgali yolunda bırakma kararı, müttefiklerin terk edilmesi olarak kınadı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu gazetecilere, saldırganın ancak Suriye Demokratik Güçlerinin sınır bölgesini terk etmesi halinde kalıcı olarak durdurulacağını söyledi.

“Operasyonu durduruyoruz, durdurmuyoruz” dedi. "Operasyonu ancak [Kürt güçleri] bölgeden tamamen çekildikten sonra durduracağız.”

Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Kürt liderliğindeki savaşçılardan ağır silahların alınması ve konumlarının imha edilmesi hedefini güvence altına aldığını söyledi.

Bay Pence, ABD’nin askeri saldırı sona erdiğinde Türkiye’ye uygulanan ekonomik yaptırımları kaldıracağını ve bu arada daha fazla dayatmayacağını söyledi.

Suriye Demokratik Güçleri Washington ve Ankara arasındaki görüşmelerde temsil edilmedi ve gelişmeler hakkında henüz yorum yapmadı.

Bay Pence, ABD’nin Kürt liderliğindeki ittifakla temas kurduğunu ve çekilmelerini kolaylaştırmaya yardımcı olacağını söyledi.

Üst düzey Kürt siyasetçi Aldar Xelil, Al Arabiya ile konuşan, savaşa son verilmesini memnuniyetle karşıladığını, ancak SDF'nin şiddete maruz kalması durumunda kendisini savunacağını söyledi.

Kaynak

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri
15 Nis 2024 2:18 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri