Bavul büyüklüğündeki cihaz, bir düğmeye basarak deniz suyunu içme suyuna dönüştürüyor

MIT'den araştırmacılar, Dünya Sağlık Örgütü kalite standartlarını aşan bir düğmeye basarak içme suyu üretebilen portatif bir tuzdan arındırma cihazı geliştirdiler. Bavul büyüklüğündeki cihaz 22 pounddan daha hafif ve taşınabilir bir güneş paneli ile çalıştırılabilir.

Makine, suyu dekontamine etmek için bir dizi filtreye güvenmek yerine, tuz moleküllerini, virüsleri ve bakterileri filtrelemek için elektrik kullanan iyon konsantrasyonu polarizasyonu (ICP) adı verilen bir tekniğe dayanır.

Elektrodiyaliz adı verilen başka bir teknik, ICP aşaması tarafından kaymış olabilecek kalan tuzun ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

Hem çözünmüş hem de askıda katı maddeler üzerinde çalışır ve değiştirilecek filtreler olmadan uzun vadeli bakım gereksinimleri büyük ölçüde azalır.

Prototip, saatte yaklaşık 10 ons içme suyu üretecek şekilde derecelendirilmiştir. Boston'daki Carson Beach'teki gerçek dünya testinde cihaz, yaklaşık yarım saat içinde plastik bir bardağı içilebilir suyla doldurmayı başardı.

Çevre Bilimi ve Teknolojisi'nde yayınlanan bir araştırma makalesinin ilk yazarı Junghyo Yoon, "Şu anda, bu üretim oranını artırmak için araştırmamızı zorluyoruz" dedi . Yoon ve kıdemli yazar Jongyoon Han da cihazı daha kullanıcı dostu hale getirmek ve verimliliğini artırmak istiyor. Mevcut yineleme, 33,8 sıvı ons içme suyu üretmek için yaklaşık 20 watt güç gerektirir.

Umut, bir gün cihazın doğal afetlerden sonra kaynakları sınırlı alanlarda konuşlandırılabileceği veya ordu tarafından kullanılabileceğidir.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri