Korkunç Fotoğraflar ve Videolar, Pakistan'ın Halihazırda Yaklaşık 1000 Kişiyi Öldüren “Canavar Muson” Sellerinin Mutlak Yıkımını Yakaladı

Bütün binalar çöküyor ve sular altında kalıyor.

İnsanlar, fışkıran suyun üzerine çekilen karyolalarda kurtarılıyor.

Selde yıkılan evlerinden on binlerce insan yerinden edildi.

Pakistan, Peşaver'in eteklerinde selden etkilenen evlerinden kaçtıktan sonra yol kenarına sığınan yerinden edilmiş aileler, 27 Ağustos 2022.

Yaklaşık 33 milyon kişi etkilendi. Ve neredeyse 1000 kişi öldü.

Çocuklar, 27 Ağustos 2022'de Sindh eyaleti Sukkur'un eteklerinde şiddetli muson yağmurlarının ardından su basan bir alanda sal kullanarak ilerliyorlar.

Bunlar, Pakistan'ın ölümcül sellerinin ülke üzerinde yarattığı yıkıcı etkilerdir.

Pakistan'ın iklim değişikliği bakanı Sherry Rehman tarafından “on yılın canavar musonu” olarak adlandırılan , Ulusal Afet Yönetim Otoritesine göre bölgede şiddetli yağmurlar Haziran ayından bu yana en az 982 kişiyi öldürdü.

Ajans her 24 saatte bir çatıların çökmesi, sel baskınları veya boğulma nedeniyle yaralanan veya öldürülen yüzlerce erkek, kadın ve çocuğu listeliyor.

Rehman bir Twitter videosunda, “Pakistan, on yılın en zorlarından biri olan ciddi bir iklim felaketi yaşıyor” dedi. “Şu anda, aralıksız bir sıcak hava dalgaları, orman yangınları, ani seller, çoklu buzul gölü patlamaları, sel olayları sırasında aşırı hava olaylarının ön cephesinde sıfır noktasındayız ve şimdi on yılın canavar musonundayız. ülke genelinde kesintisiz bir yıkıma yol açıyor.”

20 milyon insanı etkileyen Pakistan'ın 2010'daki "süper selinden" daha kötü olan benzeri görülmemiş tufan, ülkenin kaynaklarını tüketti ve liderleri uluslararası toplumu yardım çabalarına yardım etmeye çağırmaya teşvik etti.

Rehman, Reuters'e verdiği demeçte, en çok etkilenen illerden biri olan Sindh'in yerinden edilmiş sakinleri için 1 milyon çadır istediğini söyledi. Ancak yeterli çadır yok ve insanlar okul binalarında ve camilerde derme çatma barınaklara sığınıyor” dedi.

Sokaklar durgun lağım suyuyla dolu ve su kaynaklı hastalık riski yüksek.

Rehman, “Bu açıkça on yılın iklim krizidir” dedi. Pakistan'ın küresel sera gazı emisyonlarının %1'inden daha azını saldığını belirterek, "Bizim hatamız olmasa da" diye ekledi.

Küresel ısınma, Pakistan'ın kutupların dışındaki en büyük sayı olan 7.000 buzulunun erimesine ve ülkedeki sıcak dalgaların tetiklediği buzul gölü patlamalarına neden oluyor.

Bu yıl kuraklık, sıcak hava dalgaları ve sel gibi aşırı hava olayları dünyanın her yerini etkiliyor.

BM Ofisi'ne göre, Afrika'da sel felaketleri Çad ve Gambiya'da on binlerce insanı harap ederken, Etiyopya, Kenya ve Somali'de yaklaşık 4,6 milyon çocuk bölgede şiddetli bir kuraklığın ardından şiddetli yetersiz beslenme tehdidi altında İnsani İşler Koordinasyonu için.

Bu arada, Avrupa'da kuraklık nedeniyle azalan su seviyeleri su altı eserlerini ortaya çıkarırken, Çin'in Yangtze Nehri'nde su seviyelerinin düşmesinden sonra üç antik Buda heykeli yeniden ortaya çıktı. Ve Dallas'ta, bir günde bir yazlık yağan yağmur, Teksas'taki kuraklığın ortasında şehirde hasara yol açtı.

Kuraklık gibi hava felaketleri, insan kaynaklı iklim değişikliği ile ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır. NASA'ya göre gezegen 1880'den beri zaten 2,1 Fahrenhayt derece ısındı ve bu da felaketleri daha da kötüleştiriyor. Bu kısır döngüyü durdurmak, iklimi kirleten fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı büyük ölçüde azaltmayı gerektirecek.

Pakistan'ın güneybatısındaki Belucistan eyaletinin bir bölgesi olan Jaffarabad'da selden etkilenen evinden kurtarılan bir karyola taşıyan bir adam, 25 Ağustos 2022.

27 Ağustos 2022, Pakistan, Quetta'nın eteklerinde şiddetli yağmurların ardından selden kısmen hasar gören insanlar evlerinde duruyor.

Pakistanlı erkekler, 27 Ağustos 2022, Pakistan, Peşaver'in eteklerinde selin vurduğu evlerinin duvarında oturuyorlar.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler