Araştırmacılar dünyanın en küçük uzaktan kumandalı yürüyen robotunu inşa ediyor

Northwestern Üniversitesi'nden araştırmacılar, dünyanın en küçük uzaktan kumandalı yürüyen robotunu yarattı. Peekytoe yengecinden sonra modellenmiştir, sadece yarım milimetre genişliğindedir ve bir kuruşun kenarına rahatça sığabilir.

Minik robot yürüyebilir, emekleyebilir, eğilebilir, bükülebilir ve hatta zıplayabilir. Baş araştırmacı Yonggang Huang'a göre, saniyede vücut uzunluğunun yarısı kadar bir ortalama hızda yürüyebiliyor.

Nasıl hareket ettiği, robotun tartışmasız en büyüleyici yönüdür. Araştırmacılar, küçük elektroniklere güvenmek yerine, ısıtıldığında şekil değiştiren, şekil hafızalı bir alaşım malzemesi kullandılar. Hassas bir lazer kullanarak, botun şeklini değiştirmek için belirli kısımlarını hızla ısıtabiliyorlar. İnce bir cam kaplama, parçaları soğutmaya yardımcı olur ve orijinal şekillerine geri dönmelerini sağlar.

Durulayın ve tekrarlayın ve bum, herhangi bir hidrolik veya elektrik olmadan hareket edebilen uzaktan kumandalı bir robotunuz var.

Northwestern Üniversitesi'nde malzeme bilimcisi olan John Rogers, "Bu yapılar çok küçük olduğu için soğuma hızı çok hızlı" dedi . Bilim adamı, robotların boyutunu küçültmenin aslında daha hızlı hareket etmelerini sağladığını da sözlerine ekledi.

Potansiyel kullanım durumlarına gelince, bol miktarda var.

Rogers, "Mikro robotları, endüstrideki küçük yapıları veya makineleri onarmak veya birleştirmek için ajanlar veya tıkanmış arterleri temizlemek, iç kanamayı durdurmak veya kanserli tümörleri ortadan kaldırmak için cerrahi asistanlar olarak - hepsi minimal invaziv prosedürlerde hayal edebilirsiniz." Dedi.

Çalışma şu anda deneysel aşamadadır, ancak daha fazla ilerleme kaydedildikçe bu durumun değişmesi muhtemeldir. Araştırmacılar bulgularını Science Robotics dergisinde yayınladılar.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.