Google Translate, düşük kullanım iddiasıyla Çin'de kapatıldı

Çin anakarasında hâlâ kullanılabilen birkaç Google hizmetinden biri olan Google Translate, iddiaya göre neredeyse hiç kimsenin kullanmadığı için Asya ülkesinde kullanımdan kaldırıldı. Ülkenin Google Çeviri için özel web sitesi artık ziyaretçileri anakara Çin'den erişilemeyen Hong Kong sürümüne yönlendiriyor.

Google yaptığı açıklamada, "Düşük kullanım nedeniyle Çin anakarasında Google Translate'i durduruyoruz" dedi. Ancak web analiz platformu Similarweb'e ( South China Morning Post aracılığıyla ) göre, Çin Google Çeviri web sitesi Ağustos ayında masaüstü ve mobil kullanıcılardan toplam 53,5 milyon ziyaret kaydetti.

Google'ın yıllardır Çin ile karmaşık bir ilişkisi var. İnternet kullanıcılarının çok sayıda hükümet sansürüyle birleşen devasa bir siber saldırı, ABD firmasını, resmi olarak pazara girdikten sadece dört yıl sonra, 2010 yılında arama motorunu Çin'den çekmeye sevk etti. Hareket, Google'ın ülkedeki hizmetlerini sansürlemeyi bırakmasından kısa bir süre sonra geldi ve hükümete meydan okudu.

Google Translate, geri dönüş yapacağı yönündeki spekülasyonların ardından 2017 yılında Çin anakarasına yeniden sunuldu. Ancak şimdi, ülkede mevcut olmayan Google ürünleri listesinde Gmail, Chrome ve Arama'ya katılıyor, kullanıcıları çok hayal kırıklığına uğratıyor, ancak şüphesiz VPN şirketlerinin yüzüne bir gülümseme getiriyor.

Görünen düşmanlığa rağmen, 2018'de Google'ın Çin pazarı için sorguları telefon numaralarına bağlayan Dragonfly kod adlı arama motorunun yoğun sansürlü bir sürümünü oluşturduğuna dair raporlar vardı. Ayrıca din, insan hakları ve barışçıl protestolar dahil olmak üzere bazı yasak konuları engellediği söylendi. Haber, Google çalışanlarından, ABD'li politikacılardan ve insan hakları savunucularından çok sayıda tepki getirdi ve projenin birkaç ay sonra kapatılmasına katkıda bulundu ve projenin asla gün ışığına çıkmamasını sağladı.

Çin ile ABD arasındaki gerilim son dönemde tırmanıyor. Chips Yasası'nın geçirilmesi, Çinli politikacılardan ayrımcılık çığlıkları getirdi ve ABD'li yetkililer, Nvidia ve AMD'ye yüksek performanslı AI odaklı GPU'larını ülkeye satmayı bırakmaları talimatını verdi, çok fazla öfkeye neden oldu. ABD ayrıca Çin'i ihracat yasakları ve bölümleriyle vuruyor, yerel yarı iletken pazarını geliştirme planlarını engelliyor ve kısa süre önce ABD ara sınavlarını etkilemeye çalışan Çin merkezli başarısız bir kampanya duyduk. Ancak bunların hiçbiri Microsoft'u ülkedeki varlığını artırmaktan alıkoymadı.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.