AMD, masaüstü CPU düşüşünün ortasında şimdiye kadarki en yüksek x86 pazar payına ulaştı

AMD'nin x86 CPU alanındaki çabaları, Intel'in her pazar kategorisindeki hakimiyetini yavaş yavaş aşındırarak meyve vermeye devam ediyor. Intel, şirketlerin, AMD'nin Epyc işlemcilerini kullanma fikrine yavaş yavaş ısındığı sunucu alanında, AMD'nin devam eden kazanımlarından özellikle endişe duymalıdır. Bu arada, masaüstü CPU pazarı kötü bir dönem geçiriyor ve Arm yonga setlerinin hem masaüstü hem de dizüstü bilgisayar pazarlarında önemi artıyor.

AMD'nin GPU çabaları, grafik kartları Steam listelerine hakim olan ve aynı zamanda Amazon ve Newegg'de en çok satanlar arasında yer alan rakip Nvidia için önemli bir meydan okuma oluşturmaya yetmedi . Team Red'in RDNA 2 yenilemesine rağmen kısa vadede işlerin değişmesi pek olası değil, çünkü bu pazardaki temkinli bir üçüncü oyuncu , düşük seviye ve ana akım segmentlerdeki çekiciliğini ortadan kaldırmayı planlıyor .

CPU'lar söz konusu olduğunda, Intel tüketiciler için güçlü bir Alder Lake serisi sunarken ve hatta Xeon Ölçeklenebilir işlemcilerini veri merkezi için Epyc teklifleriyle karşılaştırıldığında daha çekici hale getirmek için büyük çaba sarf ederken AMD mırıldanmaya devam ediyor . Mercury Research'ün en son piyasa raporuna göre AMD, bu yılın ilk çeyreğinde Intel'in x86 CPU alanındaki hakimiyetini aşındırmaya devam etti.

Mercury başkanı Dean McCarron, neredeyse tüm işlemci pazar segmentlerinin bu çeyrekte düşüş yaşadığını ve masaüstü işlemci sevkiyatlarının şimdiye kadarki en büyük üç aylık düşüşü - yüzde 30 - gördüğünü söyledi. Bu, PC'lere yönelik talepteki yavaşlamanın , fabrika kilitlenmelerinin ve uzun süreli çip , pasif bileşenler ve çeşitli malzeme ve gaz eksikliğinin kümülatif etkisidir .

AMD, toplam x86 pazarında yüzde 27,7'lik rekor bir paya ulaştı ve 2021'in son çeyreğinde elde edilen yüzde 25,6'lık bir önceki kilometre taşını geride bıraktı. Via bu noktada sadece bir hayalet olduğundan, Intel gerisini aldı, ki bu çeyrek on gibi görünüyor 2.1 yüzde puanlık çeyrek düşüş. Yine de McCarron, Intel'in 2022'nin ilk çeyreğindeki düşüşün kısmen OEM'lerdeki aşırı envanter birikiminden kaynaklandığı masaüstü segmentinde yıldan yıla büyüme yaşadığını belirtiyor.

Intel, AMD'nin Epyc teklifleriyle büyük başarı elde ettiği ve şu anda yüzde 11,6'lık bir paya sahip olduğu sunucu pazarında AMD'den biraz baskı gördü . Ve bu yıl Zen 4 Epyc'in gelmesiyle savaş yoğunlaşacak gibi görünüyor . Netflix gibi şirketler , hiper ölçekli baş ağrılarını çözmek için giderek artan bir şekilde AMD'nin sunucu CPU'larına yöneliyor, ancak müşterileri derinden yerleşik bir Intel'den uzaklaştırmak, Team Red için uzun vadeli bir mücadele olacak.

Mobil CPU'lar farklı bir hikaye ve burada hem Intel hem de AMD, dizüstü bilgisayar sevkiyatındaki düşüş nedeniyle darbe aldı . Ancak AMD, Ryzen işlemcilerin (sunucular için Epyc CPU'ların yanı sıra) üretimine öncelik veriyor. Bu, AMD için dizüstü bilgisayar CPU segmentinde pazar payında yıldan yıla yüzde 4,4'lük sağlıklı bir artışın yanı sıra küçük bir çeyreklik büyümeye dönüştü.

Mercury Research analistleri, Arm yonga seti satışlarının aynı dönemde, çoğunlukla Chromebook'lar ve Apple'ın M1 Mac'leri sayesinde artmaya devam ettiğini de belirtiyor. Cupertino devi, donanım serisinin çoğunu Apple Silicon'a taşıdı ve şimdi sevk edilen her 10 PC'den biri bir Arm yonga seti tarafından destekleniyor. Bu arada, mobil ve masaüstü işlemciler için ortalama satış fiyatı şu anda 138 dolar rekoru ile pazarın olgunlaştığının ve tüketicilerin giderek daha yüksek kaliteli ürünleri tercih ettiğinin açık bir işareti.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri