Elektrikli Arabayı Şarj Etmenin Maliyeti Ne Kadar?

Pek çok kişi, elektrikli arabaları geleneksel araçların daha çevre dostu bir versiyonu olduğu için selamlıyor, ancak satın almaları pahalı olabiliyor ve bu da birçoğunu erteliyor. Yani, yakıt yerine elektrik kullanarak zaman içinde biraz tasarruf edebilir misiniz? Elektrikli bir arabayı şarj etmenin maliyeti nedir?

Elektrikli Araç Şarj Süreleri

Elektrikli bir arabayı şarj etmenin maliyetindeki en önemli faktör, ne kadar sürdüğüdür. Farklı Elektrikli araba farklı şarj süreleri vardır, şarj kablosunun türü ve şarj cihazı türü de aracınıza güç vermek için ne kadar beklemeniz gerekeceği konusunda rol oynar.

Elektrikli Bir Arabayı Şarj Etmenin Maliyeti Ne Kadardır?

Elektrikli aracı evde kendi elektriğinizi kullanarak veya hareket halindeyken halka açık bir şarj istasyonu kullanarak şarj edebilirsiniz. Elektrikli arabanızı halka açık bir şarj istasyonunda şarj etmenin ne kadara mal olduğunu belirlemek için önce bu şarj etme yöntemine bakacağız.

Tesla'nın şarj istasyonlarından başlayalım.

Elektrikli aracınızı Kamuya Açık Alanda Şarj Etmenin Maliyeti Ne Kadardır?

Farklı Elektrikli araç modellerinin şarj edilmesi farklı süreler aldığından, Tesla şarj istasyonları tarafından ücretlendirilen tek bir fiyat yoktur. Tesla ayrıca standart bir şarj istasyonu ve bir Supercharger istasyonu sunar.

Ülkemizde elektrikli araçlar halen yaygın olmadığı için yurt dışını baz alarak hesaplanmayapılacaktır.

Bir Tesla Supercharger istasyonu kullanmak size 21:00 ile 11:00 arasında 0,24 USD/kWh ve 21:00 ile 11:00 arasında 0,48 USD/kWh'ye mal olacaktır. Tesla'nın standart şarj cihazlarını kullanmanın size hiçbir maliyeti olmayacak! Bununla birlikte, Tesla'nın Hedef şarj cihazlarının kullanımı tipik olarak ücretsiz olsa da, Supercharger istasyonları kadar güçlü olmadıklarını (Seviye 2 ve Seviye 3 şarj) ve Tesla şimdi bazı yerler için bir ücret getiriyor. Acil bir durumda, yerel bir hızlı şarj cihazı bulmak için Google Haritalar Elektrikli araç şarj noktası özelliğini kullanabilirsiniz.

ABD merkezli bir başka popüler şarj istasyonu sağlayıcısı olan Electrify America'nın da konuklar ve premium üyeler (aylık 4 ABD doları abonelik ödeyenler) için iki farklı fiyatı vardır. Konuksanız, California'da bir Electrify America şarj cihazı kullanmak size 0,43 USD/kWh'ye mal olacaktır. Premium "Pass+" üyesiyseniz, standart bir şarj cihazı size 0,31 USD/kWh'ye mal olacaktır.

Electrify America'nın ücretleri, bulunduğunuz eyalete göre değişir. Örneğin, bazı eyaletler Kaliforniya (New York gibi) ile aynı iki ücreti sunarken, diğerleri dakika başına ücret alır.

Peki Elektrikli arabanızı evde şarj etmeye ne dersiniz? Bu daha mı ucuz yoksa daha mı pahalı?

Elektrikli arabanızı Evde Şarj Etmenin Maliyeti Ne Kadardır?

Elektrikli arabanızı evde şarj etmenin fiyatı çok sayıda faktöre bağlı olacaktır: şarj etme süresi, kullandığınız kablo, elektrik sağlayıcınız ve araba modelinin kendisi. Arabanızı ne zaman şarj etmeye karar verdiğinizle başlayalım.

Elektrik fiyatları, şebekeye talebin en az olduğu zaman olduğu için gündüzleri daha yüksek ve geceleri daha düşük olma eğilimindedir. Bu nedenle, arabanızı gece şarj ederseniz, toplam maliyetten biraz tasarruf etmeyi bekleyin.

Seviye 1 şarj cihazı kullanıyorsanız güç çıkışı düşük olacaktır. Bu, dakika başına maliyetinin olmayacağı, ancak şarj süresinin daha uzun olacağı anlamına gelir. Öte yandan, daha hızlı bir şarj cihazı kullanırsanız, aracınızın şarj edilmesi daha kısa sürer, ancak dakika başına güç çıkışı daha yüksek olur.

Ek olarak, farklı elektrik sağlayıcıları, toplam maliyeti etkileyen farklı oranlar uygular. Bazılarının şarj edilmesi diğerlerinden daha uzun sürdüğü için aracınızın modeli de maliyeti etkiler. Örneğin, bir Seviye 1 şarj cihazı kullanarak uzun menzilli bir bataryaya sahip bir Tesla'yı şarj etmek tam şarja ulaşmak için günler alabilir.

Elbette coğrafi konumunuz da bir rol oynayacaktır. Örneğin, Eco Cost Savings'e göre elektrikli arabanızı şarj etmek örneğin Birleşik Krallık'ta daha pahalı, ancak Kanada'da daha ucuz.

Ortalama olarak, ABD'de standart bir elektrikli arabayı evde şarj etmenin maliyeti 5,59 dolardır. ABD'de ortalama olarak bir elektrikli arabayı çalıştırmak için mil başına sadece 4 sent, ayda 50,51 dolar ve yılda 606,15 dolar.

Tüm bu faktörler nedeniyle Elektrikli arabanızı evde şarj etmenin somut bir maliyeti yoktur. Bununla birlikte, ABD içinde ortalama maliyetin toplamda yaklaşık 5,59 ABD Doları olduğu tahmin edilmektedir. Bu rakam zaman içinde değişebilir ve enflasyon oranları yükselmeye devam ettikçe muhtemelen artacaktır.

Elektrikli Arabanızı Şarj Etmenin Bir Maliyeti Var

Bazı şirketler halka açık ücretsiz Elektrikli arabanızı şarj istasyonları sunarken, Elektrikli arabanızı evde şarj etmek veya bir Supercharger kullanmak size maliyetli olacaktır. Ne yazık ki, Elektrikli arabanızı şarj etme maliyetinden kaçmanın pek çok yolu yoktur - ancak bu size muhtemelen bir depo yakıttan daha ucuza mal olacaktır.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.