Güneş enerjisi kullanımı artıyor

Son araştırmalara göre, yüzen güneş panellerinin kullanımı küresel elektrik üretiminin üçte birinden daha fazlasını sağlayabilir.

Son on yılda güneş enerjisinin maliyeti önemli ölçüde düşmüş ve bu sayede dünya genelinde en ucuz elektrik kaynağı haline gelmiştir. Bu durum, işletmelerin güneş enerjisi kullanımına yönelmesine yol açmaktadır.

Güneş paneli kullanımı, daha ucuz güç elde etme fırsatı sunması nedeniyle son zamanlarda popüler hale geldi. Bu durum aynı zamanda güneş panellerinin kurulabileceği potansiyel bölgelerin de artmasını sağladı. Bunun yanı sıra, yapılan yeni araştırmalar gösteriyor ki yüzen güneş panelleri, küresel elektriğin üçte birinden fazlasını sağlayabilir. Bu potansiyel gerçekleşirse, işletmeler önemli kârlar elde edebilirler.

GÜNEŞ PANELLERİN FAYDALARI

Bu sistemde, güneş panellerini yüzen yapay su kütlelerine ya da kablolarla asılı hale getirilmiş yapay su kütlelerine yerleştirmek gerekiyor. Kurulum maliyetleri yüksek olsa da, bu yöntem panellerin su buharlaşmasını sınırlayarak ve sıcak iklimlerde daha verimli çalışmasını sağlayarak faydalar sağlıyor. Yüzen bir diğer çözüm ise panelleri rezervuarların üzerine yerleştirmek. Rezervuarlar genellikle büyük olduğundan ve panellerin suyun üzerinde yüzdürülmesi birçok fayda sağladığından bu yöntem de tercih ediliyor. Örneğin buharlaşmayı azaltıyor ve rezervuarların değerini artırıyor. Araştırmalar, mevcut sistemde 6.000 kilometreden fazla su yolu bulunduğunu ve genişliklerinin genellikle 30 metre olduğunu gösteriyor. Bu durum, çok sayıda güneş panelinin barındırılabileceği anlamına geliyor. Ancak sistemin görevini yerine getirebilmesi için suyun ihtiyaç duyulan yerlere ulaştırılması gerekiyor.

Firmaların güneş panellerine yöneldiği günümüzde, bu stratejinin işe yaradığı durumlarda az maliyetle yüksek kâr sağlayabileceği açıktır. Örneğin, asılı paneller kanalı gölgeleyebilir ve buharlaşmayı azaltabilir, böylece su tedariki artar. Bunun yanı sıra kanaldaki soğuk su, bazı güneş paneli sınıflarının verimliliğini artırarak, panellerin kendi sıcaklıklarını daha uygun hale getirir.

Yapılan araştırmalar, yüzen güneş panellerinin oldukça faydalı olabileceğini ortaya koyuyor. Bu sistemler, suyun soğutma etkisiyle birlikte artan verimlilikleri sebebiyle karada bulunan panellere göre daha iyi performans gösteriyor. Ancak dikkate alınması gereken dengeleyici faktörler de var. Örneğin, kuraklık dönemlerinde su fiyatları yükselme eğiliminde olabilir ve su tasarrufu, yeraltı suyunun çekilmesi gibi ciddi sorunları da çözebilir. Tüm bu etmenleri göz önünde bulundurarak, yüzen güneş panellerinin ne kadar büyük bir avantaj sağlayabileceği anlaşılıyor.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.