İRAN ERZURUM BAŞKONSOLOSU’NDAN IĞDIR TİCARET VE SANAYİ ODASI’NA ZİYARET

İRAN ERZURUM BAŞKONSOLOSU’NDAN IĞDIR TİCARET VE SANAYİ ODASI’NA ZİYARET

İran İslam Cumhuriyeti Erzurum Başkonsolosu Sayın Alibeman Eghbali Zarch, beraberindeki heyet ile birlikte Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Arslan’ı makamında ziyaret etti. Samimi bir ortamda gerçekleşen ziyarette; Türkiye–İran arasındaki ticari ilişkiler, bölgesel iş birlikleri, sınır ticareti, turizm potansiyeli ve önümüzdeki dönemde hayata geçirilmesi planlanan ortak çalışmalar ele alındı.

Görüşmede, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin çeşitlendirilerek artırılması, özellikle Iğdır ili özelinde yürütülebilecek projelere daha fazla önem verilmesi gerektiği vurgulandı. İran İslam Cumhuriyeti Erzurum Başkonsolosu Sayın Eghbali Zarch, bölgesel toplantılar ve istişare mekanizmalarıyla ticari ilişkilerin daha kurumsal ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmasının önemine dikkat çekti.

Bu kapsamda, 9 Şubat’ta İran’ın kurtuluş yıldönümü dolayısıyla Erzurum’da düzenlenecek resepsiyona Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası’nı davet ederek, bu tür diplomatik ve ticari temasların ikili ilişkileri güçlendireceğini ifade etti.

Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Arslan ise geçmişten bugüne İran ile güçlü ticari ve kurumsal ilişkiler yürüttüklerini belirterek; Urmiye ve Tebriz başta olmak üzere çeşitli İran şehirlerine ziyaretler gerçekleştirdiklerini, ticaret odalarıyla bir araya geldiklerini ve geçtiğimiz Haziran ayında Urmiye’de düzenlenen uluslararası seminer ve platforma Oda heyetiyle katılım sağladıklarını ifade etti.

Bu temaslardan doğacak ortak çalışmaların Oda tarafından güçlü şekilde desteklendiğini vurguladı. Başkan Arslan ayrıca, bir gün önce gerçekleştirilen Sınır Ticaret Komisyonu toplantısında, İran ile ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesine yönelik başlıkların ele alındığını ve bu konuların değerlendirme sürecinde olduğunu aktardı.

Ziyaret kapsamında, Iğdır’da turizm altyapısının güçlendirilmesine yönelik projeler de gündeme geldi. Başkan Kamil Arslan, ilde en az dört yıldızlı otel ve yıldızlı otel yatırımlarına ilişkin projelerin hazırlandığını, bu yatırımlar için gerekli altyapı çalışmalarının planlandığını ve sürecin yakından takip edildiğini belirtti.

Bu yatırımların hayata geçirilmesiyle birlikte Iğdır’ın, hem iş dünyası hem de yabancı ziyaretçiler açısından daha cazip bir merkez hâline geleceğini ifade etti.

İran İslam Cumhuriyeti Erzurum Başkonsolosu Sayın Eghbali Zarch ise bu gelişmeleri memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, konaklama altyapısının güçlenmesinin Iğdır’ın tercih edilebilirliğini artıracağını vurguladı.

Ayrıca Zengezur Koridoru’nun yakın zamanda açılmasının, bölge açısından stratejik bir fırsat sunduğuna dikkat çeken Başkonsolos Eghbali Zarch; ilk etapta üçüncü ülke vatandaşlarının Erivan üzerinden geçiş yapmasının öngörülmesinin, özellikle İranlı ziyaretçiler açısından Iğdır’ı önemli bir geçiş ve konaklama noktası hâline getireceğini ifade etti.

Ziyaretin ilerleyen bölümünde, Sayın Eghbali Zarch Nisan ayında İran’da düzenlenecek uluslararası fuara Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası’nı davet ederek, Oda üyeleri ve yetkililerinin katılımının iki ülke ticari ilişkilerine önemli katkı sağlayacağını belirtti.

Başkan Kamil Arslan ise programları dâhilinde bu davete memnuniyetle icabet edeceklerini ifade etti. Ziyaretin sonunda, odamız tarafından coğrafi işaret tesciline sahip Iğdır kayısısı tabağı Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası tarafından anı olarak takdim edildi. Program, günün anısına çekilen hatıra fotoğraflarıyla sona erdi.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Son Haberler
30 Oca 2026 14:51 Gazeteci Tahir Kavri (((Alo))) İhbar Hattı
30 Oca 2026 12:24 Gazeteci Tahir Kavri (((Alo))) İhbar Hattı
28 Oca 2026 17:56 Gazeteci Tahir Kavri (((Alo))) İhbar Hattı