CANLI AKIŞSON DAKİKA
1/4

Avokado Kalitesini Korumak Hepimizin Sorumluluğu!

Erken hasada hayır, kaliteli üretime evet!

Haber Bilgileri

Yayın ve okur özeti
Güncel
Okumaya başlamak için kaydırınSüre yalnız haber metninde ilerledikçe çalışır.
Avokado Kalitesini Korumak Hepimizin Sorumluluğu!
Avokado Kalitesini Korumak Hepimizin Sorumluluğu!
Okuma AraçlarıMetni rahatınıza göre ayarlayın ve habere odaklanın.
100%

Avokado Kalitesini Korumak Hepimizin Sorumluluğu!

Türkiye’nin en kaliteli avokadolarının yetiştiği Gazipaşa’da üreticiler, erken hasat uygulamalarının ürün kalitesini olumsuz etkilediğini belirtiyor. Özellikle bazı tüccarların piyasa fiyatlarını erkenden yakalama amacıyla olgunlaşmadan toplattığı avokadolar, hem iç pazarda hem de ihracatta Gazipaşa avokadosunun marka değerini zedeliyor.

Peyzaj Mimarı ve avokado üreticisi Özer Burak Özgörü, konuyla ilgili yaptığı açıklamada erken hasadın hem üreticiye hem de tüketiciye zarar verdiğini vurguladı:

“Avokado hasat sonrası olgunlaşan bir meyve gibi görünse de, aslında belirli bir yağ oranına ulaşmadan dalından koparıldığında asla gerçek lezzetini bulmaz. Şu anda birçok üretici, tüccar baskısı nedeniyle meyveler henüz tam olgunlaşmadan hasat ediyor. Bu durum hem meyvenin besin değerini düşürüyor hem de Gazipaşa avokadosuna olan güveni zedeliyor.”

Uzmanlara göre avokadonun hasat olgunluğunu belirlemede en önemli kriterler, meyvedeki yağ oranı ve kuru madde oranı. Bu değerlerin yeterli seviyeye ulaşmadığı ürünler, dış görünüş olarak olgun görünse de tüketim sırasında lezzetsiz ve lifli bir dokuya sahip oluyor.

Özgörü, yetkililere ve üreticilere ortak sorumluluk çağrısında bulundu:

“Gazipaşa avokadosu artık bir marka haline geldi. Ancak bu markayı koruyabilmemiz için doğru zamanda hasat ve bilinçli üretim şart. Tarım İlçe Müdürlüğü ve Ziraat Odası’nın üreticilere yönelik bilgilendirme ve denetim çalışmalarını artırması, erken hasadı engellemek açısından büyük önem taşıyor. ”

Avokado, doğru zamanda toplandığında dünyanın en değerli meyvelerinden biridir. Üreticiler olarak emeğimizi korumak, tüketiciler olarak da bilinçli olmak zorundayız.

👉 Erken hasada hayır, kaliteli üretime evet!

#Gazipaşa #Avokado #YerelÜreticiyeDestek #DoğruHasat #AvokadoZamanındaToplanır #GazipaşaAvokadosu #SürdürülebilirTarım #AvokadoÜreticisi

Hata veya düzeltme bildirYazım, doğruluk, güncellik veya bağlantı sorununu doğrudan editoryal ekibe iletin.

Bildirimler public olarak yayınlanmaz. Kişisel bilgi yazmadan, yalnız düzeltilmesi gereken noktayı belirtin.

Editoryal inceleme kuyruğuna güvenli biçimde eklenir.
Topluluk

Yorumlar 0

Görüşünüzü paylaşın, diğer okurların yorumlarına yanıt verin ve saygılı bir tartışmaya katılın.

ZiyaretçiYorumunuzda adınız gösterilir, e-posta adresiniz yayınlanmaz.
Henüz yorum yapılmamış

Bu haber hakkındaki ilk görüşü siz paylaşabilirsiniz.

Yukarı çık