Matrix protokolü, mesajlaşma uygulamaları arasındaki duvarları yıkmaya çalışıyor

Mesajlaşma servisleri aracılığıyla arkadaşlarınız ve ailenizle iletişim halinde olmak, genellikle herkesin olduğu yerde kalmak veya iMessage, WhatsApp, Telegram, Facebook Messenger veya diğerleri gibi birden fazla istemci arasında geçiş yapmak anlamına gelir. Matrix.org Vakfı, yıllardır farklı müşterilerin etkileşime girmesine izin veren alternatif bir ortam oluşturmaya çalışıyor.

Matrix'i geliştiren kar amacı gütmeyen kuruluş , diğer grupların iletişim altyapısı oluşturmak için kullanabileceği bir açık mesajlaşma standardı sağlamayı amaçlamaktadır. Bazı devlet kurumları ve diğer kuruluşlar, ana teknoloji devlerine güvenmeye göre avantajlar sunan özel mesajlaşma uygulamaları oluşturmak için protokolü kullanmaya başladı bile.

Matrix üzerinde oluşturulmuş herhangi bir mesajlaşma hizmetindeki kullanıcılar, diğer Matrix tabanlı istemcilerdeki kullanıcılarla potansiyel olarak iletişim kurabilir. Bu açıklık, insanların tüm arkadaşlarının olduğu yazılım yerine tercih ettikleri yazılıma bağlı kalmalarını sağlayabilir.

Geliştiriciler, projelerini başlangıçta farklı hizmetler arasında mesaj göndermeye izin vermeyen e-postaya benzetiyorlar. Vakıf, mesajlaşma uygulamalarının Gmail ve Microsoft Outlook kadar birlikte çalışabilir olmasını istiyor.

Amiral gemisi Matrix tabanlı uygulama – Element – ​​protokolün bir başka avantajını örneklendiriyor: Element aracılığıyla ağ kuran herkes, kendilerini diğer Matrix tabanlı hizmetlerden ayırmadan sahip oldukları sohbet sunucularını kurabilir. Bu, şirketlerin ve diğer kuruluşların verilerini yönetmek için Slack, Discord, WhatsApp veya diğerleri gibi yerleşik devlere güvenmeden kolayca dahili sohbet sistemleri oluşturmasına olanak tanır. Almanya'nın askeri ve ulusal sağlık sistemleri, başkalarıyla birlikte çalışabilen bağımsız mesajlaşma sistemleri geliştirmek için zaten Matrix'i kullanıyor.

Matrix'in hedefleri aynı zamanda Avrupa Birliği'nin yakın zamanda yürürlüğe giren Dijital Piyasalar Yasası (DMA) ile de uyumludur. AB, büyük teknolojilerin duvarlarla çevrili bahçeleri arasındaki engelleri yumuşatmaya çalışmanın yanı sıra, hizmetler arasında birlikte çalışabilirliği teşvik etmek için DMA'yı tasarladı.

Düzenlemenin bir etkisi, daha küçük yeni başlayan hizmetlerin, yerleşik daha büyük oyuncuların kilitlediği kullanıcı tabanlarından tamamen engellenmemesidir. Matrix protokolü, DMA'nın mesajlaşma hizmetleriyle ilgili hedefine ulaşmanın bir yolu olabilir.

Şimdiye kadar Matrix, grupların birbirleriyle konuşabilen yeni sohbet istemcileri oluşturmasına izin verdi, ancak bu işlevi popüler hizmetlere getirmek biraz daha karmaşık. Vakıf, Facebook Messenger, Discord ve LinkedIn gibi platformlar arasında mesajlaşma "köprü" oluşturmak için birçok yöntem geliştirdi. Biri, mesajları bir platformdan diğerine botlar aracılığıyla iletmeyi içerirken, diğeri kullanıcıların iki farklı istemcide hesapları "çift kukla" yapmasına izin verebilir.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.