Çocukların TikTok'u Denetimsiz İzlemelerine Neden İzin Verilmemeli?

Meşgul ebeveynler ve kötü bebek bakıcıları için TikTok bir Tanrı hediyesi gibi görünebilir. Otomatik olarak kısa biçimli videolar oynatıyor ve çocukları saatlerce eğlendirebiliyor. Ama yapmalılar mı?

Uygulamayı çocukların önüne koymadan önce iki kez düşünmek için en az birkaç neden var ve TikTok tam anlamıyla bunu size söyleyen ilk kişi.

Çocuklar Neden TikTok'u Denetimsiz İzlememeli?

TikTok'un Hizmet Şartları, 18 yaşın altındaki hiç kimsenin hizmeti ebeveyn veya vasi onayı olmadan kullanmaması gerektiğini söylüyor. 13 yaşın altındaki kullanıcılar daha sınırlı bir deneyim yaşar (kendi videolarını yayınlayamaz, video arayamaz, diğer kullanıcılara mesaj gönderemez veya yorum okuyamaz veya bırakamazlar).

13-15 yaş arası çocuklar bunların çoğunu yapabilir, ancak yalnızca arkadaşlarıyla doğrudan etkileşim kurabilir. Ancak, gördükleri videolar yetişkin kullanıcılar tarafından görülenlerle aynıdır.

Peki, TikTok videolarında yanlış olan ne? Sorun tüm videolarda değil, ancak sorunların çoğu, kullanıcıların içeriği etkili bir şekilde görüntüleyememesi veya filtreleyememesinden kaynaklanmaktadır.

Çok Fazla TikTok İçeriği Çocuklar İçin Uygun Değil

TikTok çocuklar için tasarlanmamıştır. Diğer video paylaşım platformlarından farklı olarak, çocuklar için küratörlüğünde bir sürümü yoktur. Bu TikTok hakkında kötü bir şey değil; sadece uygulamanın kullanılması amaçlanmamıştır. Birçok TikTok videosu yetişkinler tarafından yetişkinler için oluşturulur ve bunları taramanın etkili yolları yoktur.

TikTok'ta küçük çocuklara yönelik gibi görünen bazı içeriklerin, çocuklarınızın izlemesini istediğiniz türden bir şey olmayabileceğini de unutmayın. Bu makale boyunca yinelenen bir tema, konunun TikTok ile ilgili olmaktan çok, genel olarak çocukların içeriği hakkında nasıl hissedebileceğinizle ilgili olmasıdır.

Bazı TikTok İçeriği Yanlış Bilgiler İçeriyor

Yetişkinler olarak, potansiyel olarak kötü niyetli siyasi girişimlere atıfta bulunan “yanlış bilgi” ve benzer terimlere alışkınız. Burada bahsettiğimiz (mutlaka) bu değil. Siyasi veya başka türlü, kasıtlı veya başka türlü, TikTok'taki birçok “bilgi” doğru değil.

Bu içeriğin bir kısmı anlatı amacıyla yayınlanmıştır, bazen bir şakanın parçası olabilir veya bazen yalnızca yaratıcının bir hatası olabilir. Ancak, her durumda, çocuklar genellikle gerçek ile gerçek olmayanı ve güvenilir ile güvenilmezi ayırt etmekte zorlanırlar. Bu, evde, arkadaşlarla ve hatta okulda yanlış iletişime yol açabilir.

Bazı TikTok İçeriği Potansiyel Olarak Tehlikeli Faaliyetler İçeriyor

"Tehlikeli faaliyetler", "yanlış bilgi" ile aynı kutuların çoğunu işaretler. İçerik (genellikle) şiddeti teşvik etmeye çalışmaz, ancak potansiyel olarak tehlikeli gösteriler veya şakalar olabilir.

Bazı içerikler, posterin yapması güvenli olacak şekilde düzenlenir ve izleyici için güvenli görünebilir, ancak gerçek dünyada aslında tehlikeli olabilir. Bazı videolar, düşünce ve duygularla ilgili materyaller veya çocukların destek olmadan karşılaşması tehlikeli olabilecek başka içerikler de içerebilir.

Bu aynı zamanda denetimin anahtar olmasının nedenlerinden biridir. Bir çocukla bir video izlemek ve tasvir edilen aktivitenin güvensiz olabileceğini söylemek, siz izlemiyorken gördükleri bir aktiviteyi denemelerini engellemekten daha kolaydır.

Çocuklarınız TikTok Kullanırsa Ne Yapmalısınız?

Yine, TikTok burada düşman değil. Uygulamaya sahip olmasalar bile çocukları uygulamadan uzak tutmak zor olabilir. TikTok videoları genellikle YouTube ve Snapchat gibi diğer video paylaşım sitelerinde yer alır.

Peki, çocuklarınız TikTok kullanıyorsa ne yaparsınız? Bu, çocuğun kaç yaşında olduğuna bağlı.

Belirli Bir Yaşın Altındaki Çocukların Uygulamayı Denetimsiz Kullanmasına İzin Vermeyin

Bu uzun bir emir gibi gelebilir, ancak dostça hatırlatma, aynı zamanda TikTok'un da resmi duruşu. Ne de olsa, bu makalede yinelenen bir tema, ortaya çıkabilecek soruları yanıtlamak için oradaysanız, TikTok'taki en şüpheli içeriğin bile sorun olmadığı olmuştur.

Çocuklarınızı TikTok kullanırken gözetliyor olsanız bile videolar o kadar kısa ve art arda o kadar hızlı oynatılıyor ki istenmeyen içeriklerle ilgili herhangi bir şey yapmak zor olabilir. En iyisi yanlarında olmak.

Sonuçta, küçük çocuklar TikTok izliyorsa, muhtemelen sizin cihazınızda izliyorlardır. Ve cihazınızda uygulama varsa, muhtemelen TikTok'u kendiniz de seviyorsunuzdur. Klasik ebeveyn baskısı gibi görünen şey, bir eğitim fırsatından bahsetmiyorum bile, bir bağlanma etkinliği haline gelebilir.

Aile Eşleştirme Araçlarını ve Ebeveyn Denetimlerini Kullanın

Küçük çocuklar hakkında konuşuyorsak, çocuklarınızla TikTok izlemek bir şeydir. Ortaokul çocuklarından bahsediyorsak, bu da işe yaramayabilir. Ancak sorun değil, başka çözümler de var - uygulama sizin cihazınıza değil de onların cihazına yüklenmiş olsa bile.

Öncelikle, kendi hesaplarını yapmalarına izin verin, ancak gerçek doğum tarihlerini girdiklerinden emin olun. Yukarıda belirtildiği gibi, bu, siz hiçbir şey yapmadan zihninizi rahatlatabilecek otomatik olarak ekstra koruma sağlar.

Ardından, TikTok'un ebeveyn denetimleri olduğunu unutmayın, böylece izledikleri şey üzerinde daha fazla kontrol sahibi olabilirsiniz. Uygulamayı indirmemiş olsanız bile bu kontrolleri TikTok web panosundan kullanabilirsiniz.

Sonuçta Hala İnternet

TikTok kötü değil. Ya da en azından, internetin diğer herhangi bir köşesinden daha fazla veya daha az kötü değil.

Uygulamaların diğer çevrimiçi deneyimlerden daha güvenli olduğunu düşünme eğilimindeyiz çünkü kendi küçük düğmelerine tıkılmış gibi hissedebiliyorlar. Ancak, herhangi bir sosyal uygulama, bir dereceye kadar herhangi bir çevrimiçi deneyimle aynı fırsatlar ve engellerle gelecektir.

Bu nedenle, çocuklar söz konusu olduğunda, uygulamalara buna göre yaklaşın.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.