Çin'de Tanı Konulamayan Zatürre Vakaları Çocukları Tehdit Ediyor

Çin'de, mevsimsel solunum yolu hastalıklarının yanı sıra bakteri kaynaklı olduğu düşünülen ancak henüz tanı konulamayan gizemli zatürre vakalarının çocuklar arasında yayıldığı bildiriliyor. Uluslararası Bulaşıcı Hastalıklar Derneği'nin (ISID) hastalık bilgi ağı ProMed'e göre, başkent Pekin ve ülkenin kuzeyindeki Liaoning eyaletinde çocuk hastanelerinde teşhis edilemeyen zatürre benzeri vakalar nedeniyle aşırı yoğunluk yaşanmaktadır.

Mikoplazma zatürresi olarak bilinen bakteriyel solunum yolu enfeksiyonunun, en az iki aydır ülke genelinde yayıldığına dair bilgiler bulunmaktadır. Bu hastalık özellikle çocuklarda farklı belirtiler göstermektedir, bu da tanı koymayı zorlaştırmaktadır. Dr. Stephan Gibson, hastalığın temel belirtisinin öksürük olduğunu ancak çocuklarda öksürük yerine üst solunum yolu semptomlarının, mide bulantısı ve kusmanın görülebileceği konusunda uyarıda bulunmuştur.

Pekin Çocuk Hastanesine başvuran birçok hasta, öksürük olmaksızın yüksek ateş ve solunum yollarında iltihaplanma gibi belirtilerle karşılaştıklarını ifade etmektedir. Bu durum, hastalığın tipik belirtilerinin dışında seyrettiği için tanı koymayı güçleştirmektedir. Mikoplazma zatürresi vakalarında solunum yollarında "yanma tarzı infiltrasyonların" görülebileceği belirtilmiş, akciğer röntgenlerinde ise iltihaplanma bulgularının anomali oluşturduğuna dikkat çekilmiştir.

Çin'deki durumun ciddiyetini yansıtan haberlere göre, Liaoning eyaletindeki Dalian Çocuk Hastanesi'nde yoğunluk yaşandığı ve hastaların acil serviste uzun süre beklemek zorunda kaldığı ifade edilmiştir. Hastane çalışanları, polikliniklerin hizmet veremediğini ve acil servisin kapasitesinin üzerinde olduğunu belirtmiştir.

Haberde ayrıca, bazı okullarda öğretmenler ve öğrenciler arasında hastalık yayıldığı, derslere ara verildiği ve velilerin yetkilileri salgını örtbas etmekle suçladığı ifade edilmiştir. Bir velinin, hastalığı okula bildirmenin izin verilmediğini ve veli gruplarında konuşmanın yasak olduğunu belirtmesi, otoritelerin salgını gizlemeye çalıştığına dair iddiaları güçlendirmektedir.

Çin'deki gizemli zatürre vakalarıyla ilgili olarak Dünya Sağlık Örgütü'nün resmi bilgi talep ettiği açıklanmıştır. Mikoplazma zatürresinin 2019'dan sonra Kovid-19 salgınına karşı uygulanan tedbirlerin etkisiyle gerilemiş olması, antibiyotik direncinin artmasına bağlanarak hastalığın tekrar yayılmasına neden olmuş olabileceği değerlendirilmektedir.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İlgili Haberler
Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.