QLED, UHD ve OLED Arasındaki Fark Nedir? Hangisi en iyi?

QLED, UHD ve OLED terimleri konusunda kafanız mı karıştı? Bunlar şu anda piyasada bulunan ekran türleridir.

Her türün nasıl çalıştığını, avantajlarını ve dezavantajlarını ve hangi ekran türünün sizin için en iyisi olduğunu öğrenmek için okumaya devam edin.

QLED Nedir?

QLED, Kuantum Noktalı Işık Yayan Diyot anlamına gelir . QLED ekran, ekranın parlaklığını ve rengini süper şarj etmek için "kuantum noktaları" adı verilen ultra ince parçacıkları kullanması dışında normal bir LED ekran gibidir.

Kısacası, QLED teknolojisini kullanan ekranlar daha iyi renkler sunar.

QLED, Sony tarafından 2013 yılında tanıtılmasına rağmen, Samsung artık QLED TV satıyor ve Sony, Vizio, Hisense ve TCL gibi diğer QLED üreticileriyle bir ortaklık kurdu.

Kuantum noktaları, üzerlerine ışık düştüğünde parlayan küçük parçacıklardır. Çok küçükler, bir virüsten bile daha küçükler! Boyutları çok hassas bir şekilde kontrol edildiğinden, ortaya çıkan ışık da aynı şekilde hassas bir şekilde kontrol edilebilir.

Ayrıca çok kararlıdırlar, yani bu sorundan muzdarip olabilen LED ekranların aksine etkileri zamanla eskimez.

OLED Nedir?

Organik ışık yayan diyot (OLED), elektrik çarptığında ekmek kızartma makinesindeki ısıtma elemanına benzer şekilde parlayan bir malzeme kullanılarak üretilir.

OLED'ler organik bileşiklerden yapılmıştır. Her LED rengi farklı bir organik bileşik bileşimi gerektirdiğinden, birlikte çalışan çok çeşitli organik bileşikler içerirler.

Her bir OLED pikselinin ne kadar elektrik akımı aldığına bağlı olarak, farklı bir ışık frekansı üretecektir. Güçlü bir akım varsa, OLED'ler daha fazla ışık üretecektir ve bunun tersi de geçerlidir.

Bir OLED ekran, karanlık bir arka plan üzerinde parlak nesnelerin etrafında çiçek açmadan son derece koyu siyahlar sunar.

LG'ye göre, günde altı saat TV izlerseniz, bir OLED TV'nin beklenen ömrü yaklaşık 22 yıl olmalıdır.

UHD Nedir?

UHD bir tür görüntüleme teknolojisi değildir. Bunun yerine, bir ekran çözünürlüğü olan Ultra Yüksek Çözünürlük anlamına gelir.

1080p veya 1.920 x 1.080 olan Full HD'den bir adım ötede. Ultra Yüksek Çözünürlük (UHD), onu dört katına çıkararak 3,840 x 2,160 çözünürlüğe, bizim de 4K olarak adlandırdığımız çözünürlüğe getiriyor.

Aynı şey olmadıkları için QLED ile UHD'yi karşılaştıramayız. Ancak UHD'yi Full HD gibi diğer ekran çözünürlükleriyle ve QLED veya OLED'i Neo QLED, QD-OLED ve NanoCell gibi diğer ekran teknolojileriyle karşılaştırabiliriz.

QLED ve OLED: Hangisi Daha İyi?

Kafa kafaya karşılaştırıldığında, OLED zirveye çıkıyor. Daha derin siyahlara ve yüksek kontrast oranlarına sahiptir, daha az güç kullanır, daha iyi görüş açılarına sahiptir ve daha uzun ömürlüdür.

Karşılaştırıldığında, QLED'ler daha yüksek parlaklığa, daha büyük ekran boyutlarına ve daha düşük fiyat etiketlerine sahiptir.

QLED'i Kimler Kullanmalı?

QLED TV'ler, çok fazla harcamak istemeyen yeni bir TV satın almak isteyen herkes için harika bir seçenektir. Para için büyük bir değer sağlarlar ve Samsung tarafından birkaç yıldır revize edilmiş ve geliştirilmiştir.

Ayrıca Samsung Q80A gibi daha ucuz bir seçenekle de gidebilirsiniz , ancak QLED teknolojisinin sunduğundan en iyisini sunmasını beklemeyin.

OLED'i Kimler Kullanmalı?

Biraz daha fazla harcayabiliyorsanız ve bütçe sorun değilse, OLED gitmenin yoludur. QLED ekranlara kıyasla daha iyi görüş açılarına sahipler, daha az güç tüketiyorlar ve derin siyahlar ve daha iyi kontrast ile geliyorlar.

UHD'yi Kimler Kullanmalı?

Bir TV'ye harcayacak en az 500$ veya daha fazla paranız varsa, UHD (4K) kesinlikle gitmeniz gereken yoldur. Size uygun olup olmadığına karar vermek için Caixun 55 inç AiPlus4K EC55S1UA akıllı TV incelememize göz atın .

Böyle bir bütçeyle, UHD'den daha düşük bir bütçeyle gitmeniz biraz garip olurdu. Ancak 4K UHD için yeterli bütçeniz yoksa ve şu anda bir TV'ye ihtiyacınız varsa, daha ucuz bir 1080p seçeneğiyle gidebilir ve daha sonra yükseltebilirsiniz.

OLED Yanmaları Hakkında Endişelenmeli misiniz?

Hayır, çoğu OLED kullanıcısı için bir sorun olmayacağından, OLED Yanmaları hakkında endişelenmenize gerek yok.

Her gün birkaç saat boyunca statik görüntülere sahip kanalları (7/24 haber yayın kanalı gibi) izlerseniz ve ara sıra kanal değiştirmezseniz yanma oluşur. Ancak, kanalı düzenli olarak değiştirirseniz, OLED yanması sizi endişelendirmemelidir.

Ancak bu gerçekleşirse, OLED dahil olmak üzere farklı ekran teknolojilerinde ekran yanması için düzeltmeler vardır.

QLED ve OLED Sıkça Sorulan Sorular

OLED Yanması Düzeltilebilir mi?

Evet, OLED yanmaları düzeltilebilir. LG veya Sony paneliniz varsa, yanma fark ettiğinizde çalıştırabileceğiniz Pixel Refresher adlı bir özellik olmalıdır. Bir saat kadar çalıştırdıktan sonra, işlemi bittiğinde ekranınız normale dönmelidir.

OLED Tamir Edilebilir mi?

Evet, tamir edilebilirler. Ancak TV'niz garanti kapsamı dışındaysa, onarım için ödeme yapmanız gerekir, ancak garantinin tipik olarak OLED panellerin yanmasını kapsamadığını da unutmamak önemlidir. Bu, her iki şekilde de onarım için ödeme yapmanız gerekebileceği anlamına gelir.

Bir OLED TV'nin Onarım Maliyeti Ne Kadardır?

OLED TV onarımlarının maliyeti ortalama olarak 100 ila 400 dolar arasında olabilir, ancak bu gerçekten neyin bozulduğuna bağlıdır.

QLED Yanabilir mi?

Genel olarak, OLED TV'ler QLED'den daha fazla yanmaya meyillidir. OLED üreticileri yanma sorununu her zaman garantilerinde kapsamazken, birçok QLED TV 10 yıl boyunca yanmaya karşı koruma altındadır.

QLED ve OLED: Oyun için Hangisi Daha İyi?

QLED TV'ler genellikle 2 ila 8 milisaniyelik yanıt süreleriyle gelirken, OLED TV'ler 0,1 milisaniyelik yanıt süreleriyle önemli ölçüde daha hızlıdır. Bir oyun bilgisayarı ile kullanmak istiyorsanız, OLED TV'ler kesinlikle gitmeniz gereken yoldur. Özel önerilere ihtiyacınız varsa , oyun oynamak için en iyi TV'ler hakkındaki makalemizi okuyun .

Bir Oturma Odası için Hangi TV Boyutu En İyisidir?

Odanın boyutu ve ekrandan uzaklığı, ihtiyacınız olan TV'nin boyutunu belirler. Oturmuşsa:

  • TV'den altı fit ötede: 40 inç.
  • Altı ila sekiz fit arasında: 50 inç ekran.
  • Dokuz fit veya daha fazla: 60 inç ekran.

Peki En İyi Ekran Türü QLED mi OLED mi?

QLED ve OLED TV'lerin tüm avantaj ve dezavantajlarına bakıldığında, OLED TV ile gitmek en mantıklısı.

OLED TV'ler QLED'den daha uzun ömürlüdür. Enerji açısından daha verimlidirler ve harika kontrast seviyelerine sahip daha koyu siyahlar üretirler. Öte yandan QLED'lerde yanma sorunu yoktur ve bu sorunu önlemek için paylaşılan ipuçlarını izlerseniz çoğu OLED kullanıcısı için bir sorun olmaması gerekir.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri