Mühendislik öğrencileri, makine öğrenimi destekli gürültü önleyici kulaklıklar geliştiriyor

Çoğu yeni kulaklık, bir tür gürültü engelleme ile birlikte gelir. Ne kadar iyi çalıştığı vuruldu veya kaçırıldı. Apple AirPod'lar oldukça iyi. Earfun gibi daha ucuz markalar vasat. Ancak hiçbiri dış gürültüyü yüzde 100 iptal etmiyor gibi görünüyor.

Washington Üniversitesi'nden mühendisler, makine öğrenimini kullanarak gürültüyü neredeyse tamamen ortadan kaldıran bir kulaklık seti geliştirdiler. ClearBuds olarak adlandırılan kulaklıklar, kısa süre önce Association for Computing Machinery Uluslararası Mobil Sistemler, Uygulamalar ve Hizmetler Konferansı'nda gösterildi. Audio-wear'daki bariz uygulamanın yanı sıra, AI iptal tekniği ev hoparlörlerinde ve robotlara konum izlemede yardımcı olmak için kullanılabilir.

Kısa bir video (aşağıda), bir elektrikli süpürgeyi ve hatta başka bir kişinin sesini susturan kulaklıkları gösterir. Yöntem, konuşmacının sesini sıfır gürültü girişimi ile etkin bir şekilde yalıtır. Test edilen diğer yöntemler, arka plan gürültüsünün bir kısmının geçmesine izin verir. Elbette, uygulamalı bir demo daha inandırıcı olurdu.

Diğer gürültü engelleme teknolojileri gibi, ClearBuds da hoparlörü ve harici sesleri yakalamak için çift mikrofon kullanır. Ancak, sinyalleri işleme şekli tamamen farklıdır.

UoW'nin Paul G. Allen Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği Okulu'nda doktora öğrencisi olan Maruchi Kim, her kulaklığın yakalanan her sesin yönüne ilişkin verileri içeren iki senkronize yüksek çözünürlüklü ses akışı oluşturduğunu açıklıyor. Bu teknik, AI'nın ortamın uzamsal bir ses profilini oluşturmasına ve konuşmacının sesini ve gürültü kaynaklarını çift yönlü mikrofonlardan daha hassas bir şekilde izole etmesine olanak tanır.

Çalışmanın ortak yazarı Ishaan Chatterjee, "Konuşmanın sesi iki kulaklığa yakın ve kabaca aynı uzaklıkta olduğundan, sinir ağı yalnızca konuşmalarına odaklanmak ve diğer sesler de dahil olmak üzere arka plan seslerini ortadan kaldırmak için eğitildi" dedi. "Bu yöntem büyük ölçüde kulaklarınızın çalışma şekline benzer. Sesin hangi yönden geldiğini belirlemek için sol ve sağ kulaklarınızdaki sesler arasındaki zaman farkını kullanırlar."

Çoğu yüksek kaliteli kulakiçi kulaklıkların her birinde mikrofon bulunur, ancak Allen, herhangi bir zamanda yalnızca birinin aktif olarak ses işlemek için ses gönderdiğini söylüyor. ClearBuds ile her kulaklık sürekli olarak eş zamanlı ses akışları gönderir. Bu yöntem, bilim adamlarının, iki akışı birbirinden 70 mikrosaniye içinde senkronize eden kulaklıklar için özel bir Bluetooth ağ protokolü geliştirmesini gerektirdi.

ClearBuds, mevcut daha popüler bazı kompakt kulaklıklardan biraz daha büyük olsa da, AI işlemenin yine de AI'yı çalıştırabilen bağlı bir cihaz tarafından yapılması gerekiyor. Ekip, kulakiçi kulaklıklarda işlem yapılabilmesi için sinir ağı algoritmalarını daha verimli hale getirmek için çalışıyor.

Araştırmacılar bir ticarileştirme planından bahsetmediler. Ancak, çalışmaları tamamen tamamlandıktan sonra, ticari bir ürün üretmeleri veya teknolojiyi lisanslamaları büyük olasılıktır.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri