Netflix Parolanızı Başkalarıyla Paylaşmak Yasadışı mı?

2022'nin başında yeni abone sayısındaki düşüşe rağmen Netflix, 2021'de dünya çapında 200 milyondan fazla ücretli aboneyle kapandığından beri dünyanın en büyük yayın hizmeti olarak rekorunu elinde tutuyor.

Yine de muazzam popülaritesi onu hatasız yapmaz. Birçok abone, hizmeti biraz fazla pahalı buluyor ve maliyetleri azaltmak için şifrelerini paylaşmayı tercih ediyor. Tabii ki Netflix'in istediği bu değil, ancak Netflix şifrenizi paylaşırsanız tam olarak ne kadar sorun yaşayabilirsiniz?

Parolanızı Paylaşmak Yasadışı mı?

Şifre paylaşımı her zaman ahlaki olarak sorgulanabilir olmuştur, ancak yasal olarak nereye düşüyor? 2016'da ilginç bir vaka bu soruyu yanıtladı.

Söz konusu durumun kısa bir özeti. Kendi kimlik bilgileri iptal edilen bir çalışan, "eski işverene ait bilgisayar verilerine" erişmek için eski bir iş arkadaşının oturum açma bilgilerini kullanmaya karar verdi.

Bu dava, ABD Dokuzuncu Devre Temyiz Mahkemesi'ne gitti. İncelemeden sonra, çalışanın bilgisayarla ilgili dolandırıcılığı önlemek için kullanılan federal bir yasa olan Bilgisayar Sahtekarlığı ve Kötüye Kullanımı Yasasını (CFAA) ihlal ettiğine dair bir görüş yayınladı.

Mahkeme, çalışanın, eski işverenin sahip olduğu bilgisayar verilerine erişmek ve iptali önlemek için mevcut bir çalışanın oturum açma kimlik bilgilerini kullandığında, çalışanın CFAA'yı ihlal ederek "yetkisiz hareket ettiğini" belirledi. erişim."

Eski iş arkadaşının diğer kişiye hala çalışmakta olan oturum açma bilgilerini kullanması için izin vermesi alakasız kabul edildi ve mahkeme, bu özel durumda çalışanlar arasında bir şifre paylaşımının federal yasaları ihlal ettiğine karar verdi.

Dokuzuncu Temyiz Mahkemesi, paylaşılan görüş, tüm şifre paylaşımı vakalarının aynı şekilde ele alınması gerektiğini belirtmedi. Bunun yerine mahkemeleri, benzer şifre paylaşımı sorunlarıyla karşılaştığında "gerçekleri ve bağlamı" dikkate almaya ve CFAA'yı ihlal edip etmediklerini belirlemeye çağırdı.

Akış hizmetlerinin bu dava kararı kapsamında açıkça adlandırılmamasına rağmen, şifre paylaşımı hala federal bir suç olarak kabul edildi. Dolayısıyla mantıklı sonuç şu ki Netflix şifrenizi paylaşmanız federal yasaları çiğnediğiniz anlamına gelebilir ve bu yasa dışıdır, değil mi?

Neyse ki, şifreleri paylaşan insanlar için bu o kadar kolay değil. Yazma sırasında, hiç kimse Netflix şifresini veya bu konuda diğer akış hizmetlerinin şifresini paylaştığı için kovuşturma yapılmadı. Tabii ki bu her zaman böyle olacağı anlamına gelmiyor, ancak Netflix aktif olarak bizi hapse göndermeye çalışmıyor.

Netflix Şifre Paylaşımına Karşı

Netflix Kullanım Koşullarına hızlı bir şekilde göz atmak, platformun şifre paylaşımına tamamen karşı olduğunu ortaya çıkarır. Beşinci noktadan geçmek, Parolalar ve Hesap Erişimi, o kadarını gösterir.

Hizmet şartlarını kabul ettiğinizde, "Hesap Sahibinin [...] hesapla ilişkili Ödeme Yönteminin şifresini veya ayrıntılarını kimseye açıklamaması gerektiğini" kabul etmiş olursunuz. Ardından Netflix, "Sizi, Netflix'i veya ortaklarımızı kimlik hırsızlığından veya diğer dolandırıcılık faaliyetlerinden korumak için hesabınızı feshedebilir veya hesabınızı beklemeye alabiliriz" demeye devam eder.

Bu nedenle, Netflix şifrenizi herhangi biriyle paylaşmak şirketin Kullanım Koşullarına aykırıdır ve yakalanırsanız hesabınıza mal olabilir.

Şifre paylaşımıyla ilgili merak edilen bir husus ise, Netflix'in Nisan 2022'de paylaştığı bir Hissedar Mektubunda şirketin şifrenizi aynı evde paylaşmanın uygun olduğunu ifade etmesi. Sorun, kullanıcılar parolalarını birden fazla evde paylaştığında ortaya çıkar.

O zamandan beri Netflix, şifre paylaşımını engellemeye başladı ve odak noktalarından biri, farklı haneler arasında şifre paylaşımından para kazanmak. Şirket, ekstra üye eklemenize veya kullanıcıların mevcut profillerini farklı bir hesaba aktarmanıza izin verecek yeni özellikleri zaten test ediyor. Yazma sırasında, bu yeni özellikler yalnızca Şili, Kosta Rika ve Peru'da mevcuttur.

Netflix'in insanların şifrelerini paylaşmasını engellemeye çalışıp çalışmaması gerektiği konusundaki tartışmalara rağmen, bu özelliklerin dünya çapında kullanıma sunulup sunulmayacağını yalnızca zaman gösterecek.

Netflix Parolanızı Paylaşmak Ahlaki mi?

Ne yazık ki, ahlak genel ifadelere nadiren müsamaha gösterdiğinden, net bir cevap yoktur. Kimisi için ahlaklı olan kimisi için ahlak dışıdır.

Birinin Netflix aboneliğine parası yetmiyorsa ve şifrenizi onlarla paylaşırsanız, bu çok mu kötü? Peki ya bu şifre paylaşımı Netflix hesabınızı sonlandırırsa?

Her Netflix abonesi, eylemler ve sonuçlar üzerinde iyice düşünmeli ve kendileri için neyin kabul edilebilir bir risk olduğuna karar vermelidir. Parolanızı paylaşırsanız, yalnız olmadığınızı bilin; şifrelerini paylaşan birçok Netflix kullanıcısı ve görünen o ki sayı artmaya devam ediyor.

Netflix Parolanızı Paylaşırsanız Ne Olabilir?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, hiç kimse Netflix şifresini yazı yazarken paylaştığı için yargılanmadı. Bu nedenle, bunu yaparsanız, yasal sorunlarla ve hapis cezasıyla yüzleşmekten kaçınacaksınız. Ancak, şu anda böyle olması, gelecekte değişemeyeceği anlamına gelmez.

Netflix'in Kullanım Koşullarını ihlal ettiğiniz için size dava açması da olası değildir. Bunun yerine, şifrenizi paylaştığınızı yakalarsa yapabileceği şey hesabınızı sonlandırmaktır. En azından Netflix hesabınızı beklemeye alabilir ve bir süre hesabınıza erişemezsiniz. ​

Netflix Parolanızı Paylaşmak Kendinizi Riske Atmaktır

Parola paylaşımının riskleri olduğuna şüphe yok. Netflix hesabınızı tehlikeye atmaya hazır mısınız? Federal yasaları potansiyel olarak ihlal etme konusunda sorun yok mu?

Mahkemelerin gelecekte akış hizmetlerinde şifre paylaşımını nasıl göreceğini kim bilebilir? Sadece bu değil, hesabınızı paylaşırken de güvenlik riskleri vardır. Sonuçta, bu riskleri alıp almadığınıza karar vermek size kalmış.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri