macOS Ventura ve iOS 16'da Apple 'geçiş anahtarları' desteği, parolasız bir gelecek vaat ediyor

Apple, WWDC 2022'de macOS'in bir sonraki büyük yinelemesi olan Ventura ve iOS16'ya gelecek birçok yeni özelliği vurguladı. Daha ilgi çekici olanlardan biri, kimlik doğrulama gerektiren tüm web siteleri ve uygulamalar için parolaları değiştirmeye çalışan Geçiş Anahtarlarıdır.

Hemen hemen herkes size güvenli, kırılması zor şifreler oluşturmanın ve korumanın arka tarafta bir acı olduğunu söyleyecektir. Parola yöneticileri, kimlik bilgilerini hatırlamak ve otomatik olarak girmek için faydalıdır, ancak yine de yüzde 100 kusursuz değildir. En güvenli şifreler bile bir veri ihlali sırasında sızdırılırsa, özellikle de şifre yöneticinizin şifresi sızdırılırsa değersizdir !

Apple , karmaşık parolaları hatırlamaya ve bunları sık sık değiştirme endişesine gerek kalmadan, kullanıcıların kimliklerini güvenli bir şekilde doğrulamanın bir yolu olduğunu düşünüyor . Geçiş anahtarları, Safari kullanıcılarının kimlik bilgilerinin çalınması olasılığı olmadan web sitelerine giriş yapmak için biyometriye güvenir.

Apple, "Parola anahtarları, cihazda kalan ve hiçbir zaman bir web sunucusunda depolanmayan benzersiz dijital anahtarlardır, bu nedenle bilgisayar korsanları bunları sızdıramaz veya kullanıcıları paylaşmaları için kandıramaz" dedi. "Parola anahtarları, biyometrik doğrulama için Touch ID veya Face ID ve uçtan uca şifreleme ile Mac, iPhone, iPad ve Apple TV arasında eşzamanlamak için iCloud Anahtar Zinciri kullanarak güvenli bir şekilde oturum açmayı kolaylaştırıyor."

Ancak Apple, teknolojinin sadece Safari kullanıcıları ile sınırlı olmadığını söylüyor. Uygulamalarda ve Apple dışındaki cihazlarda çalışır, yani Touch ID veya Face ID'ye sahip bir iPhone'unuz olduğu sürece. Başka bir deyişle, iPhone'unuzla bir QR kodu tarayarak Chrome çalıştıran bilgisayarınızdan bankanızın web sitesinde oturum açabilirsiniz.

Bu özellik, cihazınızı temel olarak fiziksel bir kimlik doğrulama anahtarına dönüştürür. Geçiş anahtarları, iCloud Anahtar Zinciri aracılığıyla bir kullanıcının tüm Apple aygıtlarında eşitlense de, bir web sitesinde veya uygulamada oturum açarken aygıtta kalır ve sızdırılmak veya ihlal edilmek üzere hiçbir zaman bir veritabanında depolanmaz.

Bununla birlikte, özelliğin bazı sınırlamaları vardır. Esas olarak, yalnızca Ventura çalıştıran 2017 veya 2018'den sonra oluşturulan Mac'ler ve iOS 16 yüklü ikinci nesil iPhone 8 ve iPhone SE ile uyumludur.

Geçiş anahtarları, farklı platformlarda çalışmasının bir parçası olan FIDO Alliance tarafından geliştirilen parolasız kimlik doğrulama yöntemlerine geçmek için geçen ay Apple, Google ve Microsoft tarafından başlatılan bir girişimin parçasıdır. Google ve Microsoft, her üç şirket de yıl sonundan önce uygulamaya söz verdiğinden, teknolojinin sürümlerini açıklamaya yakın olmalı.

Parolanın kullanılabilirliği Pazartesi günü, Apple Geliştirici Programındakiler için macOS Ventura beta sürümüyle başladı. Bu sonbaharın ardından Ventura'nın son kararlı sürümü ile gelecek ay halka açık bir beta başlayacak.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.