BT yöneticisi, şirket sunucularını bombalamaktan yedi yıl hapis cezasına çarptırıldı

memnun olmayan insanların memnuniyetsizliklerini göstermek için aptalca şeyler yapmaları alışılmadık bir durum değildir. Bununla birlikte, en azından, onları hapse atmayacak eylemlere yönelik davranışları sınırlamak iyi bir fikir olabilir. Çinli bir BT çalışanı, işvereninin sunucularını "sabote ettiği" için ağır hapis cezasına çarptırıldıktan sonra bu dersi zor yoldan öğrendi.

Bir emlak firmasının hoşnutsuz bir BT yöneticisi, işvereninin finansal sunucularını sildiği için yedi yıl hapis cezasına çarptırıldı. 40 yaşındaki işçi, verileri kurtarılamaz hale getirmeye çalışarak ağır cezaya çarptırıldı. Ancak şirket, veritabanlarını yeniden oluşturmayı ve kayıp verileri önemli bir maliyetle yeniden girmeyi başardı.

Çin haber kaynağı Bejing Roar, veritabanı yöneticisi Han Bing'in işvereni Lianjia'daki yönetimi veritabanı güvenliğindeki açıklar konusunda birkaç kez uyardığını belirtiyor. Bing'in onlara bir ders vermek istediği iddia edildi, bu yüzden şirketin finansal bilgilerini barındıran dört sunucuyu sildi.

Emlak komisyoncusu hemen soruşturma başlattı. Şüpheli listesini, Bing de dahil olmak üzere sunuculara yönetici ayrıcalıklarına sahip beş kişiye hızla daralttı. Dört çalışan, yönetimle tam bir işbirliği yaptı ve dizüstü bilgisayarlarını ve şifrelerini teslim etti. Ancak Bing, dizüstü bilgisayarının özel bilgiler içerdiğini iddia ederek kullanıcı adını ve şifresini vermeyi reddetti.

Müfettişlerin kendi huzurunda dizüstü bilgisayarına erişmesine izin vermeyi kabul etti, ancak Bing'in kurcalamayı yaptığına dair kanıt bulamadılar. Ancak, dizüstü bilgisayardan iz kanıtlarını silmiş olabileceğini belirlediler. Böylece sunucu günlüklerini taramaya ve gözetleme görüntülerini analiz etmeye başladılar.

Müfettişler, silme sırasında sunucu kayıtlarında Bing'in dizüstü bilgisayar ana bilgisayar adını, MAC adreslerini ve IP adreslerini buldu. Erişimini zaman damgalı CCTV görüntüleri ile doğruladılar. Diğer dört yöneticinin hiçbiri o zamanlar sunuculara erişmemişti. Bing'in verileri silmek ve kurtarılamaz hale getirmek için "parçala" ve "rm" komutlarını kullandığını belirlediler.

Reddedilen temyiz başvurusunun ardından mahkemeler, Bing'i bilgisayar bilgi sistemlerini sabote etmekten suçlu buldu ve onu yedi yıl hapis cezasına çarptırdı. Ayrıca tazminat olarak 30.000 $ (yaklaşık 200.000 yuan) ödemesi gerekiyor.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri