Japonya ve ABD, 2nm çip Ar-Ge ve üretimde ortak

Japonya, yeni nesil çip teknolojisini ticarileştirme yarışında önemli bir oyuncu olmak istiyor ve hedefini gerçekleştirmek için ABD ile ortak olacak. Nikkei Asia'dan gelen bir rapora göre, iki ülkeden özel şirketler araştırma ve seri üretim konusunda birlikte çalışacak.

Her iki tarafın da masaya getireceği çok şey var. Örneğin IBM, geçen yıl tırnak boyutunda bir çip üzerinde 50 milyar transistör barındırabilecek 2nm'lik bir tasarım sergiledi. Bu arada Japonya, Canon ve Tokyo Electron da dahil olmak üzere birçok büyük çip yapma ekipmanı üreticisine ev sahipliği yapıyor.

Ortak araştırmalar bu yaz başlar başlamaz başlayabilir ve bölgedeki ilk tesisin 2025 mali yılı ile 2027 mali yılı arasında inşa edilmesi bekleniyor.

Yayın, Japon ve ABD firmalarının projeyi yürütmek için tamamen yeni bir şirket kurabileceğini ve Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'nın Ar-Ge maliyetlerini ve sermaye harcamalarını kısmen sübvanse edeceğini belirtiyor.

Nikkei'ye göre, 2nm çiplerin ilk dalgası büyük olasılıkla veri merkezleri, kuantum bilgisayarlar ve amiral gemisi akıllı telefonlar için olacak. Ayrıca askeri uygulamalarda da faydalı olabilirler ve onları doğrudan ulusal güvenlik meseleleriyle ilişkilendirebilirler.

Rakip TSMC, yeni nesil çip üretiminde endüstri lideri olarak kabul edilmektedir. Yarı iletken devi, bu yıl 3nm yongaların seri üretimine başlama yolunda ilerliyor ve 2025'in sonuna kadar 2nm yongaların montaj hattından çıkmasını hedefliyor.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri