Alibaba, Çin’de rekabeti bozduğu gerekçesiyle rekor cezaya çarptırıldı

Çin’in en büyük e-ticaret platformlarından biri olan Alibaba, Çin hükümetinin yürüttüğü antitröst soruşturması sonucunda 2,75 milyar dolarlık rekor bir cezaya çarptırıldı. Alibaba’nın, satıcıları rakip platformlarda satış yapmaktan alıkoyan “ikiden birini seçmek” adlı uygulaması, rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle eleştirildi.

Alibaba, 2018 yılında Türkiye’nin önde gelen e-ticaret platformlarından Trendyol’a 728 milyon dolar ödeyerek ortak olmuştu. Bu anlamda, Alibaba’nın ödediği ceza, Trendyol’a yatırdığı paranın neredeyse dört katı kadar. Alibaba, Türkiye pazarında da büyümeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl, Trendyol’a 2 milyar dolarlık ek yatırım yaptığını ve Ankara’da bir veri merkezi kuracağını duyurdu. Ayrıca, Trendyol, Alibaba’nın bağlı ortağı olarak Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) Türkiye’deki resmi e-ticaret hizmetleri ortağı oldu.

Alibaba’nın başı, Çin’de tekelleşme iddialarıyla dertte. Çin hükümeti, son yıllarda, internet sektöründeki büyük teknoloji şirketlerine karşı sıkı bir denetim politikası izliyor. Alibaba’nın yanı sıra, Tencent, Baidu, Meituan, Didi gibi şirketler de antitröst soruşturmalarına maruz kaldı. Çin hükümeti, bu şirketlerin piyasayı domine etmesini, tüketicilerin haklarını ihlal etmesini ve veri güvenliğini tehlikeye atmasını engellemeyi amaçlıyor.

Alibaba’nın en büyük rakiplerinden biri olan JD.com, 2017 yılında Alibaba’ya karşı dava açmıştı. JD.com, Alibaba’nın, satıcıları kendisiyle ya da rakipleriyle çalışmaya zorladığını, bu şekilde rekabeti bozduğunu ve satıcıların seçim özgürlüğünü kısıtladığını iddia etmişti. 2019 yılında mahkemeye başvuran JD.com, Alibaba’dan 1 milyar yuan (140 milyon dolar) tazminat talep etmişti. Bu dava, halen devam ediyor.

Alibaba, antitröst cezasına itiraz etmeyeceğini ve rekabet kurallarına uyacağını açıkladı. Şirket, cezanın kendisi için bir uyarı olduğunu ve daha iyi bir sosyal sorumluluk bilinciyle hareket edeceğini belirtti. Alibaba’nın kurucusu Jack Ma, geçen yıl yaptığı bir konuşmada, Çin’in finansal düzenlemelerini eleştirmiş ve bu nedenle tepki çekmişti. Ma’nın eleştirileri sonrasında, Alibaba’nın bağlı ortağı olan Ant Group’un halka arzı iptal edilmişti.

Alibaba, Çin’in yanı sıra, dünyanın pek çok ülkesinde de faaliyet gösteriyor. Şirket, Güneydoğu Asya, Hindistan, Rusya, Brezilya gibi pazarlarda da yatırımlar yapıyor. Alibaba, aynı zamanda, canlı yayınla satış yapma, yapay zeka, bulut bilişim, oyun, eğlence gibi alanlarda da hizmet veriyor. Alibaba’nın en büyük hedeflerinden biri, 2036 yılına kadar 2 milyar tüketiciye ulaşmak.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İlgili Haberler
Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.