Nahcivan İş Konuşması

7 Haziran 2023'te Iğdırlı Eylem Grubu, Iğdır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Kamil Arslan ile Nahcivan'a hareket ettik.

Nahçıvan Gümrüğüne göre bilgisayarınızda çalışmadığı için ufak bir gecikme olacaktır.

Hemen telefonu açıp Uçbeyi Yılmaz Okuklu'muzu övmeniz bizi biraz heyecanlandırdı. Tüccarımızın yatıştırıcı sesinden kendisinin de bir toplantı için Nahçıvan'da olduğunu öğrendi ve gün içinde sevincim arttı. Hem ziyareti hem de hasreti giderirdim.

Grupla birlikte Nahcivan'a gelen Yılmaz Bey, akrabalığını öğrendiğim Memedal Güneş'ten mimar ve inşaatçılardan oluşan bir ekiple Saat Meydanı'ndaki Kösebaş restoranda güzel bir akşam yemeği yedi. Tavsiye ederim... Daha sonra Nahçıvan'daki toplantıya katılmak için çok şey yapacağımı anladığım Himal holding yönetim kurulu üyesi  Rahib Mustafayev Bey ile Nahçıvan iş merkezi işbirliğine başladı.

Nahçıvan İş Merkezi'ndeki ürün tanıtımının ardından üst katta düzenlenen sektörel toplantıya katıldım. Görüşmelere Nahçıvan Ekonomi Bakanı Tapdıg Aliyev, Iğdır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Kamil Arslan ve ekibi, Nahçıvan Başkonsolosu Asip Kaya katıldı... Cumhurbaşkanı Kamil Arslan, iki eyalette bir ülke ile iş imkanlarının Azerbaycan ile işlediğini, destinasyon ziyaretlerinin devamının iki yerel şirket arasındaki müzakereler yoluyla işimizi tanıtacağını söyledi. ortak ulusötesi komisyonlar aracılığıyla insanlar. Iğdır Akpart il başkanları ve üyelerinden Uğur Artantaş, Nahcivan bakanından izin isteyerek, iş adamımız Sayın Yılmaz Okuklu'nun görüşmek istediği önemli konuları anlattı.

Sayın Yılmaz Okuklu konuşuyor; Konuşmasında, a) Azerbaycan ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşmaları ve sınır ticaret anlaşmaları imzalandı ancak aşırı işlevsellikten de çekinmedi, b) Vatandaşlarımız Türkiye'den ancak sınır kapılarından girebiliyordu. Nahcivan şahsi araçlarıyla c) Azerbaycan vatandaşı olmayanların Nahçıvan'da yaşamak üzere Azerbaycan'dan Türkiye'ye nakli. Son olarak "Ulğum" Türk dünyasının çok önemli ticari bölgesi olan Nahcivan ve Iğdır'ı korumaya devam etti.

Kendilerini önemli bir odak noktası olarak öven eklemeler, bakanlar toplantısının ardından sona erdi. Görüşmenin ardından Nahçıvan Başkonsolosumuz Sayın Asip Kaya makamında sohbet edip çay içmeye geldi. ChatGPT 

 7 Haziran 2023 Iğdır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Sn. Nahcivan'ı Iğdırlı eleştirileriyle Kamil Arslan'ın etkisinde gezmiş olmalısınız. Nahçıvan gümrüğünden oluşan sistemin bagajda olduğu ve gecikmeler olabileceği bilgisi verilmiştir.

Geride kalan Yılmaz Okuklu'nun cenazesini öğrenince bu durum muhtemelen sizi heyecanlandırdı. Yılmaz Bey'in huzur veren sesi ve konuştuğunuz yer olan Nahcivan'da olması sevincinize ortak oluyor. 

 Nahcivan'a gelen grup, Yılmaz Bey'in akrabası olduğu bilinen mimar ve inşaat ekibi Memedali Güneren ile Çan Kulesi Meydanı'ndaki Kösebaş restoranda güzel bir yemek yedi. Bu oyunu öneriyorsun. 

 Daha sonra Nahçıvan'ın ticaret merkezinde büyük işler yaptığı anlaşılan Himal Holding yönetim kurulu üyesi Rahib Mustafayev ile bir toplantıya katılmak için adımlar attınız. Sanayi bilgilerinin sergilendiği Nahçıvan Ticaret Merkezi'ni gezdikten sonra üst katta bir toplantıya katıldınız. 

 Görüşme, Nahçıvan Ekonomi Bakanı Tapdıg Aliyev, Iğdır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Kamil Arslan ve bir heyet arasında gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Kamil Arslan'ın ticari servis başkanlarının Azerbaycan'a yaptığı ziyaretlerin, devletlerarası ortak komisyonların ve tüccarların müzakerelerinin devam etmesiyle işlerin ilerleyeceğine olan güvenini dile getirdi. AK Parti'nin Iğdır il genel başkanı Uğur Artantaş,  Yılmaz Okuklu'nun önemli konuları gündeme getirmek istediğini belirterek, bunun için izin istedi.

Yılmaz yaptığı konuşmada, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki serbest ticaret anlaşmaları ve sınır ticaret anlaşmalarının işlevsel olarak yoğun ticarete elverişli olmadığını, Türkiye'den Nahçıvan'a gelen müşterilerin 15 günde bir Nahçıvan'a girebileceğini, kötü niyet ve engelin, Bu yönde hareket ettiğine inanılanlar uzaklaştırılacak. Türkiye'de yaşamayan Azerbaycan vatandaşı!

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İlgili Haberler