Gökdelenlerdeki asansörler elektrik üretmek için kullanılabilir

Uluslararası Uygulamalı Sistemler Analizi Enstitüsü'nden (IIASA) araştırmacılar, yüksek binalarda elektrik üretmek ve depolamak için asansörleri kullanacak yerçekimi tabanlı bir sistem tasarladılar.

Asansör Enerji Depolama Teknolojisi (LEST) olarak adlandırılan sistem, mevcut binalarda halihazırda kurulu olan asansörlere dayanacaktır. İnsanları taşımak için kullanılmadığında, otonom treyler cihazları, ıslak kum kaplarını veya diğer yüksek yoğunluklu malzemeleri asansörlere yükler / boşaltır ve bunları alt ve üst katlar arasında taşır. Ağır bir yük taşırken en etkili olan asansörlerdeki rejeneratif fren sistemleri, sahada depolanabilen ve gerektiğinde kullanılabilecek elektrik üretecektir.

Araştırmacılar , dünya çapında 18 milyondan fazla asansörün faaliyette olduğunu ve bunların birçoğunun önemli bir süre boşta kaldığını tahmin ediyor.

Baş yazar Julian Hunt, fikrin kendisine bir binanın 14. katındaki bir daireye taşındıktan ve asansörde inip çıkmak için çok zaman harcadıktan sonra geldiğini söyledi.

Gerçek dünya kullanımının önünde birkaç engel var. Başlangıç ​​olarak, mevcut binaların tavan taşıma kapasitesi, yani tavanın çökmeden ne kadar ağırlığı kaldırabileceği dikkate alınmalıdır. Operatörlerin ayrıca ağır yükleri depolamak için binaların üstünde ve altında yer ayırması ve sistemin mevcut asansör altyapısına ne kadar ek aşınma ve yıpranma getireceğini düşünmesi gerekir.

Çalışmanın tamamı , daha derine inmek isteyenler için Energy dergisinde yayınlandı.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.