Google artık Android uygulamalarının AB'de üçüncü taraf faturalandırmasını kullanmasına izin veriyor

Çok sayıda ulusal hükümet, yakın zamanda Apple ve Google'ın yazılım platformları üzerindeki kontrolünü kısıtlamak için yasaları zorladı ve iki dev yavaş yavaş buna uymaya başladı. Artık Google, Android işletim sistemindeki mobil ödeme işlemcileri üzerinden yeni Avrupa Birliği gereksinimlerine boyun eğiyor.

Salı günü Google, Google Play Store geliştiricilerinin Avrupa'daki müşterilerini üçüncü taraf faturalandırma sistemleri aracılığıyla ücretlendirmesine izin vererek Avrupa Birliği'nin yeni Dijital Piyasalar Yasası'na (DMA) uygun olduğunu duyurdu.

Google'ın sistemi aracılığıyla uygulama içi ödemeleri işlemek, platform sahibine yüzde 15'lik bir gelir kesintisi sağlarken, Google'ın işlemcisini atlatmak ücreti yalnızca yüzde 12'ye düşürür. Bunu yapmak isteyen geliştiriciler, Google'ın beyan formuna kaydolarak şimdi başlayabilir.

Yeni kurallar yalnızca oyun dışı uygulamalar için geçerlidir. Google, DMA bu sonbaharda yürürlüğe girmeden önce oyun içi ödemeler için başka bir sisteme sahip olmayı planlıyor.

AB, DMA'yı bu ayın başlarında kabul etmişti. Diğer şeylerin yanı sıra, Avrupa Birliği ülkelerinde faaliyet gösteren büyük platform sahiplerinin, uygulamaların müşterilerini kendi seçtikleri bir faturalandırma sistemi aracılığıyla ücretlendirmesine izin vermesini gerektiriyor.

Güney Kore, geçen yıl özellikle ödeme işlemcilerini hedef alan benzer bir yasa çıkardı. Apple ve Google teknik olarak buna uysa da, Google'ın çözümü Güney Koreli Android kullanıcıları için daha yüksek fiyatlara yol açtı. Hollanda, Apple'ın flört uygulamalarına yönelik uygulama içi ödeme yasasına uyumunu yetersiz buldu ve şirkete defalarca milyonlarca Euro para cezası verdi.

Avrupa dışında Google, tüm Google Play Store uygulamalarını kullanıcıları faturalandırma sistemi üzerinden ücretlendirmeye zorlamaya başladı ve Epic Games ve Bandcamp ile yasal bir mücadeleye yol açtı.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.