Çin Mobil'in Dev SIM Kartı: RISC-V ile Güçlendirilmiş IoT ve Güvenlik

Çin Mobil, geleneksel SIM kartları yepyeni bir seviyeye taşıyan dev SIM kartını tanıttı. Bu "süper SIM kart" daha fazla depolama alanı, daha hızlı veri transferi ve gelişmiş güvenlik özellikleri sunuyor ve standart SIM kartlardan 10 kat daha güçlü.

RISC-V CPU ile Muazzam Performans Artışı

Süper SIM kartın kalbinde 120MHz hızında çalışan 32-bit RISC-V işlemci yer alıyor. Bu işlemci, şu an akıllı telefonlarımızda kullanılan basit SIM kartlara kıyasla dev bir adım. Texas Instruments tarafından geliştirilen CC2560A yongasına dayanan bu kart, 2,5MB flash depolama alanı sunuyor. Bu, standart SIM kartların depolama kapasitesinin 10 katı ve halihazırda IoT alanında kullanılan süper SIM kartların bile iki katı fazlası demek.

Daha Hızlı Bağlantı ve Güçlü İşlem Yeteneği

RISC-V işlemci sayesinde süper SIM kart, standart bir SIM karta kıyasla 10 kat daha hızlı iletişim hızları sunabiliyor. Aynı zamanda mevcut üst düzey süper SIM kartların ham işlem gücünün iki katını sağlıyor. Üretici firma, algoritma performansının da ortalama olarak 2 kat artırıldığını belirtiyor.

EAL5+ Sertifikalı Güvenlik

Süper SIM kart, donanım seviyesinde entegre edilmiş ciddi güvenlik önlemleriyle donatılıyor. Kart üzerinde 100'den fazla sertleştirme tekniği bulunuyor. Bunlar arasında veri yolu şifrelemesi, yan kanal saldırılarına karşı savunma mekanizmaları, hassas sinyal maskeleme ve fiziksel klonlama önleme özellikleri yer alıyor. Bu sayede EAL5+ sertifika standartlarını karşılayan üst düzey güvenlik sağlanıyor.

IoT ve Bağlantılı Cihazlar için İdeal

Çin Mobil, bu süper SIM kartı ile yüksek güvenilirlik ve gelişmiş özellikler gerektiren IoT ve bağlantılı cihazlar pazarını hedefliyor. Bu uygulama alanları arasında öğrenci kimlikleri, akıllı araba anahtar sistemleri, erişim kontrol donanımı ve dijital ödeme hizmetleri yer alıyor.

Çok Yönlü Bağlantı Seçenekleri

Süper SIM kart, geleneksel 7816 SIM arayüzüne ek olarak, çeşitli radyolar, depolama çipleri, biyometrik sensörler ve daha fazlasıyla iletişim kurmasını sağlayan SWP, QSPI, SPI, I2C ve UART arayüzlerini de destekliyor. Bu sayede yüksek entegre bir paket içerisinde çok yönlü bağlantı imkanı sunuyor.

ABD'nin RISC-V Kaygıları

Çin'in RISC-V mimarisini kullanımı, ABD ile artan gerilim ortamında dikkat çekiyor. Bu durum, gelecekte bu platform üzerindeki yenilikleri olumsuz etkileyebilir. ABD'li yetkililer, açık kaynaklı komut seti mimarisi olan RISC-V'nin, Çin'e ileri teknoloji çip ihracatını sınırlama çabalarını baltaladığı konusunda endişe duyuyor. Zira ücretsiz RISC-V lisansı, Çinli firmalar da dahil olmak üzere herkesin kendi uygulamalarını tasarlamasına izin veriyor.

Dijital Cüzdan ve Kimlik Doğrulaması

Çin'de süper SIM kartların popülaritesi giderek artıyor. Geçen yıl Çin Halk Bankası, dijital cüzdan işlevleri sunan ve merkezi bankanın dijital para birimi işlemlerini destekleyen yeni modeller tanıttı. Bu modeller, dijital kimlik taramalarını mümkün kılan NFC desteğiyle de donatılıyor.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İlgili Haberler
Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.