Karar merakla bekleniyordu! Suriyelilerin ülkelerine dönüşüyle ilgili kritik hamle

Türkiye, Rusya, İran ve Suriye Dışişleri Bakanları, Türkiye-Suriye ilişkilerinin ilerletilmesi için bir yol haritası hazırlanması konusunda anlaştı. Moskova'da gerçekleşen dörtlü toplantıda, bakanlar Suriye'nin egemenliği, toprak bütünlüğü ve terörle mücadeleye olan bağlılıklarını teyit etti ve Suriyelilerin anavatanlarına güvenli, onurlu ve gönüllü dönüşlerinin sağlanması için uluslararası yardımın artırılması gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca, Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin ilerletilmesi amacıyla Dışişleri Bakan Yardımcıları, dört ülkenin Savunma Bakanlıkları ve İstihbarat birimleri ile koordinasyon halinde bir yol haritası hazırlamak üzere talimatlandırıldı. Bu kararlar, Türkiye-Suriye ilişkilerinde yeni bir sayfa açılmasını bekleyenler için umut verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Türkiye, Rusya, Suriye ve İran Dışişleri Bakanları, Türkiye-Suriye ilişkilerinin geliştirilmesi için bir yol haritası hazırlama kararı aldı ve ayrıca Suriyeli mültecilerin gönüllü, güvenli ve onurlu bir şekilde ülkelerine dönüşlerinin kolaylaştırılmasının önemine vurgu yaptı.

Dışişleri Bakanlığı, Moskova'da düzenlenen dörtlü toplantının ardından ortak bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve Suriye Dışişleri Bakanı Faysal el-Mikdad'ın katıldığı toplantıda, Türkiye ve Suriye arasındaki devletlerarası ilişkilerin canlandırılması konusunda çeşitli açılardan "içerikli ve açık bir görüşme" gerçekleştirdiği belirtildi. Açıklamada ayrıca, toplantının odak noktasının Suriyelilerin anavatanlarına güvenli, onurlu ve isteğe bağlı olarak dönüşlerini kolaylaştırmak olduğu vurgulandı:

Katılımcılar, 2254 sayılı BMGK Kararı ve 'Astana Formatı' çerçevesinde yayınlanan resmi bildirilerde belirtilen hükümlere uygun olarak, Suriye'nin egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve terörizmin her türlüsüyle mücadeleye olan bağlılıklarını teyit ettiler ve Suriyelilerin güvenli, onurlu ve isteğe bağlı olarak anavatanlarına dönüşlerinin sağlanması ile ihtilaf sonrası yeniden inşanın kolaylaştırılması bakımından uluslararası yardımın artırılmasının taşıdığı önemin altını çizdiler.

Dışişleri Bakanları toplantısında, Türkiye-Suriye ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla Dışişleri Bakan Yardımcılarının yanı sıra dört ülkenin Savunma Bakanlıkları ve İstihbarat birimlerinin de dahil olduğu bir koordinasyon çerçevesinde bir yol haritası hazırlanması kararlaştırıldı. Bu adımın, Türkiye-Suriye arasındaki devletlerarası ilişkilerin canlandırılması için atılan önemli bir adım olduğu vurgulanarak, bu sürecin tüm tarafların katılımıyla gerçekleştirileceği belirtildi.

Dört ülkenin dışişleri bakanlarının katılımıyla gerçekleşen toplantı, Türkiye-Suriye ilişkilerinde yeni bir dönemin başlamasına işaret ediyor. Suriye'deki insani krizin sona erdirilmesi ve ülkenin yeniden inşası için atılan adımların olumlu sonuçlar getirmesi bekleniyor. Uluslararası toplumun da desteğiyle, Suriyelilerin anavatanlarına güvenli, onurlu ve gönüllü bir şekilde dönüşleri kolaylaşacak ve ihtilaf sonrası yeniden inşa süreci hız kazanacak. Türkiye-Suriye ilişkilerinin canlandırılması da bölgedeki istikrarın artması açısından önemli bir adım olarak görülüyor. Dört ülkenin katılımıyla gerçekleşen toplantının sonuçları, Türkiye-Suriye ilişkilerine ve Suriye'nin geleceğine yönelik umut verici bir gelişme olarak kaydedildi.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.