Kendinizi internetten nasıl kaldırabilirsiniz?

Ülkemizde kullanılmamaktadır ancak yurt dışında yaşıyorsanız işinize yaraan bir içeriktir.

Siber suç yıllardır artıyor ve 2022 de bir istisna olmadı. Bilgisayar korsanları ve dolandırıcılar, hedefli bir saldırıya geçmeden önce genellikle kurbanları hakkında pek çok arka plan araştırması yaparlar. Sadece adınızı veya numaranızı bir arama motoruna yazarak onların (veya herhangi birinin) neler bulabileceğine şaşırabilirsiniz.

Spam gönderenlerden, reklamcılardan ve takipçilerden bahsetmiyorum bile. Bunlar, hafif derecede sinir bozucudan uygun şekilde tehlikeliye kadar, kişisel verilerinize kolayca erişmesini istediğiniz kişi ve şirketler değildir.

Şu anda dışarıda ne tür kişisel bilgiler var?

Genel olarak, tüm olağan kişisel ayrıntıların yanı sıra geçmiş ve şimdiki iletişim bilgilerinin de orada olduğunu varsayabilirsiniz. Buna mülk kayıtlarınızdan ve sabıka fotoğraflarından sosyal medya profillerine ve bilinen ortaklara kadar her şeyi ekleyin ve bir fikriniz olur.

Kişisel bilgileriniz nasıl çevrimiçi olur?

Kişisel bilgilerinizin çevrimiçi hale gelmesinden sorumlu iki taraf vardır: siz ve hükümet. Çevrimiçi yaptığınız hemen hemen her şey veri oluşturur. Yaptığınız aramalar, ziyaret ettiğiniz web siteleri, kullandığınız uygulamalar, yaptığınız satın almalar ve yayınladığınız gönderiler - hepsi iz bırakır.

Hükümet, vatandaşları hakkında kayıtlar tutar ve bu kayıtlardan bazılarının kamuya açık kalması bir demokraside hayati önem taşır. Belirli koşullar altında, bazı sabıka veya mahkeme kayıtlarınızı bastırabilirsiniz, ancak doğum, evlilik, ruhsat ve mülk kayıtlarınız gibi şeyler genellikle kalıcıdır.

Kendinizi internetten nasıl kaldırabilirsiniz (deneyebilirsiniz)

Verileriniz her yere dağılmış durumda kaldığı ve hiç kimse çok fazla veriye erişemediği sürece büyük bir risk altında değilsiniz. Burada bir bölge mahkemesi kaydı, orada eski bir telefon numarası -- hepsini bir araya getirmek için gereken zamanı kim harcayacak?

Sorun şu ki, veri komisyoncuları denen şirketler (kişi arama siteleri dahil) tam da bunu yapıyor. Bu halka açık bilgiler için internette gezinip didikliyorlar ve oluşturdukları profillere erişimi paraya çevirerek veya satarak kar elde ediyorlar.

Çevrimiçi etkinliğiniz aracılığıyla oraya koyduğunuz verileri sınırlayabilirsiniz ve sınırlamalısınız, ancak tamamen şebekeden çıkmadığınız sürece bunu sıfıra indiremezsiniz. Genel kayıtlarınızın büyük çoğunluğunu asla silmeyeceksiniz. Yapabileceğiniz şey, bu verilerin üzerinde adınızın yazılı olduğu profiller halinde toplanmasını durdurmaktır.

Kendinizi internetten uzaklaştırmanın en iyi yolu

Sihirli bir değnek veya dikkatsiz olmaya izin vermemekle birlikte, çevrimiçi kişisel verilerinizin miktarını sınırlamanın en etkili yolu, veri simsarlarının sizin hakkınızda profil oluşturmasını ve paylaşmasını durdurmaktır.

En azından birkaç eyalette veri gizliliği yasalarının varlığı sayesinde, ABD'de yasal olarak işletilen tüm veri simsarlarının, kullanmanız için orada bekleyen devre dışı bırakma prosedürleri vardır. Yakalayış? Bir fark yaratmak için bu süreçlerden yeterince geçmenin 300 saatten fazla süreceği tahmin ediliyor.

Incogni gibi otomatikleştirilmiş bir kişisel veri kaldırma hizmetinin devreye girdiği yer burasıdır. Bu hizmetler, müşterileri veri simsarlarının otomatik veri toplama planlarından çıkarmak için otomasyonu kullanarak ateşe ateşle karşılık verir. İyi bir veri kaldırma hizmeti, veri simsarlarının zaman içinde profilleri yeniden oluşturmasını durdurmak için dalga dalga kaldırma istekleri gönderir.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.