CANLI AKIŞSON DAKİKA
1/2

Türkiye'nin önde gelen patates üretim: Patates Tarlada 2, Pazarda 15 Lira: Kim Vurgun Yapıyor

Türkiye'nin önde gelen patates üretim: Patates Tarlada 2, Pazarda 15 Lira: Kim Vurgun Yapıyor

Haber Bilgileri

Yayın ve okur özeti
Güncel
Okumaya başlamak için kaydırınSüre yalnız haber metninde ilerledikçe çalışır.
Türkiye'nin önde gelen patates üretim: Patates Tarlada 2, Pazarda 15 Lira: Kim Vurgun Yapıyor
Türkiye'nin önde gelen patates üretim: Patates Tarlada 2, Pazarda 15 Lira: Kim Vurgun Yapıyor
Okuma AraçlarıMetni rahatınıza göre ayarlayın ve habere odaklanın.
100%

Türkiye'nin önde gelen patates üretim: Patates Tarlada 2, Pazarda 15 Lira: Kim Vurgun Yapıyor?

Türkiye'nin önde gelen patates üretim merkezlerinden olan il köylerinde hasat başladı, ancak fiyatlar tarlada ve pazarda arasında uçurum yaratıyor. Tarlada 2 liraya satılan patates, pazara gelene kadar fiyatı katlanarak 15 liraya çıkıyor. Bu dramatik artış hem üreticileri hem de tüketicileri isyan ettiriyor.

İl köylerinin çoğunda nüfusun %80’i tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlıyor. Patates üretiminde Türkiye'nin en büyük 15 ili arasında yer alan bu bölgelerde, köylüler büyük bir özveriyle tarlalarında çalışarak patates hasadına başladılar. Ancak tarlada alınan 2 lira, üreticinin emeğinin karşılığı olmaktan çok uzak. Tüccara verilen patates, aracıların ve lojistik maliyetlerin etkisiyle pazara 6 liraya geliyor, ancak bu rakam pazarcı esnafının elinde 15 liraya kadar çıkıyor.

Üretici ve tüketici arasında bu denli büyük bir farkın oluşması, sistemde ciddi bir sorun olduğunu gösteriyor. Pazarcılar, artan maliyetler ve lojistik masrafları gerekçe gösterirken, üreticiler ise ellerinden çıkan patatesin bu kadar yüksek fiyata satılmasının kendilerine hiçbir fayda sağlamadığını belirtiyor. Aracıların ve fiyat spekülasyonlarının, tarladaki emeğin karşılığını hiçe saydığı bu sistemde, köylüler ve tüketiciler arasında "kim bu vurgunu yapıyor?" sorusu sıkça dile getiriliyor.

Bu durum, patates üretim zincirinde adaletsiz bir yapının var olduğunu gösterirken, tüketici fiyatlarının kontrol altına alınamaması birçok kesimde ciddi tepkilere neden oluyor.

Hata veya düzeltme bildirYazım, doğruluk, güncellik veya bağlantı sorununu doğrudan editoryal ekibe iletin.

Bildirimler public olarak yayınlanmaz. Kişisel bilgi yazmadan, yalnız düzeltilmesi gereken noktayı belirtin.

Editoryal inceleme kuyruğuna güvenli biçimde eklenir.
Topluluk

Yorumlar 0

Görüşünüzü paylaşın, diğer okurların yorumlarına yanıt verin ve saygılı bir tartışmaya katılın.

ZiyaretçiYorumunuzda adınız gösterilir, e-posta adresiniz yayınlanmaz.
Henüz yorum yapılmamış

Bu haber hakkındaki ilk görüşü siz paylaşabilirsiniz.

Yukarı çık