Nokia, Yapay Zeka Patlamasında İleriye Sıçramak İçin 2,3 Milyar Dolarlık Infinera Satın Almasını Gerçekleştiriyor

Nokia'nın Infinera'yı satın alması, şirketin Ciena'yı geride bırakıp optik ağ pazarında ikinci en büyük satıcı konumuna gelmesini sağlayacak.

Nokia'nın ABD merkezli optik ağ ekipmanı üreticisi Infinera'yı 2,3 milyar dolarlık bir anlaşmayla satın alma teklifi, Fin şirketini yapay zeka yükselişiyle birlikte veri merkezlerine yapılan milyarlarca dolarlık yatırımlardan yararlanma yolunda önemli bir adım atmasına olanak tanıyor.

Bu anlaşma, Nokia'nın Ciena'yı geride bırakarak optik ağ pazarında %20'lik bir payla Huawei'nin ardından ikinci en büyük satıcı olmasını sağlayacak. Huawei, Batılı şirketlerin Çin'deki minimal varlığından yararlanarak bu pazarda güçlü bir konuma sahip.

Telekom ekipmanı üreticileri, 5G ekipman satışlarındaki düşüşle mücadele ederken, pazarlarını çeşitlendirmek ve yapay zeka gibi büyüyen alanlara girmek için yeni yollar arıyorlar.

Nokia'nın bu hamlesi, Amazon, Alphabet ve Microsoft gibi büyük teknoloji şirketlerine daha fazla ekipman satmasını sağlayacak. Bu şirketler, yapay zeka patlamasına hizmet etmek için yeni veri merkezleri inşa etmek adına milyarlarca dolar yatırım yapıyorlar.

Nokia CEO'su Pekka Lundmark, Reuters ile yaptığı bir röportajda, "Pazarın toparlanmaya başlamasından hemen önce böyle bir anlaşmanın zamanlaması oldukça optimal" dedi. "Yapay zeka, veri merkezlerine yapılan önemli yatırımları yönlendiriyor... Bu satın almanın ana çekiciliklerinden biri, veri merkezlerine olan maruziyetimizi önemli ölçüde artırmasıdır," diye ekledi.

Veri merkezleri, elektronik cihazların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlamak için dijital sinyalleri ileten cam kablolar - optik taşıma ağları - kullanır.

Infinera, özellikle veri merkezleri içindeki sunucu-sunucu iletişiminde güçlüdür. Bu, iletişim teknolojisi pazarının en hızlı büyüyen segmentlerinden biri olacak, dedi Lundmark.

Nokia hisseleri sabah saatlerinde %4 oranında yükseldi ve hissedarların anlaşma konusunda iyimser olduklarını gösterdi. Genellikle nakit ve hisse senedi anlaşmalarında alıcıların hisseleri değer kaybederken, bu durumda farklı bir tablo oluştu.

Nokia, satın alma bedelinin %70'ini nakit, geri kalanını ise hisse senedi ile ödeyecek ve anlaşmanın kapanmasının ardından 200 milyon euro (213,88 milyon dolar) tasarruf etmeyi bekliyor.

Infinera'nın büyüme eğrisinde dalgalanmalar olsa da, Nokia 200 milyon euroluk sinerjiyi çıkarabilirse, satın alma bedelinin haklı görülebileceğini belirtti Danske Bank Kredi Araştırma analisti Mads Rosendal.

Infinera işinin yaklaşık %60'ını ABD'den elde ederken, Nokia Avrupa ve Asya'da daha büyük bir paya sahip, bu da bu işlemi tamamlayıcı kılıyor, dedi Lundmark.

"İki işletme birlikte 2 milyar euronun üzerinde satış maliyetine ve 1 milyar euronun üzerinde işletme giderine sahip... bu hedefe karşılık, 200 milyon (euro) çok büyük bir zorlayıcı değil," diyen Lundmark, potansiyel işten çıkarmalar hakkında yorum yapmak için henüz erken olduğunu ekledi.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İlgili Haberler
Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.