(Cemil Arat) IĞDIR’DA MISIR HASADININ YAPILACAĞI GÜNLER GELDİ ÇATTI...

IĞDIR’DA MISIR HASADININ YAPILACAĞI GÜNLER GELDİ ÇATTI.. 

Bu gün sahada yaptığım incelemelerde, mısır hasadının önümüzdeki haftadan sonra yapılmaya başlayacağını gördüm, Iğdır Tarım Kredi Kooperatifinin ve (TMO) Toprak Mahsulleri Ofisinin, mısır alımı yapacaklarını açıklamaları çiftçilerimizi ziyadesi ile sevindirdi… MISIR: Gerek insan beslenmesinde, gerek hayvan yemi olarak ve gerekse sanayinin değişik kollarında hammadde olarak kullanılabilmesinden dolayı, çok önemli bir bitkidir.

Sanayide mısırdan pek çok ürün elde edilmektedir. Un, yağ, nişasta, tatlandırıcılar başta olmak üzere, yüzlerce ürün bu bağlamda sayılabilir. Mısır Bitkisinin her bir parçası, ayrı bir ekonomik değere sahiptir. DOĞRU ZAMANDA HASAT YAPMAK ÇOK ÖNEMLİDİR 

Mısırın olgunlaşmasını tamamlayıp tamamlamadığı, tanenin koçana bağlandığı uç kısmında oluşan “siyah nokta” nın varlığı ile anlaşılır. Koçanın orta kısımlarından rastgele alınan her 4 tanenin 3 tanesinde siyah nokta oluşmuş ise, mısır olgunlaşmasını tamamlamış demektir. Makineli hasada uygun mısırdaki nem oranı % 20-25 arasında olmalıdır.

Çok fazla kurumuş koçanlarda hasat sırasında tanelerde kırılmalar meydana gelebilir. Yüksek nem oranlarında yapılan hasat işleminde bir miktar kayıp olabileceği gibi, elde edilen ürünün depolama öncesi belirli bir nem oranına kadar kurutulması da ek bir maliyet getirecektir. Bu nedenle, hasat zamanı geciktirilerek (eğer yağışlar izin veriyorsa), hasat öncesinde koçanların tarlada kuruması da sağlanabilir.

Eğer hasat sonrası elde edilen ürün nemli ise, depolamadan önce kurutmak gerekir. Bugün, kurutma işlemi yapan makineleri her yerde bulmak mümkündür. Hasat sonrası ürünün depolanması 6 aydan az bir zaman dilimi için yapılacaksa, % 15 nem oranına kadar kurutulmalıdır.

Daha uzun süreli depolamalarda ise, nem oranının % 13-14’ e indirilmesi gerekir.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri