Bir Japon veri merkezi, yılan balığı yetiştirmek için atık ısı kullanıyor

Japonya'nın Hokkaido kentindeki yeni bir iş girişimi, gelişmekte olan veri merkezi tarafından ısıtılan sularda 2023 yılına kadar yılda 300.000 yılan balığı yetiştirmeyi planlıyor. Ayrıca şehrin sokaklarından toplanan karı sistemleri için önceden soğutulmuş sıvı olarak kullanmak istiyor.

 

Beyaz Veri Merkezi (WDC) geçen yıl Nisan ayında faaliyete geçti, ancak tesisin inşaatı halen devam ediyor. Bu arada, sunucularının soğutma sistemi tarafından ısıtılan geri dönüştürülmüş suyu kullanacak bir çiftçilik girişimi kurmaya yönelik çabalar da sürüyor.

 

İlk başta deniz kulağı, kiraz domates, Japon hardallı ıspanak, deniz kestanesi ve diğer çeşitli ürünleri test ettiler, ancak Japonya'da popüler bir lüks yemek olan yılan balığına karar verdiler. Çiftlikte yetiştirilen yılan balıkları, toptan satışta kilosu 100 doların üzerinde veya restoranlarda yemek başına 90 dolardan satılmaktadır.

 

WDC ayrıca ağaç kulak mantarı yetiştirmeye çalışıyor. Yılan balıkları gibi, kısa bir yetiştirme döngüsüne sahiptirler ve bu da onları daha erişilebilir bir yatırım haline getirir.

 

Bir Kobe şirketi, WDC'ye 25 Şubat'ta tanklara bıraktığı 1.700 elver (yavru yılan balığı) sağladı. Onları "Hokkaido'da yetiştirilen ilk yılan balıkları" olarak pazarlamayı planlıyor. Yılan balıkları normalde Hokkaido'dan daha sıcak iklimlere ihtiyaç duyar, ancak WDC sunucuları tarafından üretilen ısının planladığı 300.000 yılan balığının tanklarını gerekli 33°C'de tutacağına inanmaktadır.

WDC, Bibai şehri ile işbirliği içinde geçen yılın Kasım ayından bu yana ısınan kar erimesinde 6.000 yılan balığı yetiştiriyor. Bibai sık sık yoğun kar yağışının kurbanı oluyor ve şehrin kar küreme makineleri tarafından toplanan karı sunucular için önceden soğutulmuş su ve yılan balıkları için tatlı su kaynağı olarak kullanma olasılığını sürdürmek için WDC ile birlikte çalışıyor.

 

WDC, kar erimesini bol ve uygun fiyatlı bir tatlı su kaynağı olarak kullanmanın yılan balıklarının tadını ve boyutunu iyileştirebileceğini düşünüyor. Yedi ila on iki aylık bir yetiştirme döneminden sonra bunları 250 gram veya daha fazla satmayı planlıyor. Ülke çapında satılacaklar, ancak öğle yemeği için yerel okullara da sağlanabilecekler.

 

Karın sunucuları soğutmak için nasıl kullanılabileceği daha az net. Çoğu sunucu, ısıyı klimayla soğutulan bir odaya atmak için raf tipi soğutucular kullanır, ancak bazı sunucular ısıyı daha büyük, kapalı devre bir sıvı soğutma sistemine yönlendirir. Kar, her iki teknik için de doğal bir uyum değildir. Microsoft'un batık veri merkezi gibi ortam soğutma teknolojileri mevcuttur , ancak bu tasarımlar da kolayca karla soğutmaya dönüşmez.

 

Yine de WDC, testlerinin çok başarılı olduğunu ve yeni enerji azaltma tekniklerinin geliştirilmesine yatırım yapmaya devam edeceğini bildiriyor.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri