Google Translate Yapay Zeka ile 110 Yeni Dile Destek Veriyor

Google, bugüne kadarki en büyük genişleme hamlesi olarak nitelendirdiği bir girişimde Google Translate'e 110 yeni dil desteği ekledi. Afar, Kantonca, Manx, Nko, Pencapça (Shahmukhi), Tamazight (Amazigh) ve Tok Pisin gibi yeni desteklenen diller, 614 milyonu aşkın kişiyi veya dünya nüfusunun yaklaşık %8'ini temsil ediyor.

Google, 2022'de duyurulan "1.000 Dil Girişimi"nin bir parçası olarak yapay zekayı kullanarak desteklenen dil sayısını artırıyor. Şirket, dünyada en çok konuşulan 1.000 dili destekleyecek yapay zeka modelleri oluşturmaya kendini adamış durumda.

Google, yeni dillere destek eklemek için, Gmail'de e-posta özeti ve Google Dokümanlar'da yeniden yazma gibi yapay zeka destekli özellikleri de güçlendiren PaLM 2 büyük dil modelini kullandı. PaLM 2, paralel çok dilli metinlerde eğitilir ve Google'a göre çeviri hizmetinin birbirleriyle yakından ilişkili dilleri daha verimli bir şekilde öğrenmesine yardımcı oluyor.

Yeni eklenen diller arasında 100 milyondan fazla kişi tarafından kullanılan önemli dillerin yanı sıra küçük yerli topluluklar tarafından konuşulan diller de yer alıyor. Bazı dillerin neredeyse hiç ana dili konuşanı yok, ancak Google bu güncellemenin canlandırma çalışmalarına yardımcı olacağını umuyor.

Bu aynı zamanda Google Translate'in bugüne kadarki en büyük Afrika dili genişlemesi. Afar, Fon, Kikongo, Luo, Ga, Swati, Venda ve Wolof gibi yeni dillerin neredeyse çeyreği bu kıtadan geliyor.

Diğer uçta ise, Çin, Hong Kong ve Macau'da milyonlarca konuşanı olan devasa bir dil olan Kantonca var. Ancak, yazásban Mandarin ile sık sık örtüştüğü için veri bulmayı ve model eğitmeyi zorlaştırdığı için bugüne kadar Google Translate'in bir parçası değildi.

Güncelleme, Google Translate'in 2022'den bu yana gerçekleştirdiği en önemli genişlemeyi işaret ediyor. O dönemde hizmet, Sıfır Atışlı Makine Çevirisi kullanarak 24 yeni dil desteği eklemişti. Kuzeydoğu Hindistan'da yaklaşık 800.000 kişinin ana dili olan Mizo ve Orta Afrika'da 45 milyondan fazla kişi tarafından konuşulan Lingala gibi diller eklenmişti. Ayrıca, Quechua, Guarani ve Aymara gibi Amerika yerli halklarının dilleri ile Krio adı verilen Sierra Leone İngilizcesi lehçesi de eklenmişti.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İlgili Haberler
Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.