Çinli Araştırmacılar Neden Starlink Uydularını Yok Etmek İstiyor?

Nisan 2022'de Çinli bir araştırmacı, Starlink Uydu takımyıldızının Çin ulusal güvenliğini tehdit ettiğini bildiren bir makale yayınladı.

Rapor, Çin PLA'sını yalnızca tek tek Starlink uydularını değil tüm sistemi gözlemlemek, devre dışı bırakmak ve yok etmek için stratejiler geliştirmeye teşvik ediyor.

Peki Starlink neden Çin için bir tehdit ve Çin hükümeti gerçekten Starlink'e saldıracak?

Çin Askeri Kuruluşundan Endişeler

Çin'in Modern Savunma Teknolojisi dergisindeki bir makalede, PLA'nın Pekin İzleme ve Telekomünikasyon Enstitüsü'nden Ren Yuanzhen, Starlink'in Asya ülkesine gizli tehlikeler getirdiğini iddia etti.

Google tarafından çevrilen rapora göre:

  • Mevcut tüm uydu İnternet takımyıldızlarının en temsilcisi olarak Starlink, en büyük ağı oluşturma planı, fırlatılan en fazla uydu sayısı ve ABD ordusunun yakın işbirliği yürütmesi, uzay araştırma teknolojisi (SpaceX) şirketi ise bağımsız olarak Tüm endüstriyel zincirin mülkiyeti ve kontrolü, Çin'e potansiyel gizli tehlikeler ve büyük zorluklar getirdi. Bu nedenle, Starlink planına odaklanmak, gelişme durumunu ve özelliklerini sıralamak, askeri uygulama yeteneklerini tartışmak ve uygun bertaraf önerileri vermek gerekir.

Araştırmacılar, Starlink'in gelişen internet ve iletişim teknolojilerine katkısını kabul etseler de, bunun başka amaçlar için nasıl kullanılabileceğini de paylaştılar. Rapora göre, SpaceX Ağustos 2017'de patent başvurusu yaptığında, uydu iletişimi ve iletimi, uydu görüntüleme, uzaktan algılama ve diğer hizmetleri içeriyordu.

Bu geniş uygulama, sivil uygulamaların yanı sıra Starlink'in de büyük bir askeri potansiyele sahip olduğu anlamına gelir. Bu iddia, ABD Ordusunun uydularını geliştirme ve fırlatma konusunda SpaceX ile yaptığı işbirliğiyle daha da destekleniyor.

Çin Askeri web sitesinde Mayıs 2022'de yayınlanan bir İngilizce makaleye göre:

  • Nitekim Starlink birçok kez Amerikan ordusuyla işbirliği yaptı. 2019'da SpaceX, Starlink uydularının şifreleme altında askeri uçaklarla ne kadar iyi bağlantı kurabileceğini test etmek için ABD Hava Kuvvetleri'nden fon aldı; Mayıs 2020'de ABD Ordusu, askeri ağlar arasında veri iletmek için Starlink'in geniş bandının kullanımı konusunda SpaceX ile bir anlaşma imzaladı; Ekim 2020'de SpaceX, askeri amaçlı uydular geliştirmek için 150 milyon dolarlık bir sözleşme kazandı; Mart 2021'de Starlink İnternet'i daha fazla test etmek için ABD Hava Kuvvetleri ile çalışma planını duyurdu."

Yazının yazıldığı sırada, Çin ordusunun en üst düzey komutanlarından henüz resmi bir söz veya yorum yok, bu nedenle Starlink'i gerçek bir tehdit olarak görüp görmediklerine dair bir kesinlik yok.

Starlink'in Askeri Yetenekleri

Rapora göre, Starlink'in ABD'nin savaş kapasitesine sağladığı en büyük artışlardan biri, küresel olarak düşük maliyetli ve yüksek hızlı internet sağlama yeteneğidir. Savaş sistemleri dijital hale geldikçe, daha fazla bilgiyi güvenilir bir şekilde iletme ihtiyacı da artıyor.

Aslında Teslarati tarafından bildirildiği üzere ABD Hava Kuvvetleri, Starlink'i Çevik Savaşta İstihdam için F-35 Lightning II ile başarıyla test etti. Sonuçlar, Starlink'in mevcut askeri uydulardan çok daha hızlı internet bağlantısı sağladığını gördü.

Ayrıca, Starlink'in düşük dünya yörüngesinde 2.000'den fazla uydusu var ve 40.000'e kadar çıkma planları var. Starlink dağıtımı tamamlandığında, SpaceX dünyanın 24 saat kapsama alanına sahip olacak.

Araştırmacılar, Starlink uydularının foto-keşif, kızılötesi görüntüleme, radar ve diğer faydalı yükler gibi yetenekler taşıyabileceğinden korkuyorlar. Bu, hangi uydunun yalnızca ticari amaçlarla kullanıldığını ve hangilerinin askeri yeteneklere sahip olduğunu belirlemekte zorlanabilecekleri anlamına geliyor.

Ortaya çıkan bir diğer konu da, ABD'nin füzeleri ve hipersonik araçları tespit etmek ve izlemek için Starlink platformunu kullanabilmesidir. Starlink platformunun gerçekten bu şekilde kullanıldığına dair bir onay olmamasına rağmen, Reuters 2020'de SpaceX'in Pentagon için füze izleme uyduları inşa edeceğini bildirdi.

Tüm bu raporlar, Starlink'in askeri kullanım potansiyelidir. Ancak Elon, Starlink internet kitlerini Ukrayna'ya gönderdiğinde bu kanıtlandı. Haziran 2022'de SpaceX çalışanlarına verdiği sunum destesine göre, Ukraynalıların bağlı kalmasına yardımcı olmak için şimdiden 15.000 Starlink kiti gönderdiler.

Starlink'in savaşı Ukrayna'nın lehine değiştirdiğini bildiren Business Insider'ın bildirdiği gibi, bundan faydalanan sadece siviller değil.

Çin Starlink ile Nasıl Savaşacak?

Starlink'in yetenekleri nedeniyle, araştırmacılar birkaç şey önerdi. Bunlardan bazıları, Çin'in çözünürlüğünü ve daha fazla uydu okuma kapasitesini artırmak da dahil olmak üzere izleme yeteneklerini genişletmesini içeriyor.

Ancak en büyük tavsiyeleri, PLA'nın "düşük yörüngeli grup hedef sistem çatışması yeteneğine" sahip olması gerektiğidir.

  • Çok fazla sayıda Starlink uydusu ve kısa ömürleri nedeniyle, yörüngede düşmeye veya kontrolünü kaybetmeye çok yatkınlar ve ayrıca yörüngeleri değiştirme konusunda güçlü bir yeteneğe sahipler, bu yüzden onunla başa çıkmak için belirli bir yeteneğe sahip olmamız gerekiyor. Ek olarak, yıldız zinciri takımyıldızı, merkezi olmayan bir uzay sistemi oluşturur ve onunla yüzleşme "bireysel yüzleşme" değil, düşük maliyetli ve yüksek verimli araçlarla bertaraf edilmesi gereken "sistem çatışması"dır.

Starlink'e Saldırı Olası Görünüyor

Sun Tzu'nun Savaş Sanatı'nda, "Düşmanı ve kendini tanıyorsan, yüzlerce savaşın sonucundan korkmana gerek yok" der. Kesintisiz küresel uydu iletişimine izin veren ve muhtemelen diğer sensörleri barındırabilen Starlink, ABD'ye verimli iletişim sağlıyor. Ve başka teknolojilere ev sahipliği yapmak için kullanırlarsa, Çin'i sürekli gözlemlemelerine izin verecek.

Bununla birlikte, bu sadece bir araştırma makalesidir. Çin ve ABD dünya sahnesinde sık sık çatışsalar da şimdilik Starlink'e karşı hareket etmeleri için bir neden yok. Dolayısıyla, bir Starlink kullanıcısıysanız, bu rapor tam da budur—bir rapor. PLA tarafından resmi bir strateji veya eylem değildir. Ayrıca, ABD'nin kendi uydu karşıtı yetenekleri de var.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri