AMD yeni nesil Zen 4 CPU'lar, Ryzen 7000, Socket AM5 ve daha fazlasını konuşuyor

AMD bugün Computex 2022 açılış konuşmasını yaptı ve gösterilenlerle ilgili tüm ayrıntılara sahibiz. Zen 4 işlemci teknolojisinin yarı duyurusu vardı ve AMD'nin yeni nesil mimarileriyle neler getirdiğine dair somut bilgiler aldık. Öyleyse doğrudan Zen 4 ve Ryzen 7000 serisine dalalım.

 

Beklendiği gibi Zen 4, AMD'nin TSMC 5nm teknolojisi kullanılarak oluşturulan yeni CPU mimarisidir. Yeni CPU'lar, birçok yeni özelliği destekleyen yeni bir AM5 soketi kullanacak. Yeni CPU'ları desteklemek için piyasaya çıkacak olan 600 serisi yonga setlerini birazdan tartışacağız.

 

Bugün yayınlanan önemli bilgilerden bazıları, AMD'nin Zen 4 ile yaptığı mimari gelişmeleri içeriyor. Bu henüz tam bir mimari dökümü değil, ancak AMD, Zen 4'ün çekirdek başına Zen 3'ün L2 önbelleğinin iki katı, 1MB'a kadar olacağını açıkladı. çekirdek başına. Ayrıca CPU çekirdeğinde bir AI hızlandırma donanım bloğu ve giderek AI işlemeye doğru ilerleyen modern yazılımın talepleriyle Zen'i güncel tutmak için AI'ya özel talimatlar var.

Performansa gelince, AMD yeni CPU'lar için 5 GHz+ maksimum artış ve %15'ten fazla tek iş parçacıklı performans artışı sağlıyor.

Frekans söz konusu olduğunda, Ryzen 7000 işlemciler sadece 5.0 GHz kapasiteye sahip olmayacak. AMD, Ghostwire Tokyo'yu 5.5 GHz'e kadar yükseltme frekansında çalıştıran 16 çekirdekli bir Zen 4 Ryzen 7000 işlemcinin bir oyun içi yer paylaşımı aracılığıyla gösterildiği gibi bir demosunu gösterdi. Sayı biraz dalgalanıyordu, yaklaşık 5,3 GHz'den 5,5 GHz'e, ancak saatlerin 5 GHz'in oldukça üzerinde olduğu açıktı.

Ghostwire Tokyo , 16 çekirdekli bir CPU'yu hiçbir şekilde parçalamadığından, bunun tüm çekirdek frekansı olması muhtemel değildir. Frekans kaydedilirken tek bir iş parçacığının bile ne kadar yüklü olduğu da belli değil. Ne de olsa, iş yükü özellikle ağırsa CPU'lar bazen frekanslarını tek bir çekirdekte bile düşürmeleri gerekir, bu nedenle 5.5 GHz Cinebench tek iş parçacıklı çalıştırmada gördüğümüz gibi olmayabilir, ancak mevcut Zen'den çok daha yüksek bir saat hızı olduğu açıktır. 3 işlemci çalışır.

Yüzde 15'ten fazla olan tek iş parçacıklı performans artışı iddiası bir IPC iddiası değildir - bu bir tek iş parçacığı performans iddiasıdır. AMD, bir ön brifingde bize bunun, bu sayıya ulaşmak için IPC ve frekansın bir kombinasyonu olduğunu özellikle söyledi. Açıkça daha yüksek saat hızına sahip olan Zen 4 ile gerçek IPC kazançları bu rakamdan daha az olacaktır.

İkincisi, performans artışını nasıl ölçtüklerini biliyoruz. AMD'nin dipnotlarına göre, Zen 4 CPU'nun 2x16GB DDR5-6000 CL30 belleğe sahip olduğu Cinebench R23 tek iş parçacıklı 16 çekirdekli ön üretim Zen 4 CPU ile Ryzen 9 5950X arasında bir karşılaştırmaydı. Bu, 5800X3D ile tek iş parçacıklı bir karşılaştırma değildir, ancak birçok uygulamada ekstra önbellek aslında performansa yardımcı olmaz ve bunun yerine işleri geriye götürür.

Tahmin ettiğimiz dezavantaj, Cinebench R23 tek iş parçacığındaki %15'lik bir performans artışının Zen 4'ün bu iş yükünde Alder Lake'den daha iyi performans göstermesi için yeterli olmayacağıdır. En son testimizde, Intel Core i9-12900KS , Cinebench R23 tek iş parçacıklı Ryzen 9 5950X'ten %33 daha hızlıdır ve 12900K, yüksek performanslı DDR5 bellek kullanarak %26 daha hızlıdır.

AMD, Zen 4'teki artışın %15'ten daha fazla olacağını söylüyor, ancak Intel'in bu yıl içinde sahip olacağı yeni CPU'ları savuşturmak şöyle dursun, liderliği ele geçirmek için %15'ten çok daha fazla olması gerekir. Örnek olarak artış %20'den fazla olsaydı, AMD bunu söyler miydi? Bu durumda, yüzde 15 ila 19 arasında bir artış, oldukça hayal kırıklığı yaratacaktır.

Ayrıca Cinebench R23'ün Intel için güçlü bir örnek olması da önemli. Adobe Photoshop ve Factorio gibi diğer testlerde 12900K ailesi en düşük %20 daha hızlı aralıkta. Yine de %15'in üzerinde; Intel'in geçen yılın sonunda piyasaya sürdüğü CPU'larla eşleşmesi için kabaca yüzde 20 ila 25'lik bir artış gerekecekti, bu da Zen 4 piyasaya çıktığında 10 ila 12 aylık olabilirdi. Bu yüzden AMD'nin bugün yaptığı bu %15'ten daha yüksek performans iddiası hakkında karışık hislerim var, bu sayının özellikle etkileyici olduğunu düşünmüyorum.

Bunun karşıt noktası, Ryzen 7000 işlemcilerin 12900K için sadece 8 P çekirdeğine kıyasla 16'ya kadar Zen 4 çekirdeğe sahip olacağıdır. Ve evet, maksimum 16 çekirdek, AMD tasarımın her biri sekize kadar CPU çekirdeğine sahip iki yonga içerdiğini doğruladı, burada 24 çekirdekli yonga yok. 16 tam performanslı çekirdeğe sahip AMD, çok iş parçacıklı bir Blender işlemede 12900K'yı rahatça geçen bir Ryzen 7000 CPU gösterdi : bu özel karşılaştırma için %31 daha hızlı.

Ancak tüm demolarda olduğu gibi, dikkat edilmesi gereken şeyler var. 12900K incelememizde 5950X'in Blender'daki 12900K'dan yüzde 20 daha hızlı olduğunu gördük, bu da bunun AMD için çok uygun bir kıyaslama olduğunu gösteriyor . Kullandığımız test iş yükü, AMD'nin sunumunda gösterilenden farklıdır, bu nedenle bu %31'lik kazancı önceki %20'lik sonucumuzla karşılaştırmak yanlış bir karşılaştırma olacaktır. Ancak 5950X ile Zen 4 16 çekirdekli CPU arasındaki kazanç beklentilerini bir dereceye kadar azaltıyor, ancak Intel'e karşı genel çok çekirdekli performans oldukça iyi olmalı.

Bunlar AMD'nin bugün göstermeye istekli olduğu ana performans karşılaştırmalarıydı ve gerçek oyun rakamları da yoktu, bu nedenle Zen 4'ün V-Cache sayesinde diğer Zen 3 parçalarına göre zaten %15 kazanç sağlayan 5800X3D ile karşılaştırıldığında nerede duracağı belirsiz. Zen 4'ün bu aşamada oyun oynamaya nasıl gideceği hakkında hiçbir fikrimiz yok, ancak bu gelecek nesil için bir şey varsa, V-Cache uygulanana kadar 5800X3D ile karşılaştırıldığında o kadar da uygun olmayabilir.

CPU tasarımına gelince, AMD chiplet + I/O kalıp düzenine bağlı kalıyor, ancak tüm öğeler yükseltildi. Elbette yeni 5nm CPU çekirdek yongalarına sahibiz, ancak G/Ç kalıbı da GlobalFoundries 12nm'den TSMC 6nm'ye geçerek büyük bir yükseltme aldı. Bu, güç tüketimini düşürür, ancak AMD, DDR5 ve PCIe 5.0 desteği de dahil olmak üzere daha fazla özelliğe de sahiptir.

  • ... tüm Zen 4 Ryzen 7000 CPU'lar yerleşik grafiklere sahip olacak

Bunun da ötesinde, Zen 4 masaüstü CPU'ları ilk kez entegre RDNA 2 grafiklerine sahip olacak. Farklı tasarımlara sahip CPU'lar ve APU'lar arasında, chiplet ile monolitik arasında artık ayrım yok, tüm Zen 4 Ryzen 7000 CPU'larda yerleşik grafikler olacak. Bu sadece kısaca bahsedildi, bu yüzden bu iGPU'nun nasıl performans göstereceği veya konfigürasyonu hakkında henüz daha fazla şey öğrenmedik.

Zen 4 CPU'lar ne zaman piyasaya çıkacak?

Eylül ve Kasım ayları arasında, ki bu elbette oldukça geniş bir lansman aralığı ve bu yongalar Kasım ayı gibi geç bir tarihte piyasaya çıkarsa, ilk Zen 3 işlemcilerinin çıkışından bu yana iki yıl geçmiş olacak. Görünüşe göre AMD, 13. nesil Raptor Lake serisi olan yeni nesil Intel CPU'ları birkaç ay içinde piyasaya sürecek , bu nedenle AMD, yeni nesil Intel parçalarına hazırlanmak için Alder Lake üzerinde iyi bir performans liderliği kurmak isteyecektir.

AM5 platformu ve 600 serisi anakartlar

Masaüstü CPU'ları çevreleyen diğer ana duyurular AM5 idi. Açıkçası bu soket ve destek kartları DDR5 ve PCIe 5.0'ı desteklemek için tasarlandı, AMD bize DDR4'ün hiç desteklenmeyeceğini söyledi. Bununla birlikte, AM4 soğutucuları yeni anakartlarla uyumlu olacak ve zaten iyi bir AM4 soğutucusu varsa, yükselticilere biraz para kazandıracak.

Soket ayrıca AMD'nin DDR5 ve PCIe 5.0 gibi bağlantı için gereken sinyal bütünlüğüne daha uygun olduğunu söylediği bir LGA tasarımına geçiyor.

 

Sürüm notları ayrıca 170W TDP'ye kadar CPU'lar için destek gösteriyor - mevcut nesil masaüstü parçaları 105W TDP'de zirveye çıkıyor - bu nedenle Zen 4 için bu tür bir çip dağıtılırsa, bu, muhtemelen sahip olduğumuzdan oldukça fazla bir artış. yeni mimariden watt başına performans kazançları ve 5nm'ye geçiş. Ancak TDP, tipik olarak gerçek güç tüketiminin zayıf bir yansımasıdır.

AM5, 24 PCIe 5.0 hattını destekleyecek

AM5 platformu, şu anda herhangi bir tüketici masaüstü platformunun çoğu olan 24 PCIe 5.0 hattını destekleyecektir. Örneğin Alder Lake, 4 PCIe 4.0 şeridinin yanı sıra yalnızca 16 şeridi destekler. Zen 4 ve AM5 ile, PCIe 5.0 x16 GPU'ları ve PCIe 5.0 NVMe SSD'leri aynı anda çalıştırma yeteneklerine sahip olacaksınız, ancak bunun pratik faydaları çoğu insan için en azından önümüzdeki birkaç yıl için oldukça az olacaktır.

Buna ek olarak AM5, 14 adede kadar 20 Gbps USB bağlantı noktasını destekleyecek, ancak USB4'ten söz etmeyecek. Ayrıca Wi-Fi 6E desteği ve 4 adede kadar ekran çıkışı desteği olacak, bu da AMD'nin ileriye dönük CPU'ları entegre grafikler içereceğinden kritik önem taşıyor. Bu kartlar, CPU'ların RDNA2 grafik yetenekleriyle uyumlu olarak HDMI 2.1 ve DisplayPort 2'yi desteklemelidir.

Anakartlara gelince, 600 serisi ürün grubu ve yetenekleri hakkında sınırlı ayrıntı alıyoruz. VRM kalitesi ve G/Ç bağlantı noktaları gibi olağan öğelerin dışındaki ana ayırt edici faktör , PCIe 5.0 bağlantısıdır. X670 Extreme anakartlar veya X670E, "her yerde" PCIe 5.0'a sahip olacak, ancak AMD bunun PCIe 5.0 ve bir M.2 yuvalı iki x16 yuva anlamına geleceğini açıklamıştı. Normal X670 kullanıcıları için ana M.2 için PCIe 5.0 ve isteğe bağlı olarak ana karta bağlı olarak x16 grafik yuvası için de alacaklar, ardından B650 için en azından başka bir yerde PCIe 4.0 ile ana M.2 yuvasına PCIe 5.0 olacak , örneğin grafikler için.

AM5 ile ilgili büyük soru işaretlerinden biri gelecekteki destek

AM4 büyük bir başarıydı çünkü AMD gelecekte birden fazla nesil CPU'yu destekleme sözü verdi ve Intel gibi her iki nesilde bir soketi değiştirmek yerine bu sözü yerine getirdi. B450 kartlarında Zen 3 desteği almak gibi, topluluk tarafından geri çekilmeyi gerektiren yol boyunca birkaç hıçkırık vardı, ancak genel olarak büyük bir başarıydı.

AMD, AM5 için aynı şeyi sunacak mı? Gelecek için bir soket ve platform tasarlama konusunda çok konuşuldu, ancak birkaç nesli destekleme konusunda kesin bir taahhüt yoktu. AMD şimdilik daha fazla ayrıntı sağlamadı, ancak bu, piyasaya sürülmeye yaklaştıkça talep edeceğimiz bir şey.

Şahsen, AM4'ün gücünün Intel'e kıyasla AMD için büyük bir rekabet avantajı olduğunu düşünüyorum ve başlangıçta yaptıkları iş, Intel'in bir zamanlar genel olarak daha hızlı ürüne sahip olmasına rağmen, AM4'ün Zen 3 ile ömrünün arka ucunda önemli satışlar elde etmelerini sağladı. Kızılağaç Gölü başlattı. Bunu kesinlikle AM5 ile tekrar yapıyor olmalılar.

Mobil Ryzen 6000

Açılış konuşmasının diğer yarısı dizüstü bilgisayar ürünlerine odaklandı. AMD, Ryzen 6000 serisini zaten açıklamıştı , bu yüzden bu, birkaç hafta önce ele aldığımız şeylerle aşağı yukarı aynıydı. Ryzen 6000 yongaları ile ilgili bazı performans ayrıntıları vardı, ancak bir Asus dizüstü bilgisayarda test etmek için bu işlemci elimizde olur olmaz Ryzen 7 6800U'nun tam performans dökümünü sizin için yapmayı umuyoruz.

Ancak bazı yeni duyurular vardı. Bunlardan biri, bu yılın 4. çeyreğinde gelecek olan ve giriş seviyesi ve ana akım notebooklara 400 ila 600 $ aralığında 4 çekirdekli, 8 iş parçacıklı Zen 2 CPU ve RDNA2 grafikleri getiren yeni bir APU kod adlı Mendocino içindi.

TSMC 6nm üzerine inşa edilmiştir ve AMD'nin sunumları sırasında gösterdiği kalıp, normal Ryzen 6000 APU'lardan fiziksel olarak farklıydı, çok daha küçük, bu nedenle bu çip özellikle verimlilik ve düşük maliyetli, yüksek hacimli ürünler için tasarlanmış gibi görünüyor. kalıp boyutu önemlidir.

AMD ayrıca, Microsoft'un DirectStorage API'lerinin uygulamaları gibi görünen SmartAccess Storage'ı da duyurdu. DirectStorage özellikli oyunlarda SmartAccess Storage, daha hızlı yükleme süreleri ve daha iyi varlık akışı gibi DirectStorage'ın avantajlarını sağlamak için SmartAccess Belleği ve GPU varlık açma gibi platform özelliklerini kullanacak. Fazla ayrıntılı değildi ve önümüzdeki aylarda daha fazlasını öğrenmeyi bekleyebiliriz.

DirectStorage varken AMD neden SmartAccess'e ihtiyaç duyar? Pekala, bunu Nvidia'nın 2020'deki RTX IO duyurusu gibi düşünün. DirectStorage yalnızca bir API'dir, sisteminizdeki donanımın API çağrılarını almak ve istenenleri uygulamak için bazı yöntemlere ihtiyacı vardır. Hem RTX IO hem de SmartAccess Storage, donanımlarının özelliklerinden yararlanan Nvidia ve AMD'nin ilgili çözümleri gibi görünüyor. DirectStorage oyunları başlatılmaya başladığında bu özellikler önemli hale gelecek.

AMD'nin Computex 2022 duyuruları için bu kadardı ve çoğunlukla Zen 4 ve AM5'i bu yıl daha sonra başlatma senaryosunu oluşturdu. 5.5 GHz'e kadar çıkabilmek umut verici görünüyor, ancak tek iş parçacıklı performans artışıyla ilgili belirtilen rakamlar, AMD'nin Intel'den daha iyi performans göstermesi için ne yapması gerektiği düşünüldüğünde biraz hayal kırıklığı yaratıyor.

AM5, B650 anakartlara kadar uzanan PCIe 5.0 desteği ve amiral gemisi X670 anakartlar için yeni bir "Extreme" serisinin tanıtımı ile sağlam bir platform gibi görünüyor. Ancak, AM5'in ne kadar süre destekleneceği henüz görülmedi. Elbette, bu Eylül'de başlayacak olan lansman penceresine yaklaştıkça öğreneceğiz.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri
15 Nis 2024 2:18 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri