Apple, mühendisleri ticari sırları çalmak için kandırdığı iddiaları üzerine gizli girişime dava açtı

Apple'a karşı açılan davaları duymaya alışkınız, ancak Cupertino, şirkete haksızlık ettiğini düşündüğü varlıklardan sonra kendi avukatlarını göndermekten çekinmiyor. Bunlardan biri, Apple'ın Cupertino mühendislerini rakip çip tasarımlarında kullanmak üzere ticari sırları çalmak için avlamakla suçladığı Mountain View, California merkezli "gizli mod" bir girişim olan Rivos.

Geçen yıl , bazı kıdemli Apple mühendislerinin yüksek performanslı bir RISC-V CPU tasarımı üzerinde çalıştığı bildirilen Rivos adlı gizemli bir girişime katılmak için şirketten ayrıldığına dair raporlar geldi.

Ancak Apple tarafından açılan bir davaya göre, Rivos'a katılan mühendislerden en az ikisi, Haziran 2021'de Apple çalışanlarını hedef alan "eşgüdümlü bir kampanyanın" parçası olarak yanlarında gigabaytlarca gizli bilgi aldı.

Davada ayrıca, diğer eski Apple çalışanlarının Rivos'a katılmak için ayrılırken yanlarında gizli belgeler aldıklarını ve Apple tarafından verilen cihazlarını silerek bu eylemleri saklamaya çalıştıkları iddia ediliyor. Bloomberg , bilgilerin mevcut ve yayınlanmamış çip tasarımlarını kapsayan sunumları içerdiği söyleniyor.

Apple şikayette, "Apple'ın, Rivos'un en azından bazı Apple çalışanlarına, onlarla daha fazla iletişim kurmadan önce şifreli iletişim uygulamaları (örneğin, Signal uygulaması) indirip yükleme talimatı verdiğine inanmak için nedenleri var."

Mühendisler tarafından çalındığı iddia edilen bazı özel ve ticari sırlar, Apple'ın M1 ve A15 yongaları hakkında bilgi içeriyordu. Reuters , Apple'ın "kişisel ve mobil bilgi işlem dünyalarında devrim yaratan" SoC tasarımları için milyarlarca dolar ve on yıldan fazla araştırma harcadığını söyledi.

Davada adı geçen iki sanık - Bhasi Kaithamana ve Ricky Wen - Apple'dayken imzaladıkları ve şirkette bulundukları süre boyunca gizli özel bilgileri kopyalamalarını ve ayrılmadan önce ilgili materyalleri iade etmelerini yasaklayan fikri mülkiyet sözleşmelerini ihlal etmekle suçlanıyor.

Apple, mahkemenin Rivos'un ticari sırlarını kullanmasını engellemesini, eski çalışanlarına mülklerini iade etmelerini emretmesini ve kendisine açıklanmayan miktarda parasal tazminat ödenmesini istiyor.

Apple, sözleşmesini ihlal ettiği ve girişimi Nuvia'da Apple teknolojisini kullandığı iddiasıyla eski üst düzey çip tasarımcısı Gerard Williams III'e dava açma sürecinde.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri