TSMC: Hiç Duymadığınız En Önemli Teknoloji Şirketi

Akıllı telefonunuzun, dizüstü bilgisayarınızın ve buzdolabınızın ortak noktası nedir? Hayır, ellerini hiçbirinden uzak tutamayacağından değil. Başka bir şey - hepsi yarı iletken çiplerle çalışıyor. Çamaşır makineniz, oyun konsolunuz, mikrodalga fırınınız ve hatta elektrikli diş fırçanız ile aynı.

Bu çipler olmadan iPhone'lar, PlayStation'lar ve Tesla'lar olmazdı. Çok heyecan verici bir alternatif evren değil. Ancak çoğumuz 2020'ye kadar varlıkları hakkında çok az düşündük. Ardından, pandemi teknolojiye olan bağımlılığımızı artırdığında, bu çiplere olan talep tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarak bir şirketi dünyanın en önemli teknoloji şirketi haline getirdi.

Hangi şirket olduğunu öğrenelim.

TSMC: Dünyanın En Büyük Çip Üreticisi

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), dünyanın en büyük özel yarı iletken çip ve entegre devre üreticisidir. Neredeyse yarım trilyon dolarlık bir piyasa değeri ile şirket, dünyanın en değerli yarı iletken şirketidir ve dünyadaki yarı iletken yongaların % 50'den fazlasını ve en gelişmiş yongaların daha da şaşırtıcı bir şekilde %90'ını üretir.

Çin doğumlu Amerikalı eğitimli bir mühendis olan Morris Chang, 1987'de TSMC'yi kurdu ve 50.000'den fazla çalışanı ve yıllık 12 milyondan fazla yarı iletken levha üretimi ile büyük bir şirket haline geldi. Yarı iletken üretim tesisleri Tayvan'da, bazıları Çin ve ABD'de. TSMC yongaları, Apple, ARM ve Nvidia gibi firmalara yonga sağlayan önde gelen cihazlarda bulunur.

TSMC Neden Bu Kadar Önemli?

Tamam, teknoloji dünyasının büyük ölçüde yarı iletken yongalara bağlı olduğunu belirledik ve TSMC, söz konusu yongaları ürettikleri için son derece alakalı. Ancak şirketin alaka düzeyi bundan daha fazlasıdır. Ayrıca TSMC'nin çalışma şekli ve bunun onları birçok teknoloji şirketi için neden gerekli kıldığı hakkında söylenecek bir şey var.

Görüyorsunuz, iki tür yarı iletken çip üreticisi var: masal ve dökümhane. Fabless şirketleri, yarı iletken çiplerin araştırılması ve geliştirilmesine odaklanıyor ve AMD, Nvidia ve Qualcomm gibi büyük teknoloji ekiplerini içeriyor.

Öte yandan, dökümhane şirketleri yalnızca fiziksel ürünü üretmeye ve test etmeye odaklanır. Saf bir döküm talaş üreticisi olduğu için TSMC bu ikinci gruba girer. Sadece diğer firmaların tasarladığı yarı iletkenleri üretiyor.

Gelişmiş yarı iletken yongalar, son derece karmaşık ve pahalı olan imalat tesislerinde veya fabrikalarda yapılır. Araştırma ve geliştirme için büyük bir yatırım gerektirirler ve dökümhane sürecini ölçeklendirmek zordur. TSMC gelişiyor çünkü kaynakları ve uzmanlığı niş bir yön olan üretime odaklıyor.

Tamamen üretim yapan bir firma olduğu için iş modeli müşterileriyle mükemmel bir uyum içindedir. TSMC, müşteri ürünleriyle doğrudan rekabet edebilecek herhangi bir ürün üretmez, yani her şirketle çalışabilir.

Bu tarafsızlık, TSMC'nin özel uzmanlığıyla birleştiğinde, çip üretimini dış kaynak kullanarak maliyetleri düşürmek isteyen büyük teknoloji şirketleri için onları çekici bir ortak haline getiriyor.

Örneğin, Apple, Samsung doğrudan rakip bir cihaz geliştirene kadar daha önce iPhone çip üretimini Samsung'a yaptırmıştı. Samsung, Galaxy telefon hattını piyasaya sürdüğünde, bu temel üretim sürecini doğrudan bir rakibe devretmenin kötü bir fikir olduğu ortaya çıktı. Bu nedenle Apple, gelişmiş yongaları için TSMC ile sözleşme imzaladı ve şirketin en büyük müşterisi olmaya devam ediyor.

Apple dışında, TSMC'nin diğer müşterileri arasında MediaTek, AMD, Qualcomm, Broadcom, Nvidia, Sony, Marvell, STM ve ADI bulunmaktadır.

TSMC ve Global Chip Kıtlığı

COVID-19 pandemisi küresel ekonominin her yönünü alt üst etti ve çip üretim endüstrisi de bundan etkilenmedi. TSMC, pandemi nedeniyle üretim kesintilerinin neden olduğu birikmeyi temizlemeye çalışırken, artan çip talebiyle karşı karşıya. Bu nedenle küresel bir çip kıtlığı var - çiplere olan talep arzdan çok daha ağır basıyor.

Bununla mücadele etmek için yarı iletken şirketler, üretim kapasitesini genişletmek için yaklaşık 150 milyar dolar harcıyor. Yine de analistler, çip üreticilerinin artan üretim artışına rağmen kıtlığın 2023'e kadar sürmesini bekliyorlar.

Adını Hiç Duymadığınız En Önemli Şirket

Çip sıkıntısı nedeniyle, gadget'lar ve elektronik cihazlar daha pahalı hale geliyor. Klasik kıtlık enflasyonu hikayesi—PS5'lerin neden kıt olduğunu veya GPU'ların neden daha pahalı olduğunu merak ediyorsanız, işte bu yüzden. TSMC'nin üretimi artırma kabiliyetine çok şey biniyor, ancak şirket üç yıl içinde üretim kapasitesini genişletmek için 100 milyar dolar yatırım sözü verdi ve şu anda Arizona, ABD'de 12 milyar dolarlık bir tesis inşa ediyor.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri
15 Nis 2024 2:18 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri