2023 seçimleri 2. tura kaldı!

14 Mayıs Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimleri'nde geçerli oy çoğunluğu sağlanamadığı için ikinci tur seçimlere gidilecek. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından yayınlanan takvime göre, ikinci tur seçimleri Mayıs ayı içinde yapılacak ve gümrük kapıları ile yurt dışındaki oy verme işlemleri 20-24 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. YSK, 2023 genel seçimleri ikinci tur işleyişine ilişkin detaylı bilgileri kamuoyu ile paylaştı.

Türkiye, 14 Mayıs Pazar günü 2023 Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için sandık başına gitti ve yüzde 88,92'lik bir katılım oranıyla seçimleri tamamladı. Açıklanan resmi olmayan rakamlara göre, Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,51 oy oranıyla birinci sırada yer aldı, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,88 oy oranıyla ikinci sırada yer alırken, Sinan Oğan ise yüzde 5,47 oy oranıyla üçüncü sırayı aldı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, 2023 Genel seçimlerinde yüzde 50+1 oy oranının sağlanamadığını açıklayarak, seçimlerin ikinci tura kaldığını duyurdu. İkinci tur seçimleri, Mayıs ayı içerisinde gerçekleştirilecek ve YSK tarafından belirlenen takvime göre, gün gün seçim işleyişi belirlenecektir.

TÜRKİYE YENİDEN SANDIK BAŞINA GİDİYOR!

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından açıklanan geçici sonuçlara göre, Cumhur İttifakı adayı ve mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,5, Millet İttifakı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 44,89 oy aldı. Ancak hiçbir aday, cumhurbaşkanı seçilebilmek için gerekli olan yüzde 50+1 oy oranını elde edemediği için seçimler ikinci tura kaldı. Türkiye, yeniden sandık başına 28 Mayıs'ta gidecek ve ikinci tur seçimlerinde cumhurbaşkanı ve milletvekillerini seçmek için oy kullanacak.

İTİRAZLAR BİTİYOR!

15 Mayıs Pazartesi günü saat 17.00 itibariyle, sandık kurullarının karar ve tutanaklarına karşı yapılan itirazlar ilçe seçim kurullarına sunulacak ve bu itirazlar sona erecek. İtiraz süresi dolmadan önce, seçim kurullarına yapılan itirazlar detaylı bir şekilde incelenecek ve karara bağlanacak.

YSK BAŞKANI YENER'DEN AÇIKLAMA!

YSK Başkanı Ahmet Yener, Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamalarda, seçimin ikinci tura kaldığını ve ikinci tur oylamasının nasıl işleyeceğini de detaylı bir şekilde açıkladı. Yener, ikinci tur seçimlerinin tarihini belirleyen takvimi yayınladı ve oy verme işlemlerinin nasıl gerçekleştirileceğini detaylı bir şekilde anlattı. Seçim sürecindeki gelişmeler ve YSK'nın aldığı kararlar hakkında da açıklamalar yapan Yener, seçim sürecinin adil ve şeffaf bir şekilde işleyeceğini vurguladı.

SEÇİMLER İKİNCİ TURA KALDI

YSK Başkanı Ahmet Yener, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından teşekkürlerini iletti ve seçim sürecinde emek harcayan tüm kurum personeline, il ve ilçe seçim kurulu başkanlarına, seçim personeline ve kamu görevlilerine teşekkür etti. Yener, yurtiçindeki sandık sayısının yüzde 100 açıldığını ve katılım oranının yüzde 88,92 olduğunu belirtti. Ayrıca, yurtdışında da yüzde 52,99 oranında katılım gerçekleştiğini ve hala veri girişi yapılmayan 35 bin 874 oy bulunduğunu açıkladı.

İKİNCİ TUR SEÇİMİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Kesin olmayan sonuçlara göre, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın oyları yüzde 49,51, Sayın Kılıçdaroğlu'nun oyları ise yüzde 44,88 olarak görülmüştür. Ancak saat 15.15 itibariyle, Sayın Erdoğan'a verilmiş 35 bin 874 oy kabul edildiğinde, oyları yüzde 49,54'e yükselmiştir. Sayın Kılıçdaroğlu'na verilmiş oylar ise yüzde 44,89 olarak kabul edilmiş olup, hiçbir aday seçilme yeterliliğine ulaşamamıştır.

Yapılan açıklamaya göre hiçbir adayın yeterli oyu alamaması sebebiyle, 28 Mayıs Pazar günü ikinci tur seçimlerinin yapılmasına karar verilmiştir. Bu tarihte seçmenler yeniden sandık başına giderek, iki adaydan birini cumhurbaşkanı seçmek için oy kullanacaklardır.

İKİNCİ TUR NASIL YAPILACAK?

Yapılan seçimde oy pusulalarındaki sıralamada değişiklik olmamış ve Sayın Recep Tayyip Erdoğan birinci, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ikinci sırada yer almıştır. Propaganda dönemi başlamış olup, Türk milletinin tercihleriyle belirlenecek olan ikinci tur seçimlerinin demokrasimize, ülkemize ve adaylara hayırlı olmasını dileriz.

Türkiye'nin ikinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yaklaştığı bu günlerde, tüm adaylara ve Türk milletine seçim sürecinde başarılar diliyoruz. Demokrasimizin ve milli iradenin güçlü bir şekilde yansıtılacağı ikinci tur oylamasının ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyoruz.

YSK 2023 GENEL SEÇİMLERİ İKİNCİ TUR TAKVİMİ

Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nin ikinci turu kalması durumunda seçim takvimi şu şekilde işleyecek:

5 Mayıs tarihi itibarıyla, ikinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan herhangi birinin seçime katılmaması durumunda, aday ikamesi için belirlenen süre bugün saat 17.00'de sona erecektir. Geçici sonuçların ilanında bir gecikme yaşanması durumunda, aday ikamesine ilişkin seçim takvimi de buna göre düzenlenecektir. Ayrıca, propaganda dönemi başlamış bulunmaktadır. Sandık kurullarının kararlarına karşı yapılacak itirazların süresi de bugün saat 17.00'de sona erecek ve ilçe seçim kurullarının en geç bugün saat 23.59'a kadar karar vermeleri gerekmektedir.

Seçimlerin ardından süreç devam ediyor. İlçe seçim kurulu kararları ve birleştirme tutanaklarına karşı yapılacak itirazlar için son tarih 16 Mayıs saat 17.00 olarak belirlenmiştir. İtirazların il seçim kurullarınca en geç saat 23.59'a kadar karara bağlanması planlanmaktadır.

17 Mayıs tarihinde, il seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına itiraz süresi saat 17.00'de sona erecek. İlçe seçim kurulları, SEÇSİS'e sandık kurulu ve diğer görevlilerin değişikliklerini işlemeye başlayacaklar. Ayrıca yurt dışı ilçe seçim kurulu, varsa saklama ve ulaştırma kurulu, sandık kurulu ve diğer görevlilerin değişikliklerini yapacaklar.

18 Mayıs'ta, il seçim kurulu kararları ve il birleştirme tutanaklarına yapılan itirazlar YSK tarafından incelenerek karara bağlanacak. Seçim sürecinde yaşanan tüm gelişmelerin demokratik bir şekilde sonuçlanması ve Türk milletinin iradesinin doğru şekilde yansıtılması temennimizdir.

19 Mayıs'ta YSK tarafından kesinleştirilen seçim sonuçları, ilgili mercilere gönderilmek üzere Resmi Gazete, radyo ve televizyon aracılığıyla ilan edilecek.

20 Mayıs'ta, yurt dışındaki Türk vatandaşları için gümrük kapılarında ve ilgili yerlerde oy verme işlemi başlayacak.

24 Mayıs tarihinde yurt dışında oy verme işlemi tamamlanacak ve bu tarihten itibaren radyo ve televizyon kanallarında propaganda konuşmalarına başlanacak.

27 Mayıs tarihinde, seçim propaganda dönemi saat 18.00 itibarıyla tamamlanarak sona erecektir ve seçim yasakları başlayacaktır.

28 Mayıs, Türkiye'de yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinin gerçekleşeceği tarih ve tüm vatandaşların oy kullanma hakkına sahip olduğu gün.

29 Mayıs: Cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçları açıklanacak ve sandık kurullarının kararları ile tutanaklarına karşı ilçe seçim kurullarına yapılacak itiraz süresi saat 17.00'de sona erecek. Yapılan itirazlar, ilçe seçim kurullarınca en geç saat 23.59'a kadar karara bağlanacak ve seçim süreci resmi olarak sona erecek.

30 Mayıs tarihinde, ilçe seçim kurulu kararları ve birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itiraz süreci saat 17.00'de sona erecek. İlgili süreç sonucunda, il seçim kurulları en geç saat 23.59'a kadar itirazlara karar vereceklerdir.

31 Mayıs'ta, seçimlerdeki kararlarına ve birleştirme tutanaklarına yapılan itiraz süresi sona erecek ve YSK tarafından alınacak kararlar, seçim sonuçlarının kesinleşmesiyle sonuçlanacak.

1 Haziran'da, il seçim kurullarına yapılan itirazlar YSK tarafından karara bağlanacak ve kesin seçim sonuçları, Resmi Gazete ile birlikte radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere gönderilecektir.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.